Miercuri 24 Aprilie 2024, Actualizat acum 114 zile 12:00 am

FOTO! Deputatul Alexandru Băișanu, în lacrimi. Zeci de colegi din politică și parlamentari, alături de el, la înmormântarea tatălui său

inmormantare tata baisanu (59)Câteva sute de persoane au ținut să-l conducă pe ultimul drum pe tatăl deputatului Alexandru Băișanu, respectiv Constantin Băișanu, în vârstă de 74 de ani, cel care a fost timp de aproape 40 de ani subofițer la arma pomperi. Originar din comuna Baia, Constantin Băișanu a participat de-a lungul carierei la peste 3.000 de intervenții. El a fost înmormantat cu onoruri militare. Slujba de înmormantare a fost oficiată de un sobor de preoți de la mai multe biserici din municipiul reședință de județ.

Corpul nensuflețit a fost depus la Capela Bisericii Sf Dumitru din Suceava încă de duminică seara, iar cei care au vrut să își ia rămas bun au putut să o facă până marți la orele amiezii, când a avut loc slujba de înmormântare. Constantin Băișanu este tatăl liderului ALDE Suceava, deputatul Ștefan Alexandru Băișanu. Au fost alături de familia îndoliată, prieteni și oameni apropiați.

like-facebookAlături de parlamentarul Băișanu au ținut să fie prezeți președintele PNL Suceava, senatorul Gheorghe Flutur, deputatul PNL Ioan Bălan, primarul Sucevei Ion Lungu, viceprimarii PNL Lucian Harșovschi și Ovidiu Doroftei, președintele Consiliului Județean, Cătălin Ioan Nechifor, vicepreședintele administrației județene, Ilie Niță, colegi din ALDE ai deputatului Alexandru Băișanu, cadre universitare, oameni politici de la nivel local, oameni de cultură, consăteni din comuna Baia dar și oameni simpli care au cunoscut familia Băișanu.

Sicriul a fost purtat pe brațe de pompieri militari, iar adjunctul șefului Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență, Dan Hoffman a înmanat familiei îndoliate din partea ISU Suceava, regretatului Constantin Băișanu, o diplomă de excelență în semn de apreciere pentru merite deosebite prin competență profesională, dăruirea fără rezerve și rezultatele obținute, a implicării și susținerii bunului mers al instituțiilor.
În timpul ceremonialului de înmormantare au fost trase trei focuri de salva de catre jandarmi de la Inspectoratul Județean de Jandarmi.

NECROLOG CONSTANTIN BĂIȘANU

– S-a născut în comuna Baia, la 10 mai 1942, într-o familie de țărani gospodari.
– Tatăl, Mihai, și mama, Alexandrina, s-au bucurat foarte mult de primul lor fiu și aveau să-l numească Constantin, asemenea marelui împărat al ortodoxiei.
– A mai avut doi frați, Nicolae și Mihai, decedați și ei înaintea fratelui cel mai mare. Unul dintre ei, Nicolae, a fost tot pompier militar, urmând calea deschisă de Constantin.
– Învață a scrie și a citi în băncile școlii primare din Baia, apoi, la 13 ani, după un an de ucenicie, devine cel mai tânăr fierar cu atestat din toată Moldova.
– A absolvit Liceul Ștefan cel Mare din Suceava, după care dragostea de haina și viața militară îi îndrumă pașii către orașul cel mare, București, unde devine tânăr elev al școlii militare de pompieri.
– După obținerea gradului de absolvire, Constantin Băișanu primește repartiție la Iași, la una din cele mai mari unități de pompieri din Moldova.
– După doar câțiva ani petrecuți în unitatea militară de la Iași, se întoarce acasă, la unitatea de pompieri din Suceava, unitate la care avea să-și petreacă următorii 36 de ani, alături de generații întregi de tineri militari cărora le-a insuflat un respect necondiționat față de haina militară, față de steagul romaneasc, de țară și de oameni.
– În toată această perioadă, a participat la stingerea a peste 3000 de incendii și multe alte operațiuni speciale. Pe lângă bunuri materiale, a salvat și zeci de vieți, fără să țina cont de pericole ci doar respectând cu sfințenie jurământul militar.
– Compania militară era a doua lui casă, iar militarii și colegii săi o a doua familie.
– Pentru activitatea sa a fost decorat cu înalte ordine și dinstincții militare.

– S-a căsătorit în iarna anului 1967, cu Adela Chelaru, fiica lui Ioan și Elena Chelaru, cea mai frumoasă fată din Vadul Moldovei și apoi avea să urmeze o căsnicie despre care multă lume va vorbi mulți ani de acum în colo, o dragoste care i-a ținut nedespărțiți până mai ieri, o iubire nepământeană ce a durat, pe pământ 49 de ani, și va dura veci și de astăzi în colo.

– În iarna următoare se naște din dragostea lor Ștefan Alexandru, unicul fiu al celor doi, iubit până la sacrificiu. Din acel moment viața lor a fost dedicată trup și suflet celui care astăzi stă îndurerat la căpătâiul tatălui său, astăzi un bărbat în toată firea în care mama sa va găsi sprijin și dragoste necondiționată.

– Familia Băișanu a fost și este o familie model, implicată în viața cetății, o familie care, iată, astăzi este cinstită de prezența atâtor și atâtor oameni.

– Ștefan Alexandru a fost susținut și educat fără compromisuri, de un militar convins și de o mamă devotată și protectoare. Băiatul a urmat calea corectă în viață, a făcut la timp toate școlile, așa că astăzi este conferențiar universitar doctor la Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava și cu voia oamenilor din orașul nostru a fost, rând pe rând, subprefect, vicepreședinte al Consiliului Județean Suceava, Prefect al județului nostru, iar astăzi ne reprezintă în Parlamentul României.

– Ștefan Alexandru este căsătorit cu Adela, medic stomatolog, fata cea mare a familiei Irimescu, din Suceava. Au două fete minunate, Ioana, de 16 ani și Alexandra de 9 ani, fete care sunt astăzi aici, alături de Bubu Costache, un bunic minunat care le-a iubit ca pe ochii din cap și care le va veghea de sus, din Ceruri.

– Una din cele mai mari pasiuni ale lui Constantin Băișanu a fost fotografia, într-o vreme în care mânuirea aparatului de fotografiat era o îndeletnicire aproape de talentul și sufletul său. A susprins în ani și ani de pasiune mii de portrete și peisaje cu adevărat deosebite și a imortalizat evenimente unice din multe familii de suceveni. Timp de 30 de ani, o mare parte din fotografiile făcute în județul Suceava au văzut lumina zilei în laboratorul său. A lăsat moștenire familiei zeci de aparate de fotografiat, care cine știe, cândva vor face obiectul unei colecții de artă și tehnica fotografică, așa cum și-a dorit.

– În același timp, a fost un artizan în prelucrarea fierului, petrecând în fața foiului și a nicolavei ore întregi, îmblânzind, cu mâna pe ciocanul greu, metalul, dându-i suflet! Mărturie au rămas în Suceava zeci de porți și garduri ornamentale unicat.

– Puțina lume știe că Bubu Costache a fost un romantic îmbrăcat toată viața în haină militară. A pictat, a scris poezie, putea recita nopți întregi din versurile poeților noștri naționali, a fost îndrăgostit de Eminescu, de Topârceanu și de preferatul său George Coșbuc.

– Aparent de oțel, pompierul militar Constantin Băișanu a lăsat familiei, în manuscris, sute de poezii, iar datoria și dorința fiului său este să le publice cât de curând într-o ediție neprețuită.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*