Luni 29 Aprilie 2024, Actualizat acum 119 zile 12:00 am

Deputatul Sanda Maria Ardeleanu susține înființarea Avocatului Copilului

sanda ardeleanu pnl1Deputatul sucevean Sanda Maria Ardeleanu susține înființarea instituției Avocatul Copilului, o inițiativă legislativă a deputatului Andreea Paul.

Prin aceasta se dorește înfiinţarea instituției Avocatului Copilului, care să permită investigarea plângerilor depuse de copii sau de alte persoane privind încălcarea drepturilor minorilor. Proiectul de lege se află acum în lucru.

like-facebook„Acest proiect legislativ vine ca o consecință a faptului că infracționalitatea în rândul copiilor a crescut cu peste o treime în ultimii 5 ani, numărul minorilor victime fiind în anul 2015 cu 37% faţă de anul 2011, conform datelor furnizate de CSM. Anul trecut, 39% din numărul minorilor inculpaţi a avut la bază infracţiuni de furt, 20% tâlhărie, 2,7% omoruri. Tot în anul 2015, 21% din cazurile cu minori victime s-a referit la abandonul de familie, 8% la traficul de minori, 7% la viol. 1 din 5 români este copil. Copiii trebuie iubiți de părinți și de statul român, deopotrivă. Sistemul de protecție al copilului lasă mult de dorit în România. Domeniile cu impact direct asupra dezvoltării copilului sunt tratate periferic, de obicei atunci când mai apare încă o tragedie. După 12 ani de la adoptarea legislaţiei de protecție din 2004, România încă nu are un mecanism de verificare şi monitorizare a implementării prevederilor Convenţiei ONU cu privire la drepturile copilului. Lipsesc datele reale cu privire la copii și drepturile lor. O treime din copiii României trăieşte în sărăcie. Opt minori din o sută trăiesc în România la nivelul de „sărăcie severă”, cu mai puţin de 15 lei pe zi, potrivit UNICEF. Cei mai vulnerabili şi expuşi sărăciei şi marginalizării sunt copiii din mediul rural şi copiii romi”, susține Ardeleanu.

Conform proiectului de lege propus spre dezbatere, „Avocatul Copilului” ar urma să fie numit de Parlament pentru un mandat de 7 ani. În privinţa atribuţiilor, instituția se va ocupa cu promovarea şi protejarea drepturilor copilului, monitorizarea respectării drepturilor copilului. Cea mai importantă atribuţie constă însă în investigarea şi soluţionarea plângerilor individuale şi de grup, făcute de către copii sau orice altă persoană care sesizează încălcări ale drepturilor copilului. În acest sens trebuie să citeze martori, să interogheze, să aibă acces la documente relevante.

La nivel european există 40 de instituţii de acest tip. În anul 1997, s-a înfiinţat Reţeaua Europeană a instituţiilor Avocatul Copilului (ENOC), cu reprezentanţi din 24 de state: Austria, Belgia, Croaţia, Danemarca, Franţa, Georgia, Grecia, Irlanda, Irlanda de Nord, Islanda, Letonia, Lituania, Luxemburg, Macedonia, Malta, Norvegia, Polonia, Portugalia, Regatul Unit al Marii Britanii, Rusia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*