Duminică 19 Mai 2024, Actualizat acum 139 zile 12:00 am

Directorul unei bănci trimis în judecată de procurori. Ce făcea cu banii clienților

judecat 2Directorul unei bănci din județul Suceava a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava pentru înșelăciune, instigare la flas în înscrisuri sub semnătură privată, fals în înscrisuri sub semnătură privată și emitere a unei file CEC fără a avea disponibil la tras. Este vorba despre directorul de la o agenție de bancă din Vatra Dornei, Nicolae Moraru. Alături de el au fost trimise în judecată și complicele sale, Mirela Maria Vatamanu și Daniela Șipot.

like-facebookPotrivit procurorilor, în data de 11.06.2011, lucrătorii Serviciului de Investigații Criminale din cadrul I.P.J. Suceava s-au sesizat din oficiu despre faptul că  Moraru Nicolae, director la o banca comercială Agenția Vatra Dornei a sustras din conturile clienților băncii diferite sume de bani, pe care le-a împrumutat unor alți clienți ai băncii, care intrau în imposibilitate de plată.

În vederea sprijinirii acelor clienți, persoane juridice, care aveau dificultăți în achitarea ratelor restante sau a debitelor către furnizori, inculpatul Moraru Nicolae a procedat la ridicarea, transferul sau depunerea de sume de bani, din conturile mai multor persoane fizice sau juridice. În prima fază, inculpatul Moraru Nicolae a avut acordul verbal al persoanelor fizice sau juridice din conturile cărora se ridicau sumele de bani, dar ulterior a procedat la ridicarea sumelor de bani fără știrea acestora.

Inculpatul Moraru Nicolae a procedat în acest mod pe de o parte pentru a salva afacerile unor persoane juridice (cunoscuți de ai săi) și pe de altă parte, pentru ca aceștia să nu mai apară cu restanțe în evidențele băncii.

Sumele de bani ridicate ‘în mod nelegal’ din conturile clienților au fost date altor clienți ai băncii, fără a fi întocmite documente în acest sens.

Inculpatul Moraru Nicolae, în calitate de director Expressgrup în cadrul Agenției Vatra Dornei a băncii, nu avea conform fișei postului nici o atribuție de gestiune sau eliberare a documentelor bancare, în legătură cu operațiunile de depunere/ retragere numerar, de către persoane fizice sau juridice. Astfel acesta le-a cerut inculpatelor Vatamanu Mirela Maria și Șipot Daniela — ambele operatoare ghișeu universal, în perioada 2009 — 2011, să întocmească documente bancare contrar normelor interne, motivat de faptul că inculpatul Moraru Nicolae avea o relație foarte bună cu toți clienții băncii. Astfel, acesta discuta cu clienții doar în biroul său, fără să fie de față și inculpatele Vatamanu Mirela Maria și Șipot Daniela, ulterior se prezentă la acestea din urmă și le cerea să efectueze anumite operațiuni în contul clienților respectivi. Dacă acești clienți erau plecați sau nu fuseseră în bancă, inculpatul Moraru Nicolae le spunea celor două inculpate că, avea acordul lor, la sfârșitul zilei prezentând documentele semnate.

Prin activitatea infracțională desfășurată în cazul retragerilor neautorizate de numerar, inculpatul Moraru Nicolae a indus în eroare mai multe persoane și a întocmit ‘în fals’ un număr de 6 documente bancare, inculpata Vatamanu Mirela Maria a indus în eroare mai multe părți vătămate și întocmit ‘în fals’ mai multe documente bancare, inculpata Șipot Daniela, de asemenea l-a ajutat pe inculpatul Moraru Nicolae să inducă în eroare mai multe părți vătămate și a întocmit ‘în fals’ documente bancare.

Referitor la radierea nelegală a ipotecilor, conform politicii de garanții a băncii, pentru angajamentele rambursate integral garanțiile se vor fi stinge, urmând să se radieze și înscrierile din Registrele specifice.

Radierea ipotecilor s-a făcut la inițiativa inculpatului Moraru Nicolae, acesta dorind să sprijine societățile comerciale care aveau dificultăți financiare. Toate cele șase adrese de radiere înaintate Biroului de Carte Funciară Vatra Dornei au fost semnate de către inculpatul Moraru Nicolae și două din ele fiind semnate și de către inculpata Antohi Luminița.

Prin întocmirea acestor documente a fost creat băncii un prejudiciu, în sumă de 2.659.544 lei, 124.290 euro și 220 USD. Până la începerea cercetărilor fiind recuperate sumele de 2.339.820 lei, 47.015 euro, astfel că a rămas nerecuperată suma de 461.174 lei, 77.275 euro și 220 USD.

În cauză a fost instituită măsura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor inculpatului Moraru Nicolae pentru recuperarea prejudiciului rămas nerecuperat.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluționare, Judecătoriei Vatra Dornei.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*