Marti 30 Aprilie 2024, Actualizat acum 120 zile 12:00 am

Delegație a comunei Crucea, în Elveția. Vezi motivul vizitei!

delegatie crucea (2)Comuna Crucea, reprezentată de o delegație în frunte cu primarul Dorin Rusu,  a semnat zilele trecute în Moutier-Elveția, prelungirea parteneriatului dintre Chiril și localitatea elevețiană amintită anterior. Partea română a avut onoarea să aibă alături și pe ambasadorul României în Elveția, Excelența Sa Anca Opriș. Oficialitățile din Moutier au fost reprezentate de primarul Maxime Zuber.

like-facebookLa eveniment nu a lipsit nici președintele Comitetului de Colaborare originar din Burundi, Desire Kabati Nitisinzira, dar și cel cel mai vechi colaborator al Comitetului de colaborare, domnul Jean-Francois Christe. Potrivit primarului Dorin Rusu, a fost reînoit pactul de prietenie semnat în 2010, tot în Moutier.

delegatie crucea (1)Am avut alături ambasadorul României, dar și președinții de la DVR Suisse, domnii Francisc Giurgiu și Pascal Praz, cei care au ne-au ajutat și au donat mașinile pentru situații de urgență”, a spus primarul din Crucea.

În urmă cu câțiva ani, guvernul a dat o lege conform căreia fiecare comună din România trebuie să-și înființeze propriul serviciu de pompieri voluntari. O mână de oameni, români și elvețieni, au găsit totuși soluția.Și au pornit de la o bază creată în 1993: Asociația Opération Villages Roumains-Suisse. Exista un istoric al cooperării, astfel încât, cu sprijinul Asociației, au fost create, după apariția legii, patru centre de voluntari pentru situații de urgență (incendii, inundații, accidente) la Gherla, Oltina-Constanța, Livezi-Bacău și Deda-Mureș.

Instruirea voluntarilor a fost făcută atât de către militarii autohtoni, cât și de pompieri elvețieni care vin în concediu, benevol, pentru a-i ajuta pe români. Această probă de reușită a calificat Asociația Opération Villages Roumains-Suisse pentru o finanțare de 250.000 de franci elvețieni prin Programul de Cooperare Elvețiano-Român*, destinată proiectul „Pompiers 2013-2016”, datorită căruia numărul centrelor de pompieri voluntari din comunele românești, instruiți să intervină în situații de urgență, va crește.

Pompierii voluntari pot rezolva singuri astfel de evenimente foarte bine și, mai mult, sunt instruiți să intervină și în alte situații, cum ar fi inundațiile. De la începerea proiectului cu finanțare elvețiană au mai fost create încă patru centre: la Crucea-Suceava, Cornești-Cluj, Plăieșii de Jos și Sânmartin – Harghita. Urmează și altele până în 2016.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*