Sâmbătă 04 Mai 2024, Actualizat acum 124 zile 12:00 am

Slujbă cu un sobor de opt preoți la Biserica Sfinților Împărați Constantin și Elena de la Moara

biserica (1)Biserica din satul Moara Carp, comuna suceveană Moara  a devenit, sâmbătă, neîncăpătoare pentru credincioșii veniți la slujba religioasă dar și pentru hramul lăcașului de cult care poartă numele Sfinților Constantin și Elena. În biserică se află racla cu părticele din moaștele sfinților împărați Constantin și Elena dar și lemnul din sfînta cruce pe care Isus Hristos a fost răstignit.

Edificiul ridicat pe colina unui deal pare desprins parcă din poveste. Credincioșii spun că biserica a fost ridicată în 2005 după ce s-au ivit unele neînțelegeri dintre preotul bisericii din Moara Nică și bătrânii din Moara Carp.

biserica (2)Atunci localnicii au decis să caute sprijin și să gânească ridicarea unui lăcaș de cult doar pentru comunitatea lor. Dumnezeu le-a ajutat și acum se roagă într-o biserică mică dar care este plină ochi în zilele de sărbătoare.

Slujba religioasă a fost oficiată de un număr de opt preoți în frunte cu preotul paroh Ungureanu Gheorghiță.

Trebuie remarcat corul bărbătesc al bisericii asemeni corului bărbătesc din Bosanci. Unul dintre săteni a ținut să ne amintească că satul a fost ridicat pe amplasamentului bosăncenilor care aveau terenuri aici de unde și asemănarea foarte mare între cele două comunități locale.
Îmbrăcați în straie populare tradiționale sau alte haine de sărbătoare,credincioșii au ținut să fie prezenți la marea sărbătoare a bisericii.Vremea a fost frumoasă așa că după sfânta liturghie, a urmat o slujbă de pomenire pentru ctitorii și cei care au ținut să-și pomenească morții.

Preotul paroh Ioan Ungureanu de la Biserica Schimbarea la față a Domnului de la Schitul de Maici Orășeni Deal,județul Botoșani,fratele preotului paroh din Moara Carp. a vorbit despre sfinții împărați sărbătoriți astăzi, și i-a îndemnat pe credincioși la dreapta credință. Fața bisericească i-a îndemnat pe credincioși să fie mai buni, să nu bârfească.

„Să nu ne bârfim, să nu- judecăm pe cei din jurul nostru. Să nu-i judecați pe episcopi sau pe preoți… Acum a ajuns o modă să se vorbească în mass media să se bârfească și să se vorbească de rău.S-a ajuns într-un asemenea fel încât nu mai pot oamenii tri până nu bârfesc oleacă,pnă nu se jignesc unul pe altul.Apoi, avem marea datorie ca înaintea lui Dumnezeu să mărturism dreapta credință. Fraților,noi nu avem nimic cu celelalte culte,dar adevărul țineți-l neatins și nepătat, să nu vă fie rușine când treceți pe lângă biserică,să nu vă fie rușine când sunteți la servici să scoateți mâncarea de post,să nu vă fie rușine să vă îmbrăcați dvr. mamele, femeile și fetele cu o fustiță, să nu vă fie rușine să vă acoperiți căpușorul când vă rugați în biserici sau acasă. Să nu vă fie rușine băebaților să purtați barbă sau că veniți la sfânta biserică și auziți clopotul ,să lasați acasă grijile și animalele și să mergeți la biserică pentru Dumnezeu. Să nu uitați să vă faceți datoria acolo unde sunteț. Vă spun un singur lucru-Mare judecată o să aibă cei care conduc astăzi, popoarele și sufletele. Împărații nu sunt de la oameni și preoți,sunt puși de Dumnezeu…Mare judecată vor avea preoții și cnducători de țări pentru că ei au fost chemați de Dumnezeu în mod direct și dacă nu o să facă ce trebuie și i-au bătut joc de turma cuvântătoarelor și necuvântătoarelor, vor da socoteală în ziua judecății”, a spus preotul Ion Ungureanu.

Preotul paroh Ungureanu Gheorghe de la Biserica Sfinților Împărați Constantin și Elena Mara Carp a mulțumit tuturor celor au fost prezenți inclusiv primarului Constantin Prodaniuc care a spijinit la înălțarea acestui edificiu.

Această bucurie aleasă a cinstirii lor o avem în inimi și noi, preotul slujitor și credincioșii parohiei Moara Carp din comuna Moara, care-i simțim alături de noi ca mari ocrotitori și apărători nu numai în ziua prăznuirii lor, ci ori de câte ori îi chemăm în rugăciunile noastre. Felicităm epitropul bisericii noastre care ne este alături dar și în consiliul eparhial al bisericii noastre. Doresc ca în numele sfântului altar și al meu personal să urez un sincer La multi ani tuturor celor care își serbează astăzi numele și onomastica.La mulți ani cu sănătate ocrotire și ajutor Urări de bine și mult ajutor și din partea mea peronal dar și din partea celor care îl apreciați,celui care se află în mijlocul nostru domnul Constatin Prodaniuc,primarul încă în funcție și exercițiu al comunei noastre și sperăm ca și pe viitor bunul Dumnezeu ă îl ajute în ceea ce își dorește pentru că și el a fost alături și a ajutat pe cei care au avut nevoie și au cerut sprijin. Noi ca și comunitate parorhială am solicitat-o de la dumnealui și tot ce se vede aici în jur s-a făcut cu contribuția personală iar ultimul ajutor se vede în izolația exterioară pe care o vom pune la casa parohială”, a spus fața bisericească.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*