Miercuri 01 Mai 2024, Actualizat acum 121 zile 12:00 am

Calificativul „foarte eficient” obținut de Curtea de Apel Suceava, pentru activitatea din 2015

bilant curtea de apel suceavaLa Curtea de Apel Suceava a avut loc bilanțul acestei instanțe cu structurile din subordine în cadrul căreia a fost prezentat raportul activității pe anul 2015. Au participat în calitate de invitați președintele Consiliului Superior al Magistraturii(CSM), Mircea Aron, fostul președinte al CSM în anul anterior, Marius Tudose și judecător dr.Adrian Bordea, fost președinte Consiliului Superior al Magistraturii în 2014, membru al CSM.

Președintele Curții de Apel Suceava, Maria Andrieș, a ținut să menționeze că de trei ani de când se află la conducerea instanței sucevene a colaborat cu cei trei foști și actuali președinți ai CSM, declarându-se mulțumită de modul de colaborare și le-a mulțumit pentru modul de implicarea de care au dat dovadă în problemele de management ale instanțelor din cadrul Curții de Apel Suceava și a instanțelor în general. ea a spus că a scăzut numărul dosarelor de soluționat pe rolul instanței, a scăzut stocul de dosare rămase nesoluționate la sfârșitul anului și a crescut rata operativității prin comparație cu anul precedent.

like-facebookCa volum total de dosare,pe rolul instanțelor în 2015 au fost 10.038 de dosare .Și numărul nou de intrări dosare au scăzut la 7308.Stocul de dosare a fost în 2015 de 1.894 în timp ce în 2014 e 2.722 , fiind înregistrată o scădere cu 30,42 %.Consider că acest rezultat este unul foarte bun. Era și practic,aproape imposibil să scădem stocul mai mult decât atât, având în vedere că din aceste 1894 înregistrate la sfârșitul anului pe rolul instanței și nesoluționate, aproximativ 470 au fost înregistrate în luna decembrie”, a spus președintele Curții de Apel Suceava.

Pe materii, scăderea a fost de 3,75 % în materie civilă, în cazul litigiilor comerciale, cu 8,11 5, în materie penală, cu 13,97% în materie civilă,cu 57,89% în materie de contecios administrativ și fiscal și o creșetere de 11,01%în materie penală.

În ce privește rata operativității, la nivelul instanței a crescut față de anul precedent, de la 105,02% l în anul 2014 la 111,40% în anul 2015, instanța încadrându-se la gradul de eficiență „foarte eficient” și în acest an. Menținerea în aceleași valori a acestui indicator și în anul 2015 reflectă preocuparea întregului colectiv de magistrați și personal auxiliar pentru soluționarea cu celeritate a cauzelor, efortul lor fiind de apreciat și de felicitat.

„La acest indicator, ne situăm pe locul IV la nivelul Curților de Apel după Timișoara, Cluj și București cu privire la numărul dosarelor înregistrate raportat cu numărul celor soluționate”, a spus doamna.

Cât privește volumul de activitate pe secții, toate secțiile au cunoscut o scădere a volumului, cu excepția secției penale unde s-a înregistrat o creștere, aceasta având un număr de 1847 de dosare nou intrate la care s-a adăugat un stoc de 321 dosare.

„Cu toate acestea, cel mai mare volum de activitate la avut în continuare Secția de Contecios administrativ și fiscal care se menține în topul volumului de activitate cu toate că și aici, volumul de activitate a scăzut în pincipal datorită scăderii numărului de dosare și având în vedere taxa pentru autovehicule”,  a spus Maria Andrieș.

Pe instanțele din teritoriu, potrivit președintelui Curții de Apel Suceava, s-a înregistrat o scădere a volumului de activitate, Tribunalul Suceava a avut de soluționat 18.570 dosare, Tribunalul Botoșani-11.953 de dosare, scăderea fiind de 26 % față de anul 2014, la ambele tribunale.

Pe total judecătorii au fost înregistrate 82.912 dosare, și aici existând o scădere de 19,67%.Singurele instanțe care au înregistrat ușoare creșteri fiind Judecătoria Săveni-3% și Câmpulung Moldvenesc-4%. Cel mai mare volum de activitate la nivelul judecătoriilor s-a menținut la Judecătoria Botoșani, instanță care a avut de soluționat 27.814 dosare iar cel mai mic volum la Judecătoria Vatra Dornei -3158 dosare, Judecătoria Suceava -14.188 de dosare. În medie, încărcătura pe judecător a fost de 586 de dosare la Curtea de Apel Suceava, 702 dosare la Tribunale și 1.011 dosare la judecătorii, toate instanțele situându-se sub media națională pe total instanță. Peste media națională, s-au situat judecătoriile Săveni-1444 de dosare, Darabani-1222 de dosare, Botoșani-1002 dosare”, a spus președintele Curții de Apel Suceava.
Time for a break.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*