Marti 21 Mai 2024, Actualizat acum 141 zile 12:00 am

Administratorul și un angajat al unei firme trimiși în judecată după un accident de muncă mortal

politie crima mortAdministratorul unei firme, societatea, dar și un angajat al acesteia, au fost trimiși în judecată, marți, de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Gura Humorului pentru ucidere din culpă și neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă.
Este vorba despre SC Popvio Trans SRL Negrileasa, administratorul Viorel Popa și Sorin Popa.

like-facebookProcurorii au arătat că în dimineata zilei de 27 august 2013, victima S. G., angajat in calitate de sofer autocamion al societatii respective, inculpatul Popa Sorin, impreuna cu alti angajati s-au prezentat la sediul societatii pentru inceperea activitatii. Societatea are ca obiect principal de activitate taierea si rindeluirea lemnului.

Din dispozitia verbala a administratorului Popa Viorel, victima, impreuna cu inculpatul Popa Sorin s-au deplasat, in jurul orelor 10,00, cu autoutilitara marca Scania, pe care era montata o macara hidraulica, in padure, pentru a transporta la sediul societatii material lemons, licitat de societate la drum auto. Victima S. G. urma sa conduca autocamionul, iar inculpatul sa manevreze macaraua, respectiv sa asigure incarcarea si descarcarea materialului lemons.

Dupa ce au revenit la sediul societatii, desi afara ploua, inculpatul Popa Sorin a inceput operatiunea de descarcare a meterialului lemons, sens in care a pornit motorul autospecialei, a cuplat pompa si a urcat pe scaunul macaralei. Inculpatul Popa Sorin a inceput manevrele de descarcare a bustenilor, a prins in graifer doi busteni, a ridicat sarcina si a inceput sa roteasca bratul macaralei spre stanga. A rotit bratul macaralei cu aprozimativ 900 , iar bustenii, avand coaja umezita de ploaie, au inceput sa alunece unul pe langa altul. Unul din busteni a alunecat si a cazut din graifer,  observandu-se pe acesta, la cercetarea la fata locului urme de decojire.

In aceste imprejurari, victima S. G., a fost surprinsa de sarcina care a intrat in balans si a fost lovita in zona capului si a pieptului, decedand in urma impactului.

Din cercetari a rezultat ca unul din  busteni a fost prins in ghearele bratului incarcator in afara centrului de greutate, fapt ce a determinat dezechilibrarea lui in timpul transportului cu macaraua. Accidentul s-a produs datorita lipsei cunostintelor si experientei necesare a inculpatului Popa Sorin in manevrarea utilajului, acesta nefiind autorizat ISCIR. La producerea accidentului au concurat multiple incalcari ale legislatiei pe linie de protectia muncii de catre societatea SC POPVIO TRANS SRL si adminitratorul Popa Viorel.

În timpul urmaririi penale s-a dispus luarea masurii asiguratorii a sechestrului asupra unor bunuri apartinand inculpatilor, in vederea recuperarii prejudiciului produs prin savarsirea infractiunilor.

Ulterior dispunerii acestei masuri, inculpatii au incheiat o tranzactie cu partile  civile, acoperind cuantumul pretentiilor civile ale acestora.

Dosarul a fost trimis, spre competentă soluţionare, Judecătoriei Gura Humorului.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*