Sâmbătă 11 Mai 2024, Actualizat acum 131 zile 12:00 am

Primarul din Șcheia va fi suspendat din funcție imediat ce mandatul său va fi validat. Harasim: Constituirea consiliilor locale trebuie făcută în conformitate cu legea

harasim2Instituția Prefectului are un grafic cu privire la constituirea Consiliilor Locale în teritoriu, dar se așteaptă validarea mandatelor de primari de către judecătoriile care au arondate localitățile.

like-facebookConform prevederilor legale, constituirea consiliilor locale şi validarea alegerii primarului se fac în termen de 20 de zile de la data desfăşurării alegerilor. Această validare nu se poate face însă fără îndeplinirea unei alte obligaţii, aceea de a depune la Autoritatea Electorală Permanentă, prin mandatarii financiari coordonatori ai competitorilor politici, a rapoartelor detaliate privind veniturile şi cheltuielile electorale, obligaţie ce trebuie îndeplinită în termen de 15 zile de la data alegerilor.

Judecătoria Rădăuți va valida alegerea primarului ales din partea PSD în data de 21 iunie, iar constituiea noului Consiliul Local va avea loc pe 23 iunie 2016.

Prefectul județului Suceava, Constantin Harasim, a declarat că ședințele de constituire a Consiliilor locale vor avea loc în baza unui grafic, după publicarea în Monitorul Oficial al României, a rezultatelor alegerilor din data de 5 iunie 2016, după validarea primarilor de către judecătoria în a cărei rază teritorială se află comuna sau orașul, precum și după îndeplinirea prevederilor Legii nr.334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale, în sensul depunerii de către mandatarii financiari coordonatori, la Autoritatea Electorală Permanentă a raportului detaliat al veniturilor și cheltuielilor electorale ale partidelor politice, alianțelor politice, alianțelor electorale, organizațiilor cetățenilor româniaparținând minorităților naționaleși ale candidaților independenți, precum și a cuantumului datoriilor înregistrate ca urmare a campaniei, însoțite de declarații care indică sursa contribuțiilor.

Este perioada de constituire a consiliilor locale şi de depunere a jurămintelor de către primari, numai că toate aceste lucruri trebuie făcute în conformitate cu legile în vigoare şi când spun asta mă gândesc la Legea 215 a administraţiei publice locale, care precizează că această constituire a consiliilor locale se face în termen de 20 de zile de la data alegerilor, dar cu îndeplinirea prevederilor articolului 38, aliniatul 1 din Legea 334 privind finanţarea partidelor politice. Conform acestui articol, candidaţilor declaraţi aleşi nu li se pot valida mandatele dacă raportul detaliat al veniturilor şi cheltuielilor electorale pentru fiecare partid politic sau candidat independent nu a fost depus în condiţiile legii, adică în termen de 15 zile de la data desfăşurării alegerilor, prin mandatarii financiari, la Autoritatea Electorală Permanentă. Numai după această acţiune putem, pe lege, să instalăm consilierii locali şi primarii. În cazul primarilor, mai este nevoie şi de o hotărâre judecătorească de validare”, a declarat prefectul Harasim.

Există şi un grafic întocmit de Instituţia Prefectului privind constituirea consiliilor locale, dar el va fi amânat în funcţie de aceste obligaţiuni legale ale partidelor politic.

Potrivit prefectului, primarul ales al comunei Șcheia, Vasile Andriciuc va fi suspendat din funcție imediat ce mandatul său va fi validat.

La rândul său, primarul municipiului Câmpulung Moldovenesc, Mihăiță Negură, a spus că a stabilit ca dată de constituire a noului Consiliul Local 25 iunie, însă încă nu a fost validat de Judecătorie, așteptând raportul exercițiului financiar care va fi depus de PNL la AEP.

Secretarul comunei Dumbrăveni, Mihai Chiriac, a spus că nu li s-a comunicat data când ca va avea loc constituirea noului Consiliu Local dar a primit o circulară de la Instituția Prefectului în care se arata că li se va comunica în timp util data când va avea loc constituirea deliberativului local. El a precizat că nu a fost redactată de către Judecătoria Suceava nici hotărârea de validare a primarului ales, Ioan Pavăl.

Primarul comunei Drăgușeni, Vasile Cepoi Lică, a spus că sunt primari care au primit hotărâri de validare din partea Judecătoriei dar că domnia sa încă nu a intrat în posesia acesteia.

„Nu am stabilit încă o dată a constituirii Consiliului Local, ea va fi stabilită de Prefectură și nu am primit nimic oficila în acest sens. Dar este posibil să fim informați cu o zi înainte de data stabilită de Instituția Prefectului”,  a spus Cepoi.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*