Joi 02 Mai 2024, Actualizat 12:00 am

Alertă la Suceava din cauza pestei porcine africane

porciAutoritățile din județul Suceava sunt în alertă după ce pesta porcină africană a ajuns la granițele nordice ale României. Prefectul Constantin Harasim a convovat, luni,  în şedinţă Centrul Local de Combatere a Bolilor Suceava, la sediul Instituţiei Prefectului – judeţul Suceava pentru a dezbate măsurile de supraveghere, prevenire şi control ale bolii.

Boala evoluează în prezent în Ucraina, la mică distanţă de judeţul Botoşani. Pentru această boală nu există vaccin, singura cale de a feri animalele fiind respectarea unor măsuri de protecţie la venirea în contact cu animalele sănătoase. Boala nu se transmite de la animale la om, prin urmare nu afectează omul.
like-facebook
Facem precizarea că pesta porcină africană poate ridica probleme deosebite, datorate pierderilor economice enorme derivate din costurile controlului bolii, precum şi din restricţiile de lungă durată (cel puţin doi ani de la stingerea ultimului caz) impuse comerţului şi exportului cu porcine, în teritoriile unde evoluează. Până în prezent, nu au fost confirmate cazuri de pestă porcină africană pe teritoriul României. Contextul epidemiologic actual, în care riscul pentru introducerea virusului pestei porcine africane este ridicat la un grad fără precedent, impune întărirea măsurilor de profilaxie a bolii. Aceste măsuri se orientează spre instruirea tuturor factorilor implicaţi, a crescătorilor de suine din sectorul comercial şi non-comercial, a medicilor veterinari de liberă practică, a gestionarilor fondurilor de vânătoare, a administraţiei centrale şi locale cu rol în controlul bolilor în vederea notificării cât mai timpurii a oricăror suspiciuni de boală care pot fi atribuite pestei porcine africane şi a aplicării măsurilor specifice de control”, se arată într-un comunicat al Instituției Prefectului.

Toate animalele suspecte trebuie ucise şi distruse, conform legislaţiei în vigoare, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat la preţul de piaţă al animalelor.

Institiţia Prefectului – judeţul Suceava va transmite o circulară către Unităţile Locale de Sprijin (primării), prin care va solicita acestora să acorde tot sprijinul pentru prevenirea evoluţiei bolii pe teritoriul judeţului Suceava.

„În vederea evitării evenimentelor epidemiologice nedorite referitoare la pesta porcină africană pentru cât mai mult timp, se va menţine un grad de alertă crescut”, susțin reprezentanții Instituției Prefectului.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*