Luni 29 Aprilie 2024, Actualizat acum 119 zile 12:00 am

FOTO! Sistem modern de aducere a aeronavelor la sol, pe Aeroportul Suceava

nechifor aeroportPreședintele Consiliului Județean Suceava, Cătălin Nechifor, a anunțat, miercuri, la Aeroportul Salcea-Suceava, în cadrul unei conferințe de presă, că ROMATSA a finalizat montarea pe Aeroportul Suceava  a unui sistem performant de aterizare instrumentală ILS, pentru dirijarea aeronavelor la sol în condiţii meteo dificile, iar până la sfârșitul lunii iunie vor fi elaborate și procedurile de funcționare.

Trebuie precizat că la întâlnirea cu presa, nu a participat niciun reprezentant ROMATSA ci alături de șeful administrației județene s-a aflat comandantul Aeroportului, Ioan Măriuța.

nechifor aeroport2De altfel, sunt zvonuri că relațiile dintre ROMATSA și conducerea Aeroportului și ale CJ nu sunt dintre cele mai bune. Faptul că Aeroportul Salcea nu dispunea de acest sistem era ascuns cât de cât de conducerea acestor două instituții și din această cauză pe timp de ceață, pasagerii erau transportați la Iași pentru cursa Tarom.

Acest sistem conține două componente importante, partea sudică și partea nordică. Aici avem tot ce înseamnă partea de senzori, partea de emisie și recepție, reperarea datelor pentru panta avioanelor adică pe coborârea unui avion care vine la Suceava la aterizare. De ce este important acest sistem ILS? Pentru că în condiții meteo dificile mai ales pe sfârșit de toamnă, iarnă și început de primăvară având foarte multă ceață pe Suceava, în toată Molodva este foarte multă ceață, e foarte dificil de multe ori să poată ateriza avioanele. Practic, fără acest sistem, noi trebuia să avem o condiție meteo minimă de 1200 m vizibilitate pe orizontală și 60 pe verticală, având montat acest sistem ILS modern, practic limitările devin mai mici, asta înseamnă că putem ateriza la Suceava și în condiții în care vizibilitatea pe orizontală este de 30-50 m iar pe verticală de 30 m. Este un sistem foarte modern, îl regăsiți și pe aeroporturi din toată lumea. Acest sistem ne va aigura să putem deservi aeronave și în condiții dificile”,  a spus Nechifor.
Sistemul ILS va deveni operațional din 23 iunie, Romatsa având încă de lucru a calibrarea lui.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*