Joi 18 Aprilie 2024, Actualizat 12:00 am

Doi angajați ai Primăriei Moldovița și asistenții personali ai fetei care la 19 ani cântărea cât un copil de șase ani, trimiși în judecată

fata subnutritaProcurori din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc au dispus trimiterea în judecată în stare de libertate a patru persoane, în cazul fetei subnutrite de la Moldovița, care la 19 ani cântărea doar 17 kilograme.

Inspectorul din cadrul Compartimentului Asistenţă Socială şi Autoritate Tutelară de la Primăria comunei Moldoviţa, Cristinica Axenia Haucă, este cercetată pentru săvârşirea infracţiunii de „neglijenţă în serviciu”. Potrivit anchetatorilor, în perioada 2007 – 2013 şi-a încălcat îndatoririle de serviciu prevăzute în fişa postului în sensul că nu a monitorizat aplicarea măsurilor de asistenţă socială şi nu a anunţat operativ Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava cu privire la situaţia fetei M.G.A., persoană cu handicap gradul I cu însoţitor, cauzând o vătămare importantă intereselor legale ale acesteia şi respectiv reducând şansele de recuperare şi reintegare socială datorită îngrijirii defectuoase.
like-facebook
Asistentul medical comunitar din Primăria Moldovița, Lăcrămioara Smocot, este cercetată pentru  săvârşirea infracţiunii de„neglijenţă în serviciu”. Aceasta,  având funcţia de asistent medical comunitar în cadrul Primăriei comunei Moldoviţa, în perioada 2007 – 2013 şi-a încălcat îndatoririle de serviciu prevăzute în fişa postului şi în art. 5 şi art. 6 din OUG 165/2008 în sensul că nu a determinat nevoile medico-sociale ale numitei M.G.A., persoană cu handicap gradul I, cu însoţitor, cauzându-se o vătămare importantă intereselor legale ale acesteia şi respectiv reducând şansele de recuperare şi reintegrare socială datorită îngrijirii defectuoase şi nu a întreprins activităţi şi servicii de sănătate care se acordă în sistem integrat cu serviciile sociale la nivelul comunităţii pentru soluţionarea problemelor acesteia.

Și cei care o aveau în grijă pe fată au fost trimiși în judecată. Nicolae Parîjneac este cercetat pentru  „rele tratamente aplicate minorului”. În calitate de asistent personal al numitei M.G.A., persoană cu handicap gradul I, în perioada august 2010 – decembrie 2013, având obligaţiile de a asigura alimentarea corespunzătoare a acesteia, de a sesiza de urgenţă semnele de agaravare ale bolii şi de a solicita control de specialitate la domiciliu, prin nerespectarea acestor obligaţii, neluând măsurile necesare, a pus în primejdie gravă dezvoltarea minorei.

Soția acestuia, Elena Rodica Parîjneac, este acuzată de aceeași infracțiune,  deoarece, în calitate de asistent personal al fetei, în perioada noiembrie 2007 – iulie 2010, având obligaţiile de a asigura alimentarea corespunzătoare a acesteia, de a sesiza de urgenţă semnele de agaravare ale bolii şi de a solicita control de specialitate la domiciliu, prin nerespectarea acestor obligaţii, neluând măsurile necesare, a pus în primejdie gravă dezvoltarea minorei.

Trebuie amintit că în luna decembrie 2013,  fata în vârstă de 19 ani, din localitatea  Moldoviţa a ajuns la Spitalul de Copii „Sf. Maria” din Iaşi, suferind de subnutriţie severă. Ea a fost pusă, de îndată, sub perfuzii de medicii alarmaţi de starea ei de sănătate: deşi avea 19 ani, fata cântărea doar 17 kilograme, fiind la nivelul de dezvoltare fizică a unui copil de cel mult şase ani.

Fata a fost adusă la spital de rude din cauza subnutriţiei severe și le-a mărturisit medicilor că a fost hrănită toată viaţa de părinţi doar cu lapte de capră şi apă cu zahăr. A ajuns la un nivel de dezvoltare echivalent cu cel al unui copil de 5-6 ani şi se exprimă ca unul de 3 ani. Adina a fost ulterior internată la Centrul de recuperare Mitocu Dragomirnei. Alimentată treptat ea ajunsese să cântărească 30 de kilograme și 1,30 m înălțime. Medicii declarau că s-a recuperat parțial, își puteau folosi mâinile și putea recunoaște cifrele.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*