Vineri 03 Mai 2024, Actualizat acum 123 zile 12:00 am

„Univers feminin bucovinean”, luni, la USV

masuri usv11Centrul Cultural ”Bucovina” prin Direcția – Centrul pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, în colaborare cu Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava, Casa de Cultură a Studenților, Teatrul de Tradiții Populare ”Cernivțeanca” Cernăuți și Centrul Bucovinean de Artă pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Românești Cernăuți, organizează manifestarea UNIVERS FEMININ BUCOVINEAN. Evenimentul va avea loc luni, 7 martie 2016, ora 18.00, în sala AUDITORIUM ”JOSEPH SCHMIDT” din cadrul Universității Ștefan cel Mare din Suceava.
like-facebook
Evenimentul își propune să readucă în atenția publicului, costumul popular femeiesc din Bucovina, în tonalitate cu pieptănăturile tradiționale aferente. Acțiunea vine în contextul lunii martie, luna frumuseței și a eleganței feminine.
Integrându-se organic în complexul costumului popular, găteala capului prezintă un deosebit interes artistic, precum și unul istoric-documentar. De-a lungul timpului, pieptănăturile au parcurs, ca și celelalte elemente componente ale ansamblului vestimentar, o continuă evoluție, permanente transformări, adaptări, alături de formele tradiționale, arhaice.
În cadrul acțiunii, vor avea loc parade de port popular, unde își vor etala costumul, atât femei din zona Cernăuți, cu pieptănăturile specifice, cât și femei și fete din subzonele etnografice ale Sucevei. Ansamblul Studențesc ARCANUL USV, va susține un spectacol folcloric cu ocazia aniversării Universității Ștefan cel Mare din Suceava. Tot în cadrul evenimentului, vor fi ținute alocuțiuni pe această teamă. Se vor desfășura și ateliere de lucru, unde femei pricepute în ale împletiturilor tradiționale vor aranja părul femeilor și fetelor din public.
Scopul acestei manifestări este acela de a promova costumul popular din Bucovina, precum și pieptănăturile tradiționale vechi specifice acestui meleag.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*