Luni 20 Mai 2024, Actualizat acum 140 zile 12:00 am

S-a finalizat controlul la Centrul de îngrijire „Pâinea Vieții” din Broșteni. Ce nereguli s-au găsit

control prefectura suceavaComisia interinstituţională constituită prin ordin al prefectului judeţului Suceava a finalizat controlul la Centrul de îngrijire „Pâinea Vieții”, din Broșteni.

Reprezentanţii locali ai Inspectoratului de Poliţie, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ”BUCOVINA”, Direcţiei de Sănătate Publică, Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Inspectoratului Teritorial de Muncă, Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Agenției Județene pentru Plăți şi Inspecție Socială, Inspectoratului Şcolar Judeţean, Instituţiei Prefectului, s-au deplasat în data de 21.03.2016 la Centrului de îngrijire “Pâinea Vieții” din orașul Broșteni, pentru verificarea legalității funcționării acestui centru.

like-facebookFundația “Pâinea Vieții” (”Bread of Life”) este acreditată de către Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice pentru acordarea de servicii sociale în baza unui certificat de acreditare din 08.05.2014. În prezent, Fundația are depusă cerere la Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice pentru obținerea licențierii pentru servicii de tip centru de zi și centru rezidențial, cererea fiind înregistrată în luna decembrie 2015.
În cadrul centrului sunt găzduiți 64 copii, dintre care 29 din județul Suceava, 16 din județul Neamț, 3 din județul Bacău, 1 din județul Botoșani, 1 din județul Iași, 3 din județul Călărași, 11 din județul Vrancea.

Din verificările efectuate de polițiști a rezultat că, în cadrul centrului, „copiii beneficiază de condiții optime de cazare, masă și supraveghere, nefiind înregistrate sesizări privind abuzuri din partea administratorilor sau personalului angajat. Aspectele sesizate în presa locală și națională privind posibile nereguli în Centrul de îngrijire ”Bread of Life” Broșteni fac obiectul dosarului penal nr. 860/P/2015 în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de rele tratamente aplicate minorului, faptă prevăzută și pedepsită de art.197 Cod penal și lovire sau alte violențe, faptă prevăzută și pedepsită de art.193 Cod penal”.

Pompierii au descoperit, însă, câteva nereguli. Potrivit acestora, nu a fost obţinut avizul de securitate la incendiu pentru schimbarea destinaţiei din Cămin de nefamilişti în Centru de zi cu spaţii de cazare şi cantină, cu regim de înălţime S+P+2E+M, după schimbarea destinaţiei din Cămin de nefamilişti în Centru de zi cu spaţii de cazare şi cantină, cu regim de înălţime S+P+2E+M, construcţia a fost pusă in funcţiune (cu noua destinaţie) fără solicitarea/obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu. De asemenea, alimentarea maşinilor de gătit cu GPL se face dintr-un rezervor, având capacitatea de 5 mc., pentru care nu s-a solicitat şi obţinut autorizaţia de securitate la incendiu.  Planul de intervenţie în caz de incendiu întocmit la nivelul obiectivului controlat nu este avizat.  Nu este întocmit planul de evacuare a persoanelor şi bunurilor materiale în situaţii de urgenţă.

„Nu au fost întocmite următoarele documente şi evidenţe specifice apărării împotriva incendiilor:
a) planul de analiză şi acoperire a riscurilor al unităţii administrativ-teritoriale, în partea ce revine operatorului economic;
b) fişa obiectivului, nu este reactualizată;
c) raportul anual de evaluare a nivelului de apărare împotriva incendiilor;
d) rapoartele întocmite în urma controalelor preventive proprii sau ale autorităţii de stat competente;
e) programe/planuri cuprinzând măsuri şi acţiuni proprii sau rezultate în urma constatărilor autorităţilor de control pentru respectarea reglementărilor în domeniu.
– Nu este încadrat cel puţin un cadru tehnic sau personal de specialitate cu atribuţii în domeniul apărării împotriva incendiilor”, subliniază ISU.

Au fost descoperite și nereguli în ceea ce privește construcția: prin utilizarea unor materiale şi elemente de construcţie pentru care beneficiarul nu a prezentat documente justificative referitoare la performanţa la foc a acestora (documente care să ateste clasa de reacţie la foc, clasa de combustibilitate, etc.) respectiv, prin utilizarea unor elemente realizate din metal neprotejat (scara care asigură accesul, de la etajul 2 la mansardă) estimăm că nu se asigură corelaţia dintre: gradul de rezistenţă la foc al construcţiei,  suprafaţa construită a compartimentului de incendiu – numărul de nivele supraterane – numărul de utilizatori, scara de acces şi evacuare situată între etajul 2 şi mansardă nu îndeplineşte condiţia de combustibilitate şi limită de rezistenţă la foc, fiind realizată din materiale cu clasa de reacţie la foc D-s1, d0 şi F.

Mai mult, pentru prepararea hranei se folosesc maşini de gătit alimentate cu GPL, spaţiul în care acestea sunt montate (bucătăria) nu a fost dotat cu detector de gaze, instalaţia de protecţie împotriva descărcărilor electrice din atmosferă nu este întreţinută şi verificată periodic de personal autorizat.
Pentru instalaţia de stingere cu hidranţi interiori nu s-au elaborat graficele de verificări profilactice, periodice de către o persoană numită prin decizie scrisă de către conducătorul instituţiei. De asemenea, administratorul nu a încheiat un contract cu o persoană fizică sau juridică autorizată, pentru un program de verificări şi mentenanţă, cel puţin semestrial.
Spaţiul în care este montată centrala termică (pe combustibil solid) care asigură agentul termic pentru spaţiile din componenţa căminului şi spaţiul în care sunt amplasate staţiile de pompe nu sunt dotate cu instalaţii de securitate pentru continuarea lucrului.
Nu s-a realizat verificarea periodică a instalaţiilor electrice şi echipamentelor aferente acestora de către o persoană fizică sau juridică autorizată.
Coşul de evacuare a fumului aparţinând centralei termice pe combustibil solid nu a fost verificat periodic de către o persoană fizică sau juridică autorizată.

Fundaţia „Bread of Life” – Centrul de Zi „Pîinea Vieţii” Broşteni (prin reprezentant legal – Cazan Gabriel Constantin) a fost sancționată cu suma de 20.000 de lei. Reprezentatul legal a achitat pe loc, sancțiunea reducându-se la jumătate, respectiv suma de 10.000 de lei. Pănican Adrian – directorul Centrului a primit un avertisment.

Ce nereguli au găsit reprezentanții Direcţiei Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava

În urma controlului efectuat în data de 21.03.2016 la cantina ce aparține Fundației “Bread Of Life” România din localitatea Broșteni, județul Suceava, s-au constatat următoarele neconformități:
– Unitatea de cantină are autorizare sanitar-veterinară
– Sectorul de curățat legume trebuie văruit si făcută igenizarea;
– Există un frigider în care se păstrează alimentele, care la exterior este ruginit, având vopseaua exfoliată;
– Coșurile de gunoi din bucătărie nu au capac, fiind o sursă permanentă de infecție;
– Din anul 2006, în unitate nu s-au mai realizat operațiuni de dezinfecție și dezinsecție a spațiilor de producție și depozitare, conform legislației;
– Autoturismul cu care se face aprovizionarea cu alimente a unității , nu este autorizat sanitar veterinar;
– În hrana copiilor se folosește laptele de la cele 10 vaci din ferma proprie, fermă ce nu este autorizată sanitar veterinar, iar din laptele consumat nu s-au recoltat niciodată probe pentru a fi trimise la laboratorul DSVSA Suceava în vederea examinării fizico-chimice și microbiologice;
– Nu există afișaj la vedere în sala de mese a numărului de telefon TEL VERDE în vederea formulării de reclamații în domeniul siguranței alimentelor.

„S-a amendat contravențional, conform HG 984 din 2005 art.4 a,1, cu suma de 600 lei domnul Panican Valer, administratorul Fundației “Bread of Life” România și s-au dat termene de remediere a neconformităților semnalate. Până la data de 7 aprilie 2016 se va întocmi contract de dezinsecție, dezinfecție, deratizare. Se va proceda la autorizarea sanitar-veterinară a fermei zootehnice și a mașinii frigorifice care transportă alimente până la data de 15 aprilie 2016”, susțin reprezentanții DSVSA.

„Întrebate de eventuale situaţii de abuz, personale sau ale altor copii din centru, au declarat că sunt de aproximativ 9 ani în centru şi nu li s-a întâmplat nimic neplăcut din partea personalului şi nici nu au ştiinţă despre alţi copii care ar fi suferit abuzuri, pentru că în opinia lor acestea nu au existat. S-a mai discutat cu încă 3 copii, băieţi de vârstă preşcolară, 10-11 ani, respectiv clasele a III a şi a IV a, care au completat acelaşi Chestionar care a scos în evidenţă doar aspecte pozitive ala personalităţii lor şi o stare psihică bună. Aceștia au avut aceeaşi atitudine deschisă cooperantă şi pozitivă. Din discuţiile purtate cu ei s-au desprins aproximativ aceleaşi concluzii, copiii fiind informaţi în prealabil de articolelele din presă, susţinând că ei se află de aproximativ 3-4 ani în centru şi nu au fost supuşi la abuzuri de nici un fel şi nici nu au cunoştinţă de colegi care ar fi suferit abuzuri. În concluzie, în urma vizitei la Centrul de îngrijire “Pâinea Vieţii”, nu s-au constatat situaţii de abuz fizic, psihic şi emoţional care să le fi afectat minorilor găzduiţi starea de sănătate fizică sau mentală”, susțin și specialiștii DGASPC.

 


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*