Vineri 26 Aprilie 2024, Actualizat acum 116 zile 12:00 am

Interpreta din Bucovina care promovează tradițiile românești în străinătate. „Avem atâtea lucruri frumoase, noi, românii”

steluta floristean (4)Oriunde ai fi în lume, nu poți uita locurile natale, portul, costumul popular și tradițiile românești. Steluța Floriștean, originară din Gura Humorului, este pasionată de folclor din copilărie. Și-a început activitatea muzicală la Casa de Cultură din aceeași loalitate, alături de distinsa doamnă a folclorului din zona Humorului, Maria Macovei.

like-facebook Este mamă a doi copii, dar și bunică, având trei nepoți. Iubește locurile natale dar în același timp este alături de românii de peste hotare pe care i-a obișnuit déjà cu inegalabilul cântec românesc. A fost premiată cu o diplomă de excelență din partea Universității de Sapineza din Roma pentru promovarea tradițiilor românești în străinatate.

Aș spune că Maria Macovei, déjà arhicunoscută pentru numărul mare de interpreți de muzică populară pe care i-a format, a fost și temelia carierei mele. Am paricipat la festivaluri și concursuri de muzică populară. Vrând sa-mi fac un repertoriu propriu, am decis sa plec la muncă în străinătate pentru a avea bani necesari imprimării unor cântece. Am muncit în Italia și am reușit să adun bani pentru a-mi face un CD care cuprinde 15 piese autentice de Bucovina”, ne-a destăinuit artista.
steluta floristean (1)
A fost invitată la foarte multe emisiuni tv atât în țară cât și în Italia. A stat mulți ani printre românii din Italia și Spania. Pentru a promova tradițiile românești peste hotare și pentru a-i aduce pe conaționali alături a înființat Asociația Culturală Europaeus, unde deține funcția de vicepreședinte.

„Aici particip la multe concerte făcute pentru românii noștri, sunt invitată mereu și posturile TV italiene unde vorbesc cu drag despre bogăția și frumusețea folclorului nostru românesc. Oriunde te-ai afla în lume nu poți uita locurila natale, anii copilăriei, oamenii dragi din zonele noastre care sunt muncitori și gospodari. Am fost de curând premită a de președintele Universității de Sapienza din Roma cu o diploma de excelență pentru promovarea tradițiilor românești în străinatate. Am alături un grup format din romani “Plai Mioritic” cu care particip alături la orice eveniment romanesc. Și membri acestui grup sunt tineri, iubitori ai folclorului românesc, dornici și iubitori a tot ce înseamnă cuvântul ACASĂ ”, ne-a mai spus interpreta.steluta floristean (3)

Steluța Floriștean spune că a reprezentat, ani la rând, țara noastră la maanifestarea intitulată „La Festa dei Popoli”- “Sărbătoarea popoarelor” la Roma.

„Avem atâtea lucruri frumoase, noi, românii…Trebuie doar să le facem cunoscute și să vorbim despre ele. Eu spun aceasta și prin cantecul meu. Cânt nu numai din zona Humorului ci din întreaga Bucovina și chiar din țară pentru că eu cant pentru toți românii indiferent de zona din care provin iar atunci când aud cântecul din locurile natale li se umplu ochii de lacrimi”, ne-a mai povestit Steluța Floriștean.

 


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*