În perioada 18 – 20 mai 2016 a avut loc a VIII-a ediție a manifestării naționale „Zilele Educației Mecatronice” la Facultatea de Mecanică de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași. Denumită și Olimpiada de Mecatronică, manifestarea a avut un caracter jubiliar – 25 de ani de la inițierea specializării Mecatronică în învățământul superior din România la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava (USV) în anul 1991.
Echipa Facultății de Inginerie Mecanică, Mecatronică și Management din cadrul Universităţii „Ștefan cel Mare” din Suceava a participat la acest eveniment cu un grup format din 10 studenți. La secțiunea Sisteme mecatronice (echipamente cu automate programabile) studenții Universităţii „Ștefan cel Mare” din Suceava au obținut cel mai bun rezultat, clasându-se pe primul loc pe țară. Echipa a fost constituită din studenții anului 3 la specializarea Mecatronică: Picus Claudiu – Marian, Titiene Ioan, Moroşan Daniel.
La această secțiune echipamentele, jurizarea și premiile au fost asigurate de firmele FESTO și DELPHI, alături de reprezentanții universităților participante la competiție. La secțiunea Realizări tehnice studențești în domeniul mecatronicii, echipa formată din studenții USV Sîrbu Dan și Paviliuc Daniel a ocupat locul al doilea, după evaluarea celor 19 proiecte prezentate de participanți din mai multe centre universitare.
Proiectul studenților USV, intitulat Robot mobil cu braț, a fost realizat sub coordonarea prof. univ. dr. ing. Romeo Ionescu. Echipa formată din studenții Butacu G. Ionuţ și Miron Ioan a obținut mențiune pentru proiectul intitulat Imprimanta 3D, coordonat de prof. univ. dr. ing. Mihai Ioan. La concursul Roboți mobili, care a fost alcătuit din două probe, de viteză și obstacole, studenții USV Iacob–Hlihor Daniel și Tumurug Pavel – Daniel au obținut mențiune, după un parcurs extrem de palpitant cu roboți mobili ingenioși.
Echipa de studenți ai Universităţii „Ștefan cel Mare” din Suceava a fost coordonată de cadre didactice ale Facultății de Inginerie Mecanică, Mecatronică și Management: prof. univ. dr. ing. Romeo Ionescu, prof. univ. dr. ing. Mihai Ioan, șef de lucrări dr. ing. Cornel Suciu și șef de lucrări dr. ing. Ionuț Romînu.