Vineri 03 Mai 2024, Actualizat acum 123 zile 12:00 am

IPS Pimen a vorbit despre Ceaușescu la Mănăstirea Putna și a dat de înțeles că Uniunea Europeană se va rupe

putna (44)IPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a spus, duminică, la Mănăstirea Putna că fostul șef al statului din perioada comunistă, Nicolae Ceaușescu, a fost în prima sa vizită, la Mănăstirea Putna. Înalta față monahală a amintit că acesta chiar dacă nu s-a închinat a dat dovadă că este un bun creștin, susținând că Nicolae Ceaușescu a fost cel care nu s-a opus ca acoperișul mănăstirii să fie din cupru, metal ce era în categoria materialelor de război.
like-facebook
„Totuși conducerea țării de atunci, în regimul comunist, a dat cinsterea cuvenită acestui monument. O mănăstire-un voievod… În ziua de 22 mai 1966, Nicolae Ceaușescu a vizitat Mănăstirea Putna mai înainte de 10 iulie, în cadrul sărbătorilor din 1966 când s-au împlinit 500 de ani de la punerea pietrei de temelie a bisericii Mănăstirii Putna și a fost înscris în UNESCO. A fost prima sa vizită la o mănăstire și a fost Mănăstirea Putna. A fost întâmpinat de Mitropolitul Moldovei de atunci, părintele patriarh Iustin. L-am întâmpinat la poartă cu emoție, eram acolo, a strâns mâna celor care l-au întâmpinat și și-a spus programul de vizită al bisericii, mormântul lui Ștefan cel Mare, muzeul și o tratație în trapeza mănăstirii. Nicoae Ceaușescu a zis<eu mă voi supune tuturor rânduielilor omenești și dumnezeiești >, un comunist declarat ateu. Așa a zis, eram lângă el…La muzeu l-am condus eu, i-am explicat despre muzeu. Șef de stat, comunist și ateu, stătea și asculta tot pătruns, ca un bun creștin, în adâncul sufletului a rămas creștin…Așa l-am simțit eu….Au trecut prin fața mea mii și mii de oameni și i-am spus <dacă timpul vă permite, avem și un fond al muzeului, o  colecție și a spus da>. În muzeu era pusă harta Moldovei, cu biserici ei și hotar era Nistru. Avusesem o delegație sovietică și harta rămăsese acolo… Celelalte cetăți pe hartă nu erau /Și când a văzut Ceușescu harta, s-a apropiat și a zis spre Nistru că <aici lipsește ceva>. Ce să îi spun eu de delegație și i-am spus < neglijență>. Și a spus <să se pună!!!>. Și s-a pus. După vizita acestui om, mănăstirea Putna a fost năvălită de turiști.Veneau zilnic câte 20-30-40 de autocare duminica mai ales. Nici nu le făceam față,de dimineață până seara.Și au venit mulți tineri,elevi”, a spus Pimen.

Înalta față bisericească a mărturist că atunci, pe vremea regimului comunist, „oamenii deși membri de partid, totuși erau oameni credincioși, oameni ai lui Dumnezeu, majoritatea covârșitoare. Și cei din închisoare au fost cei care și-au iubit țara și pe Dumnezeu”.

Ceușescu a scris atunci în cartea de onoare a muzeului -Putna-o școală de patriotism-. A fost însoțit între alții de Emil Bodnăraș, bucovinean…După ce s-a terminat vizita se apropie de mine, Bodnăraș și zice <<părinte,știi poezia Doina?, fără frică, dacă ai ceva ,vii la mine și îmi dă cartea de vizită>,un român cu adevărat. Putna după vizita lui Ceaușescu a intrat în lucrări de restaurare. Au început lucrările și vroiam să acoperim biserica cu cupru dar era considerat material strategic,de război.Am încercat să obținem aprobare cu bani de la minister,dar am fost refuzați. Și vine în vizită după vizita lui Ceaușescu,unul din agiotanții săi, generalul Neagoie .Și atunci i-am spus că avem nevoie de cupru dar e considerat material de răzbi.Și a spus<<Am să încerc> și a vorbit cu Ceaușescu și Ceaușescu a spus <da>. Și la două zile dă telefon să meargă la Brașov, să facă documentele să cumpere tablă din cupru. Deci,dragostea și conștiința față de Putna și față de Ștefan cel Mare a fost și a rămas ,, a spus IPS Pimen.
Înalta față bisericească a spus credincioșilor că pe perioada comunistă scotea părticele pentru cei din închisori pentru a fi eliberați și au fost eliberați.,,Scoteam părticele pentru cei închiși ca să îi elibereze. Ne rugam să le dea Dumnezeu răbdare să iasă vii din închisoare pentru că îți era greu să crezi după 25-28 de ani de condamnare că vor ieși vii, dar au fost eliberați. Purtarea de grijă a lui Dumnezeu și astăzi, când vedem atâta dezordine în lume și față de biserică, față de mântuitor, față de slujitori și față credința creștină, creștin-ortodoxă de multe ori ne îngrijorăm atât de mult că nădăjduim. Dar să nu deznădăjuim. Dumnezeu ne poartă de grijă”,  a spus IPS Pimen.

Domnia sa a lăsat să se înțeleagă că așa cum au fost dezbinate imperiile așa va dispărea și Uniunea Europeană.

„Dacă vreți ceva mai pe înțelesul tuturor, să spun. În anii 1962, eram paroh la Durău…o poveste mai lungă a vieții mele și ascultam Radio BBC cu transmisie de la Londra. Țineau diferiți oameni de stat cuvântări între care și kennedy,președintele Statelor Unite ale Americii, bun creștin. El a spus <imperiile nu au durată multă, imperiile se întemeiază pe suprimarea voinței popoarelor și dacă este adevărat înseamnă că blocul monolit se va dezmembra și s-a dezmembrat. Dumnezeu nu se lasă batjocorit și mai departe duceți dvr cu gândul… Așa fac oamenii înțelepți. Eu spun ceva și dvr.duceți mai departe.Un alt exemplu,vine un grup de turiști de la Academia ,, Ștefan Gheorghiu,, care se ocupa cu școlarizarea membrilor de partid , la Putna și cu atenția cuvenită am vorbit tot românește . Am zis că aici lângă mine era clopotul mare Buga a cărei deumire vine din cuvantul de origine slava Bog, care înseamnă Dumnezeu, și nu “cum foarte gresit s-a spus, de la (râul) Bug”, dar până acolo să se audă și se auzea și pe timpul lui Ștefan cel Mare și unul mai la urmă după ce s-a îndepărat grupul mă întreabă <părinte,aveți voie să spuneți să se audă până la Nistru? Și am zis <nu am spus, domnule>dar omul s-a dus cu mintea mea departe…Când am spus că se dezmembrează cel al Uniunii Sovietice vă puteți duce cu gândul mai departe pentru că sunt și alte imperii …N-o să scăpăm. Numai noi să fim oameni de treabă, să ascultăm poruncile lui Dumnezeu, să păstrăm credința, să fim vrednici”,  a spus IPS Pimen.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*