Sâmbătă 04 Mai 2024, Actualizat acum 124 zile 12:00 am

Un sucevean a făcut un radio pentru românii din Italia

radioPasionat din timpul liceului de radio, un român rezident la Rimini a creat un post online, dedicat românilor din Italia, pe care cu pasiune dar și cu multe sacrificii, reușește să-l mențină de șapte ani.

Cu fiecare an care a trecut, Radio Crisami și-a strâns tot mai mulți ascultători fideli, iar în prezent, postul are câteva mii de fani. Se poate asculta multă muzică și se pot face dedicații dar scopul e de a produce și emisiuni în direct care să abordeze problemele românilor din afara țării, potrivit gazetaromanească.com.

like-facebookRadio Crisami a luat fiinţă pe data de 26 decembrie 2008. La început a fost mai mult un joc din lipsă de ocupaţie dar şi o pasiune care a început să prindă suflet, o pasiune pentru muzică şi dorinţa de a face fericiţi pe alţii prin muzică, care uneori ne poate da mult. Din 16 mai 2009 emitem în cele mai bune condiţii în shoutcast server 128 kbp iarprocesarea sunetului se face cu instrumente de ultima generaţie considerate de specialişti cele mai bune posibile pentru o emisie pe internet. Calitatea sunetului am considerat-o încă de la început ca un lucru important şi vom continua să o îmbunătăţim pe cât posibil.Poate nu suntem şi nu vom deveni cel mai tare radio dar ne considerăm buni pentru ceea ce facem, suntem buni pentru voi cei care ne ascultaţi şi aţi rămas fideli acestui post de radio…Pentru voi  am selectat şi vom selecta cea mai frumoasă muzica….Muzica pe care voi o iubiţi.”  , se arată pe pagina Radio Crisami.

Administratorul postului de radio este Florin Ili, are 34 de ani, este în Italia de 17 aniși este originar din localitatea Frătăuţii Vechi, județul Suceava.

”Sunt în Italia din 1998, luna august când am venit pentru prima dată aici pentru a căuta un loc de muncă şi speranţa de mai bine. În primul rând mi-a fost greu să mă acomodez cu oamenii de aici, să-mi găsesc un loc de muncă permanent pentru că nu cunoşteam pe nimeni, iar cu casa la fel a fost o problemă pentru că aici, în Rimini, la momentul ăla era foarte greu să-ţi gasești, motivul principal fiind că nu se închiriază case la străini. Nici acum nu se poate spune că e mai ușor, dar am căpătat statutul de cetățeni ai UE și există o ușurință mai mare. Contează mult că nu ești extracomunitar. Cu timpul am cunoscut oameni care m-au ajutat să-mi găsesc şi un loc de muncă şi casă.”

În timpul liceului, Florin câștigă un concurs organizat de un post de radio local și este invitat în emisiune, moment care marchează începutul viitoarei sale pasiuni.
Pasiunea pentru radio o aveam de mic când eram elev la liceu și acest lucru s-a datorat unei întâmplări fericite. Ascultam frecvent un post de radio local din Rădăuţi iar la unul dintre concursuri am câștigat diferite premii printre care mi s-a dat posibilitatea să intru în emisie și să particip la o emisiune. Din acel moment a început să-mi placă radioul. Și de atunci nu am abandonat această pasiune, ba chiar am continuat-o cu mari sacrificii, aici în Italia.

În 2008, Florin pune bazele postului de radio online Crisami, cu destul de multe cheltuieli și timp alocat. În acest moment, echipa Radio Crisami numără patru membri.

În anul 2008 am început să lucrez la Rimini, la un hotel, ca paznic de noapte.  Fiind un loc de muncă în care nu făceam mai nimic, mă plictiseam foarte mult şi ascultam diferite radio-uri pe net…şi uite aşa mi-a venit ideea să fac propriul meu radio. La început recunosc că a fost destul de greu, pentru că aveam multe de învăţat. În plus, nu ascund și faptul că am cheltuit foarte mulţi bani pentru promovarea radio-ului şi achiziţionarea echipamentului necesar. Totul pentru a  asigura o emisie cât mai adecvată din punct de vedere tehnic. De-a lungul timpului am avut mai mulţi colaboratori, alţii plecând la radio-uri mai mari în fm iar cu unii colaborăm şi în ziua de astăzi. Momentan echipa Radio Crisami  are 4 moderatori de emisie care de obicei intrăm după orele 18.00.”

L-am rugat pe Florin să spună în câteva cuvinte, ce oferă postul său de radio, românilor din Italia.

La Radio Crisami se difuzează muzică dance începând din anii ’90 până la hit-urile de astăzi. Programe de-a lungul timpului au fost diverse dar momentan difuzăm doardedicaţii, preferinţe, apeluri pe skype de la ascultători. E clar că am face multe, am diversifica emisiunile, dar repet, e nevoie de fonduri, de sponsori, de timp. Nu poți face minuni atunci când mai trebuie să și muncești în altă parte. Trebuie să te dedici permanent acestui proiect. Eu, oricum, sunt optimist și merg înainte. Pe siteul www.crisami.com există și diverse știri, un chat pentru cei care doresc să intre în contact cu noi și multe alte informații. Aștept și sugestii, am fost mereu deschis celor care au dorit și altceva.”, scrie suceveanul pe pagina radio Crisami.

Marea problemă însă rămâne lipsa fondurilor. ”Acum după șapte ani consider că am acumulat destulă experienţă şi destui ascultători, iar ca răspuns la întrebarea ce aş dori să mai fac la radio şi ce-i lipseşte pentru a se dezvolta, aş putea spune că mi-ar place foarte mult să fie un post de radio cât mai ascultat în Italia şi m-aş bucura să mai găsim sponsori care să ne ajute să mergem înainte pentru că uneori sunt probleme cu fondurile.”


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*