Joi 25 Aprilie 2024, Actualizat 12:00 am

Vezi documentul care a stat la baza gropii de gunoi de la Mestecăniș!

pmpPreședintele PMP Suceava, Corneliu Popovici, a prezentat, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă un document din 2007 la vremea când era consilier județean din partea PSD.

like-facebookPe proiectul managemenatul deșeurilor în județul Suceava, o adresă a CJ o adresă de la cabinetul președintelui și este datată 13.03.2007 a ajuns la Primăria Pojorâta câtre Consiliul Local când Bogdan Codreanu nu se gândea să candideze la Primăria Pojorâta. În documentul cu pricina se spune că o comisie care a analizat și vizitat locul de amplasare a gropii ecologice cere comunei chiar acel loc adică Pasul Mestecăniș”,  a spus Popovici.

document1La rândul său, primarul comunei Pojorâta, Ioan Bogdan Codreanu, a spus că nu vrea să comenteze prea mult „pentru că nu are sens să judec eu mai mult decât a judecat o instanță și ce vom face noi din punct de vedere al autorităților locale și județene.Lucrurile acre au generat este în adresa prezentată, suprafața este de 5 hectare pentru groapa ecologică,cealaltă suprafață a fost dată pentru buna desfășurare și organizare de șantier.Toate lucrurile au fost generate,noi le-am preluat din mers așa cum le-au preluat și alții în 2008 conducerea Consiliului Județean și noi Primăria Pojorâta unde ni s-a adus la cunoștință prin documente că acest proiect este în derulare.România prin acest proiect de management și-a asumat acest lucru și unde a raportat că groapa ecologică de la Mestecăniș la pachet cu cea de la Moara și stațiile de transfer fac parte din același proiect”, a spus Codreanu, care a precizat că atunci când va avea alte noutăți din punct de vedere al autorităților locale le va face publice.document2

Edilul comunei Pojorâta a mai subliniat că potrivit Legii 215 nu numai primarul are atribuții ci și consilierii locali.

„Vizavi de consultare, ceea ce am interpretat eu din punct de vedere juridic consultarea populației se face în momentul când UAT își schimbă granițele”, a mai spus Codreanu.

Edilul comunei Pojorâta a spus că nu comentează decizia instanței cu atît mai mult cu cât hotărârea Consiliului Local a avut și avizul de legalitate al Prefecturii Suceava. Curtea de Apel Cluj a admis, la sfarsitul saptamanii trecute, recursul declarat de mai multe persoane din Pojorata împotriva unei decizii a Tribunalului Suceava din 2015, care dăduse dreptate administrației locale din Pojorâta.Curtea de Apel Cluj a dispus casarea în întregime a deciziei Tribunalului Suceava.

Decizia este definitivă și executorie. Autoritațile voiau să construiască această groapă în județul Suceava, aproape de vârful unuia dintre cele mai frumoase pasuri montane din țară, pasul Mestecăniș (1086 m).
Aici urmau să fie aduse toate gunoaiele menajere din zona montană a județului Suceava.

Contractul a fost semnat în ianuarie 2013 cu asocierea dintre firma austriacă Bilfinger Baugesellschaft mbH și compania românească SC Concret Construct AG SRL, costa peste 27 de milioane de lei fara TVA si, impreuna cu un alt depozit de deseuri din localitatea suceveana Moara, face parte dintr-un proiect mai mare denumit “Sistem de management integrat al deseurilor in judetul Suceava”, proiect finantat din fonduri Europene.

“Depozitul de deseuri de la Pojorata” avea prevazuta o capacitate de 350.000 de tone, suficient de mare încât să asigure necesarul de depozitare a gunoaielor din județ cel puțin până în 2037.

 


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*