Vineri 29 Martie 2024, Actualizat acum 88 zile 12:00 am

Trei copii din județul Suceava, de negăsit de mai bine de zece ani. 24 de minori au dispărut în doar trei luni

Foto: ziuaconstanta.ro

Foto: ziuaconstanta.ro

La nivelul județului Suceava, numărul copiilor dispăruți constituie o problemă stringentă. Potrivit datelor polițiștilor, în primele trei luni ale acestui an, la nivelul IPJ Suceava au fost gestionate 36 de cazuri de dispariţie de minori. 12 cazuri au fost preluate din anul 2015, fiind înregistrate în perioada ianuarie – martie 2016 alte 24 de cauze de minori dispăruţi.

Poliţiştii au reuşit identificarea a 25 de minori, alte 11 cauze aflându-se în lucru. Dintre aceste cauze, în trei situaţii, copiii sunt dispăruţi de mai mult de 10 ani : Gheorghiu Vasile – 04.04.2006 din Broşteni – suspiciuni de înec; Lusciac Cristina – 24.04.2005 din Vatra Dornei – suspiciuni de înec; Iordache Iuliana – 1995 din Rădăuţi.

foto 3Luând în considerare aceste aspecte şi în vederea atingerii obiectivelor Programului de prevenire a delincvenţei juvenile şi victimizării minorilor 2016, poliţiştii Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii au desfăşurat în perioada 16 – 25.05.2016 activităţi specifice de informare, responsabilizare şi conştientizare, acţiunile preventive fiind canalizate către toate categoriile de tineri cu grad de risc victimal.

Au fost organizate activităţi de promovare a modului de sesizare a dispariţiilor de minori, precum şi de diseminare a recomandărilor cu caracter preventiv în unităţi de învăţământ din Suceava şi Siret, dar şi în mediul rural. Tinerii au primit materiale preventive şi au vizionat filme educative şi materiale power-point.
like-facebook
De asemenea,au fost promovate recomandări privind siguranţa pe internet şi pe reţelele de socializare, tinerii fiind sfătuiţi să nu dea curs solicitărilor de a se deplasa în anumite locaţii sau zone, venite din partea unor persoane necunoscute care le abordează în mediul virtula.
Scopul campaniei este obţinerea de informaţii de la populaţie despre răpire/dispariţie, imediat după producerea evenimentului, astfel încât, în baza informaţiilor primite, cazul să poată fi soluţionat cât mai repede iar viaţa sau integritatea fizică şi psihică a copilului să nu fie puse în pericol.

În cadrul discuţiilor cu părinţii şi cadrele didactice a fost prezentat mecanismul ,,Alertă Răpire Copil!” care este complementar procedurii parchetului şi poliţiei în instrumentarea acestor cazuri:
transmiterea mesajului de alertă către populaţie se realizează prin intermediul partenerilor publici şi privaţi care au acceptat participarea la realizarea acestui proiect.
colectarea informaţiilor de la populaţie se face prin intermediul Serviciului Apel Unic de Urgenţă 112.

Mecanismul de alertă va putea fi declanşat numai dacă sunt întrunite cumulativ, următoarele criterii:
a) copilul are vârsta de până la18 ani;
b) copilul se află în una din următoarele situaţii:
1. a fost răpit în prezenţa unor martori;
2. a dispărut şi – fie din datele de anchetă rezultă că acesta ar fi fost răpit, fie din circumstanţele în care a dispărut – rezultă că viaţa sau sănătatea îi sunt puse în pericol (poate suferi traume grave fizice sau psihice);
c) informaţiile deţinute de organele de anchetă, odată diseminate, pot conduce la identificarea victimei sau a suspectului.
Întrunirea criteriilor menţionate anterior, nu implică în mod obligatoriu declanşarea mecanismului de alertă dacă difuzarea informaţiilor obţinute poate:
-conduce la crearea unui pericol suplimentar pentru victimă (copil răpit/dispărut), sau
-compromite cercetările aflate în curs de desfăşurare.
Înainte de declanşarea alertei, organele de anchetă vor solicita acordul părinţilor /reprezentanţilor legali ai copilului pentru mediatizarea cazului.
Procurorul poate decide declanşarea alertei şi fără obţinerea acestui acord dacă este în interesul copilului şi a desfăşurării anchetei.
Mecanismul nu se declanşează decât în cazul unei răpiri certe sau a unei dispariţii în care sunt indicii că viaţa copilului este pusă în pericol.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*