Joi 18 Aprilie 2024, Actualizat 12:00 am

Paznic de vânătoare trimis în judecată pentru mai multe infracțiuni. Vezi ce a făcut!

judecat 2Paznicul de vânătoare Ghiocel -Radu Iurniuc a fost trimis în judecată, în arest preventiv, de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc, pentru săvârşirea infracţiunilor de ameninţare, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor în formă continuată, uz de armă fără drept în formă continuantă, braconaj cinegetic și transportul vânatului dobândit în condiţiile art. 42 sau găsit împuşcat ori tranşat în teren, comercializarea, naturalizarea sau orice alte operaţiuni privind vânatul sau părţi ori produse uşor identificabile provenite de la acestea, dobândite fără respectarea condiţiilor legii.

like-facebookIurniuc este membru al Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) Suceava. Potrivit rechizitoriului procurorilor, la începutul lunii iunie 2015, i-a adresat în mod indirect, în prezenţa unor martori, pe raza comunei Vatra Moldoviţei şi Câmpulung Moldovenesc, ameninţări cu moartea prin împuşcare şi incendierea gospodăriei persoanei vătămate I. I., pe fondul nemulţumirii sale legate de faptul că persoana vătămată câştigase o licitaţie de folosire a unei păşuni, situate pe raza comunei Vatra Moldoviţei, deţinute anterior de unul din fraţii inculpatului Iurniuc.

În noaptea de 26 spre 27 octombrie 2015, într-un areal de vânătoare situat pe raza comunei Vatra Moldoviţei, a braconat prin împuşcare cu o armă de foc deţinută ilegal un exemplar de porc mistreţ adult, având greutatea de aproximativ 150 Kg , iar imediat după aceasta a solicitat şi obţinut sprijinul inculpatului Fercal Nicolae Adrian, în vederea transportării în condiţii cât mai discrete posibil a vânatului, pe o rută mai izolată, la o locaţie determinată, din apropierea domiciliului lui Fercal Nicolae Adrian şi al martorei F. V., pentru a fi jupuit, tranşat şi valorificat.

Procurorii arată în rechizitoriuu că data de 25.11.2015, în primele ore ale dimineţii, Iurniuc a braconat prin împuşcare, cu o armă de foc deţinută ilegal, într-un areal de vânătoare situat pe raza com. Vatra Moldoviţei, în zona pădurii „Valcanu”, fiind ajutat de câinele personal, un exemplar de talie mare dintr-o specie de vânat – porc mistreţ, după care a solicitat şi obţinut ajutorul a încă două persoane, respectiv fratele său, martorul I. M. T. şi inculpatul Herman Ioan, pentru a transporta, jupui, tranşa şi valorifica exemplarul braconat.

De asemenea,  în noaptea de 04-05.12.2015, s-a deplasat în zona unei ferme situate în locaţia “Hurghiş” dintre municipiul Câmpulung Moldovenesc şi localitatea Prisaca Dornei, precum şi în pădurea de lângă aceasta, ştiind că mai mulţi porci mistreţi adulţi ies din pădure şi se apropie frecvent de fermă pentru a se hrăni, având asupra sa o armă de foc deţinută ilegal şi trăgând mai multe focuri de armă după aceştia, fără să aibă o autorizaţie în acest sens, a reuşit să rănească un exemplar, care însă a scăpat. În rechizitoriu se relevă că cel puţin începând cu data de 21.11.2015, a deţinut, mai întâi la domiciliul inculpatului Herman Nicolae, cu concursul conştient al acestuia, cât şi la domiciliul său , un trofeu constând într-o blană integrală, naturalizată, provenind de la un exemplar adult din specia urs, vânat în mod ilegal, cu dimensiunile de aprox. 2 m lungime şi 0,90 m lăţime, pe care, în data de 13.12.2015, a comercializat-o martorului R. G. din com. Botoşana, cu suma de 7500 Ron, la instigarea numitului Comoriţan Viorel, din sat Demacuşa, com. Moldoviţa, jud. Suceava, agent şef principal de poliţie ce îndeplinea funcţia de şef al Postului de Poliţie Vatra Moldoviţei, jud. Suceava, care a acţionat ca intermediar între Iurniuc şi cumpărător;

În același dosar a mai fost trimis în judecată dar în stare de libertate, Fercal Nicolae-Adrian, pentru săvârşirea infracţiunii de: tăinuire la infracţiunea de braconaj cinegetic, constând în aceea că în noaptea de 26 spre 27.10.2015, în zona Şpărturi de pe raza com. Vatra Moldoviţei, i-a acordat sprijin inculpatului Iurniuc la solicitarea şi indicaţiile exprese ale acestuia, venind cu un cal de tracţiune şi un ham, în vederea transportării în condiţii cât mai discrete posibil a unui exemplar de aprox. 150 kg dintr-o specie de vânat – porc mistreţ, braconat prin împuşcare de către inculpatul Iurniuc , pe o rută mai izolată, la o locaţie determinată, pentru a fi jupuit, tranşat şi valorificat.

În fața instanței va compărea și Herman Ioan, pentru săvârşirea infracţiunilor de: tăinuire la braconaj cinegetic și complicitate la infracţiunea de transportul vânatului dobândit în condiţiile art. 42 sau găsit împuşcat ori tranşat în teren, comercializarea, naturalizarea sau orice alte operaţiuni privind vânatul sau părţi ori produse uşor identificabile provenite de la acestea, dobândite fără respectarea condiţiilor legii.

În dimineaţa zilei de 25.11.2015, i-a acordat sprijin inculpatului Iurniuc Ghiocel Radu , la solicitarea şi indicaţiile exprese ale acestuia, folosind un cuţit, la jupuirea, tranşarea, transportarea şi valorificarea unui exemplar de talie mare dintr-o specie de vânat – porc mistreţ, ştiind că a fost braconat prin împuşcare cu o armă de foc deţinută ilegal de către inculpatul Iurniuc într-un areal de vânătoare situat pe raza com. Vatra Moldoviţei.

În data de 13.12.2015, în jurul orelor 18:00, s-a deplasat la domiciliul inculpatului Herman Nicolae , din localitatea Paltinu,com. Vatra Moldoviţei, de unde a împachetat şi ridicat o blană integrală, naturalizată, provenind de la un exemplar adult din specia urs, cu dimensiunile de aprox. 2 m lungime şi 0,90 m lăţime, cunoscându-i provenienţă ilicită, aparţinând inculpatului Iurniuc Ghiocel Radu , transportând-o la domiciliul acestuia din urmă, în scopul expres de a fi comercializată martorului R. G. din com. Botoşana cu suma de 7500 lei.

Lista inculpaților care va ajunge în fața completului de judecată continuă cu Herman Nicolae, în prezent, în stare de libertate, acuzat pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la infracţiunea de transportul vânatului dobândit în condiţiile art. 42 sau găsit împuşcat ori tranşat în teren, comercializarea, naturalizarea sau orice alte operaţiuni privind vânatul sau părţi ori produse uşor identificabile provenite de la acestea, dobândite fără respectarea condiţiilor legii, constând în aceea că în cursul lunii decembrie 2015, a primit şi depozitat la locuinţa sa din com. Vatra Moldoviţei o blană integrală, naturalizată, provenind de la un exemplar adult din specia urs, cu dimensiunile de aprox. 2 m lungime şi 0,90 m lăţime, despre care cunoştea că este de provenienţă ilicită, de la şi respectiv aparţinând inculpatului Iurniuc Ghiocel Radu , blană pe care la data de 13.12.2015, în jurul orelor 18:00, a predat-o inculpatului Herman Ioan pentru a o duce la domiciliul inculpatului Iurniuc Ghiocel Radu , în scopul comercializării către martorul R. G.

Prin trimiterea în judecată nu se înlătură sub nicio formă prezumţia de nevinovăţie de care beneficiază inculpaţii, susțin procurorii.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*