Duminică 28 Aprilie 2024, Actualizat acum 118 zile 12:00 am

Încasările la bugetul Sucevei au scăzut drastic. „După 31 martie nu o să îi mai putem ajuta și se aplică penalități”

ion lunguÎncasările la bugetul municipiului Suceava, de la începutul acestui an, au scăzut drastic. Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat că încasările sunt cu 11,2% mai mici faţă de aceeași perioadă a lui 2015. Și la agenţii economici nivelul plăţilor a scăzut cu 46,18%. Potrivit Codului fiscal, raportul de evaluare trebuie depus până la 31 martie 2016, în lipsa acestuia, contribuabilii riscând să fie obligaţi să achite, potrivit legii, impozite de 10 ori mai mari, urmare directă a aplicării coeficientului de 2% la baza de impozitare, şi nu a celui de 0,2%.

like-facebook„Încasările totale din anul 2016, comparativ cu anul 2015, sunt de 88,8%, însă la persoanele juridice aceasta chiar lasă de dorit, procentajul comparativ fiind de 57,72%”, a spus Lungu.

Edilul Sucevei a dat ca exemplu încasările la impozitul pe clădiri de la persoane juridice, în 2016 sunt de doar 612.408 lei, faţă de 866.298 de lei în 2015, realizările de anul acesta fiind de doar 70,69% faţă de cele precedente.

În ceea priveşte persoanele fizice, în primele 2 luni ale anului s-a înregistrat o creştere cu 9% față de aceeași perioadă a anului trecut, încasările din impozitul pe clădiri de la această categorie de contribuabili sunt, de asemenea, pe un trend descendent, fiind 2,01 milioane de lei în primele două luni ale anului acesta, în comparaţie cu 2,31 milioane de lei, în 2015.

Potrivit lui Lungu creșeterea cu 9 % este ca urmare a plăţilor făcute în contul impozitului datorat pentru terenurile de sub clădiri, categorie nou-impozitată în acest an, în baza modificărilor operate la Codul fiscal. O creşte cu 40% a fost remarcată și la intrările din amenzi, noile prevederi legale obligând la achitarea cu întâietate a acestora, iar mai apoi a celorlalte obligaţii către bugetul local.

„ Normal ar trebui să încasăm aceşti bani, pentru că, aşa cum se ştie, s-a modificat Codul Fiscal, trebuie depuse acele evaluări şi declaraţii de impunere. Fac un apel în acest sens, în mod special la agenţii economici, să vină să depună documentele la Primărie, pentru că după 31 martie nu o să îi mai putem ajuta și se aplică penalități”, a conchis Lungu.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*