Vineri 03 Mai 2024, Actualizat acum 123 zile 12:00 am

Atentat la Istanbul cu 36 de morți și 150 răniți. Un sucevean prezent în Turcia: Ca străin mă simt mai protejat

explozie_ankaraTrei atacatori sinucigasi au deschis focul, marți, dupa care s-au aruncat in aer pe aeroportul Ataturk, cel mai mare din Turcia. Un bilant provizoriu anunta de cel putin 36 de morti si peste 150 de raniti, scrie Stirile Protv.

Potrivit unui oficial turc, in randul victimelor sunt si straini, dar cei mai multi sunt turci. Atacul a vizat zona de sosiri a terminalului destinat curselor internationale si, cu toate ca nu a fost deocamdata revendicat, a fost atribuit teroristilor din gruparea Stat Islamic.

like-facebookAeroportul Ataturk a fost inchis la scurt timp dupa declansarea infernului. Zborurile au fost reluate in jurul orei locale 3 dimineata, a anuntat premierul Turciei care a ajuns azi-noapte la locul macelului.

adrian tofeiRegizor sucevean Adrian Țofei se află în prezent în Istanbul, alături de logodnica sa și a postat câteva cuvinte după atacul sângeros.

Eu sunt în prezent în Istanbul cu logodnica mea. Suntem amândoi în siguranţă. Autorităţile turce au blocat accesul la Facebook, Twitter și Youtube pe toate browserele. Mă folosesc de Tor browser pentru a posta asta. Mereu se bloca accesul la reţelele sociale și Youtube pentru câteva zile, după un atac terorist. Se spune că e din motive de securitate, dar adevăratul motiv este că oamenii postează dovezi de incompetența autorităților guvernamentale sau chiar implicarea în atacuri teroriste. Toată lumea care critică guvernul poate fi acuzat de terorism. Chiar îmi asum un risc pentru postarea asta acum. Ca strain ma simt mai protejat, strainii au fost arestati doar in cazuri care au generat multa atentie, gen jurnalisti care au publicat articole in presa. Dar cetatenii turci sunt arestati si pentru postari facebook. Un parlamentar tocmai a afirmat ca spera ca toti cei ce critica blocajul social media sa moara intr-un atentat”, a spus regizorul sucevean.

Atacul sangeros a avut loc in jurul orei 21:50, in zona sosiri, a terminalului destinat zborurilor internationale. Atacatorii au venit la aeroport cu un taxi si s-au detonat dupa ce s-a deschis focul asupra lor. Primele focuri de arma au instalat panica printre oameni. Potrivit martorilor, cel putin unul dintre atacatori a inceput sa traga la intamplare in calatorii care se aflau intr-o zona cu magazine si cafenele. Apoi, s-au auzit doua explozii. A urmat un schimb de focuri si o a treia deflagratie puternica. Camerele de supraveghere au surprins momentul in care unul dintre atentatori cade lovit de gloante. Un politist se apropie, mai trage o data si se indeparteaza. Dupa cateva momente, individul isi declanseaza incarcatura cu explozibil.

Printre cele 36 de persoane care si-au pierdut viata in atentatul terorist de pe aeroportul international Ataturk din Istanbul se numara doi cetateni straini, dintre care un ucrainean si un iranian, scrie Reuters. Intre timp, alte 150 de persoane au fost ranite in atacul terorist comis de trei jihadisti sinucigasi pe aeroportul Ataturk. Printre raniti se numara si sapte cetateni sauditi. Toate indiciile sugereaza, pana acum, ca gruparea jihadista Statul Islamic se afla in spatele atacului, a spus premierul. Atacatorii au venit la aeroport cu un taxi si s-au detonat dupa ce s-a deschis focul asupra lor, a adaugat Yildirim.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*