Joi 16 Mai 2024, Actualizat 12:00 am

Zece secții de votare vor fi amenajate la Dolhasca pentru referendum

Primarul din Dolhasca Maria CojocariuA început numărătoarea inversă pentru referendumul de duminică, 17 aprilie 2016, din orașul Dolhasca. Primarul orașului Maria Cojocariu îi îndeamnă pe locuitorii din Dolhasca și satele arondate să participe în număr cât mai mare la referendumul de duminică, pentru revenirea la statutul de comună.

„Secții de vot vor fi aceleași ca la scrutinul electoral de la locale, parlamentare și prezidențiale. Vor fi deschise 10 secții de votare între orele 7.00-23.00. În orașul Dolhasca vor fi două secții de votare, la Școala I-IV și Liceul tehnologic „Oltea Doamna”, apoi urmează Școala Sândeni, Școala Gulea, Școala Probota, Școala Poenari, Școala Valea Poenei, Școala Poiana, Școala Budeni și Școala Siliștea. Cel mai important este ca persoanele cu drept de vot să participe la referendum și să-și exprime opțiunea, iar noi vom acţiona aşa cum va decide majoritatea. Sunt așteptați la urne 8.800 de cetățeni cu drept de vot, iar pentru a fi valid trebuie să fie prezenți la urne 30 la sută din cei înscriși pe listele electorale, din care 25 la sută să fie de acord cu revenirea la statutul de comună”, a spus Maria Cojocaru.
like-facebook
Legea nr 351 din 2001, pentru amenajarea teritoriului, spune că un oraş trebuie să aibă cel puţin 10.000 de locuitori. Trei sferturi din populaţie trebuie să lucreze în alte domenii decât agricultura şi în localitate trebuie să existe măcar 50 de locuri de cazare pentru vizitatori. Chiar dacă nu îndeplineşte condiţiile impuse de lege, localitatea a fost declarată oraş.

„Taxele şi impozitele la oraş sunt mai mari faţă de comună, dar atât timp cât ai bani, poţi să te şi dezvolţi. Nu putem să spunem că sunt atinşi acei indicatori de oraş. În perioada când premier era domnul Călin Popescu Tăriceau s-a vorbit de proiecte integrate adică apă, canalizare, infrastructură. Am întocmit un proiect și a fost depus la Agenția de Dezvoltare Nord-Este, fiind aprobat dar sursă de finanțare a rămas la stadiul de vorbe. Apoi, satele arondate au fost considerate ca făcând parte din mediul urban și nu am mai avut acces la fonduri europene pentru mediul rural. Am mai prins câteva proiecte mici dar insuficiente pentru a vorbi de investiții serioase pentru unitatea administrativ teritorială. Orașele mari i-au finanțare consistentă iar cele mici mai deloc”, a spus Maria Cojocaru.

Prin legea 83/2004, comunele Broşteni, Cajvana, Dolhasca, Frasin, Liteni, Milişăuţi, Salcea şi Vicovu de Sus din judeţul Suceava au fost transformate în oraşe de rangul trei.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*