Sâmbătă 04 Mai 2024, Actualizat acum 124 zile 12:00 am

Contrabandist împușcat în timpul unei urmăriri, trimis în judecată. I-au pus casa sub sechestru

judecataProcurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au dispus trimiterea în judecată a lui Adrian Florin Andrișan pentru săvârşirea infracţiunilor de „tentativă la contrabandă în formă agravată” şi „punerea în circulaţie sau conducerea unui vehicul neînmatriculat”.

like-facebookÎn rechizitoriul trimis instanței, procurorii arată că la data de 29.10.2014, în jurul orei 21:00, lucrătorii din cadrul Compartimentului Serviciului Operativ al S.T.P.F. Suceava, aflaţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu, patrulând cu autoturismul din dotare marca Dacia Duster, în timp ce se deplasau spre linia de frontieră, au observat că din sens opus, dinspre frontieră, pe aceeaşi comunicaţie se deplasau două autoturisme de teren cu farurile stinse.

În momentul în care a fost sesizat autoturismul Poliţiei de Frontieră, cele două maşini de teren au accelerat, circulând în zig-zag, fără însă a se conforma semnalului de oprire făcut de agenţii de poliţie, care puseseră în funcţiune semnalele acustice şi luminoase, respectiv coborâseră din autoturism, pentru a efectua semnalul regulamentar de oprire, folosind vesta reflectorizantă, lanterna şi paleta din dotare.

Din cauza vitezei de deplasare a celor două autoturisme de teren şi a faptului că acestea nu aveau nici o intenţie să oprească, poliţiştii de frontieră au făcut o manevră de evitare a impactului, virând în şanţul din stânga a sensului lor de deplasare. Autoturismele de teren şi-au continuat parcursul, drept pentru care poliţiştii de frontieră au întors maşina şi au plecat în urmărirea acestora, ajungând pe drumurile comunale amenajate în lunca râului Suceava.

Întrucât cele două autoturisme de teren se deplasau în coloană, unul în faţă iar celălalt protejându-l, prin blocarea autoturismului Poliţiei de Frontieră, şi nu au oprit la semnalele agenţilor de poliţie, potrivit procedurilor şi legislaţiei în vigoare s-a procedat la somarea acestora, trăgându-se, în plan vertical, 5 focuri de armă, după care au fost efectuate un număr de 4 focuri spre pneurile ultimului autoturism de teren, din cele două urmărite.

După executarea ultimelor 4 focuri de armă, autoturismul de teren care se afla în faţa maşinii de poliţie a parcat perpendicular pe calea de rulare, blocând astfel deplasarea în continuare a autospecialei şi protejând, în acest fel, primul autoturism de teren, care şi-a continuat deplasarea, astfel încât acesta nu a putut fi identificat.

S-a procedat la legitimarea persoanei care conducea autoturismul lovit de gloanţele trase de către lucrătorii poliţiei de frontieră, stabilindu-se că acesta se numeşte Adrian Florin Andrișan şi, întrucât unul din gloanţe îl lovise în spate, a fost transportat la Spital , unde i s-au acordat îngrijiri medicale.

Din cercetări a reieşit că pe un teren situat în extravilanul comunei Bilca, jud. Suceava, la aproximativ 300 metri de localitate, au fost aduse şi depozitate un număr de 9 colete, conţinând cantitatea de 5.890 pachete ţigarete marca „Viceroy”, cu timbru fiscal eliberat de autorităţile Republicii Ucraina. Aflând de faptul că în zonă se deplasează o autospecială a Poliţiei de Frontieră, inculpatul Andrișan Adrian Florin a abandonat ţigaretele, care, ulterior, au fost găsite la faţa locului de organele de poliţie şi, împreună cu ceilalţi participanţi, a încercat să scape, fiind urmărit, pe drumurile publice, pe o distanţă de aproximativ 4000 metri, astfel cum s-a prezentat.

S-a stabilit că autoturismul marca Mitsubishi Shogun de culoare gri condus de Andrișan avea o plăcuţă inscripţionată cu număr de înmatriculare amplasată numai în partea frontală a maşinii, iar în interiorul acestuia lipseau scaunele şi bancheta din spate, având doar scaunul şoferului, acest mod de organizare fiind specific maşinilor special pregătite pentru transportarea ţigaretelor de contrabandă.
A fost verificat regimul juridic al maşinii şi s-a stabilit că acesta nu deţinea asigurare obligatorie auto, I.T.P. – ul era expirat din data de 28.09.2012, iar autoturismul era radiat din circulaţie.
Prejudiciului produs Statului Român prin activitatea de introducere, în ţară, a cantităţii de 5.890 pachete ţigări, provenind din contrabandă, se ridică la suma de 69.880 lei reprezentând taxe, accize şi TVA.

Pentru a se asigura achitarea prejudiciului produs, s-a instituit măsura asiguratorie a sechestrului asupra unei case de locuit, asupra anexelor gospodăreşti şi asupra unui teren arabil, în suprafaţă de 1000 m .p. din intravilanul localităţii, proprietatea lui Andrișan, bunuri situate în comuna Frătăuţii Noi,  până la concurenţa sumei de 69.880


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*