Joi 02 Mai 2024, Actualizat 12:00 am

Centura Sucevei nu va fi terminată prea curând. Flutur: Problema este nu a fondurilor, ci a procedurilor

sosea de centura (79)Cei care aveau impresia că odată cu instalarea noi administrații a Consiliului Județean vor începe lucrările la șoseaua de centură a Sucevei pot să își ia gândul. Lucrurile nu sunt chiar atât de simple, spune șeful județului, cu atât mai mult cu cât obiectivul nu aparține Consiliului Județean Suceava, ci este în curtea Companiei Naționale a Drumurilor.

Șeful adminstrației județene, Gheorghe Flutur, a declarat, joi, că a purtat discuții pe această temă cu ministrul Transporturilor, dar și cu cei de la Direcția Regională Iași a Companiei Naționale a Drumurilor.

Potrivit lui Flutur, până în toamnă se va face o actualizare a expertizei tehnice urmând ca apoi să fie scos proiectul celor două tronsoane la licitație. El susține că problema în ce privește derularea investiției nu este din cauza lipsei fondurilor, ci din cauza procedurilor.
sosea de centura (81)
„Am avut o întâlnire pe șoseaua de centură a Sucevei care nu este obiectiv al Consiliului Județean și luni am avut o întâlnire cu ministrul Transporturilor pe această temă. Suntem și îmi pare rău să vă spun că de atâta vreme și au fost și angajamente date de foarte mulți miniștri, în faza în care proiectul pe tronsonele I și II trebuie actualizat în urma expertizei tehnice și este un număr de ani de când nu se mai lucrează, era și firesc să se facă o actualizare. Și acest lucru va dura probabil până în toamnă respectiv, septembrie actualiarea proiectului și din toamnă urmează scoaterea la licitație a execuției proiectului. Tragic este că s-a pierdut foarte mult timp pentru că lucrări propriu-zise mai sunt de 9 milioane de euro, sunt fonduri venite de la UE care se ridică la 50 de milioane de euro. Problema este nu a fondurilor, ci a procedurilor. Deocamdată actualizarea proiectului pe troasoane și licitație de execuție care probabil se va ține în luna septembrie”, a spus Flutur. sosea de centura (80)

Centura ocolitoare a oraşului Suceava nici n-a fost terminată și de-a lungul celor patru ani de când au fost stopate lucrările s-a deterioat de la o zi la alta, Ploile dar și proiectul care a fost gândit prost au făcut ca terenul să o ia la vale.

Autorităţi locale şi judeţene au atras atenţia şefilor de la drumuri că terenul pe care se face drumul nu a fost consolidat şi acum se prăbușește. Iar tot ce s-a lucrat până acum trebuie reconsolidat. Pe primele două tronsoane ale şoselei de centură Suceava malurile de pământ au luat-o la vale, terasamentele se scufundă, iar în asfalt au apărut crăpături. Nimeni nu vorbește despre cine a gândit acest proiect și de ce nu au fost prevăzute consolidări ale terenului pe toate tronsoanele. Mai mult, sunt poduri care nu sunt susținute de apărări din beton, ci pur și simplu au fost turnate în pământ.

sosea de centura (66)Reprezentanţii CNADNR susțineau că au aflat de probleme în momentul în care au reziliat contractul cu constructorul, acum doi ani. Pe de altă parte, este și o anchetă acum a Corpului de control al primului-ministru privind lucrările de la centura Sucevei.like-facebook

Şi fostul preşedinte al Consiliului Județean Suceava,Cătălin Nechifor a fost informat despre probleme, dar spune că proiectul nu îi aparţine.

Din 2012, când am primit certificat ORNISS, am primit informări că se scufundă centura şi că acolo mai sunt şi altfel de lucruri. Nu le pot spune pe toate şi nu sunt deloc încântat că cineva a îngropat pur şi simplu 80 milioane de euro într-o centură fără finalitate”, spunea presei, Cătălin Nechifor.

Reconsoldidarea şi terminarea celor două tronsoane vor fi făcute cu bani europeni, 50 de milioane de euro. Ruta ocolitoare a Sucevei a fost începută în 2008 și trebuia să fie gata în 2012.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*