Sâmbătă 23 Noiembrie 2024, Actualizat acum 327 zile 12:00 am

Gest impresionant! Zeci de suceveni au pus mână de la mână pentru a reconstrui casa unei bătrâne

batranaO bătrână de 75 de ani din localitatea Pleșești are acum o căsuță decentă, călduroasă după ce ani la rând a trăit în condiții greu de imaginat, nevoită să suporte frigul, îi ploua în casă și nu avea ce mânca. Ioana Buliga are un venit lunar de 140 de lei. Are un singur fiu, cu probleme psihice, care stă la o stână, unde are ce mânca și vine foarte rar la bătrână. Ioana Buliga are boala Parkinson, a avut mai multe accidente vasculare și chiar a fost luată cu ambulanța după ce a fost găsită înghețată în casă. Parcă Dumnezeu l-a scos în calea ei, într-o zi de la începutul lunii februarie, pe Ovidiu Matei, un tânăr de 36 de ani, sales manager la o firmă.

like-facebookAm găsit-o pe bătrânică la cerșit în Fălticeni la 0 grade, tremurând de frig. I-am pus câte ceva de mâncare în pungă și am întrebat-o dacă are cum să le ducă acasă. Mi-a zis că locuiește în Pleșești, la 20 km de Fălticeni, iar dacă nu găsește maxi taxi merge pe jos. M-am oferit să o duc acasă și pe drum am întrebat- o cum rezistă în frigul ăsta afară, iar raspunsul a fost că “acasă e la fel de frig pentru că nu am lemne, pe foc pun frunze, iar soba e spartă și scoate un fum de nu poți respira”.Am ajuns acolo și am observat că lucrurile stăteau mai rău”, ne-a povestit Ovidiu Matei.

Așa arăta casa bătrânei înainte

Așa arăta casa bătrânei înainte

Bătrâna avea în locuință o sobă spartă, nu avea WC, pe jos era doar lut, pereții erau negri de fum, dar și hainele, lenjeria și chiar farfuriile. În geamuri erau îndesate haine ca să se apere cât de cât de frig, dar era doar un efort zadarnic al bătrânei pentru că inclusiv prin tavan se vedea afară, iar ușa de la exterior avea un placaj în loc de geam. Gardul și porțile erau rupte și, mai mult decât atât, bunicuța nu avea nimic de mâncare.

Am mers acasă, am vorbit cu soția, am făcut un calcul și mă gândeam că o sobă și lemnele ar costa în jur de 1.000 lei, doar că mai erau atâtea de făcut acolo”, a spus suceveanul.

Așa arăta casa în interior

Așa arăta casa în interior

Ovidiu a postat povestea bătrânei pe Facebook și așa a început totul. Telefonul a început să îi sune continuu, a primit mesaje, a avut întâlniri cu diverse persoane care s-au oferit să îi dea o mână de ajutor bătrânei. Femeia a primit donații de la peste 100 de persoane: bani, materiale de construcție, haine, mâncare, acoperiș, tâmplărie de termopan, gard, porți și aproximativ 20 de voluntari au lucrat la căsuța ei, dând astfel o lecție de solidaritate tuturor.

Am început prin a pune un steag, iar după două săptămâni, împreună cu o mână de (noi) prieteni am schimbat totul. Casa are acoperiș nou, exteriorul este izolat cu polistiren, interiorul e renovat complet: pereți și tavan izolat și placat cu rigips, podea izolată și placată cu osb, sobă cu plită, gard și porți noi. Bătrânica a fost luată la Suceava de două doamne și îngrijită, plus medicamente pe trei luni. Singurul neajuns ar fi curentul electric”, ne-a mai spus Ovidiu.

casa final1Datorită celor 20 de oameni cu suflet mare care au dat dovadă de umanitate și respect, bunicuța își va putea duce zilele pe care le mai are într-o căsuță decentă. Pe 21 februarie noua locuință a fost sfințită de preot și a fost făcut și un praznic.

„A fost luată când am scos acoperișul și adusă când era totul gata, la sfințire. Emoționată puternic, nu-i venea să creadă că e casa ei și o să locuiască acolo. De la poartă până în casă s-a oprit de vreo 5 ori”, ne-a spus Ovidiu, tânărul care i-a mobilizat pe toți în acest gest de suflet.casa final2

Mai există, însă, problema curentului electric. Cei care vor să ajute ca bătrânica să aibă și lumină în casă, pot lua legătura cu voluntarii acestei acțiuni.

Casa bătrânească în care a stat femeia inițial a luat foc, iar primarul de la acea vreme a încercat să îi construiască căsuța aceasta, însă a murit înainte să o termine. Curent nu a avut niciodată, doar lumânări și felinar.

 Alaturi de oamenii potriviti poti face minuni! Voluntari: Mihaela Matei, Ciprian Cihoski, Ninel Ioan, Costy Bejenaru, Bejenaru Danyel, Constantin Anghelescu, Mara Gaitan, Iuliana casa final3Tarabuta, Sirghie Alexandru,Nusume Alex, Ignatescu Toader, Bogdan Ciofu, Radu Samson, Rusu Iulian Ciprian, Mihai Ciobu, Costy Pavaloaia, Kosty Mlenas, Vasilica Alexandru, Daniel Loluta, Diana Gheorghe, Lucian Holota”, a precizat Ovidiu.casa final

 

 

 

 

 

 

 


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*