Luni 29 Aprilie 2024, Actualizat acum 119 zile 12:00 am

Alertă la Suceava! Măsuri pentru prevenirea și combaterea gripei porcine, aprobate de autoritățile sucevene

prefect2Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Suceava a aprobat, sâmbătă, planul de măsuri pentru prevenirea și combaterea gripei porcine. Și asta după ce în Ucraina, în apropierea graniței cu județul Suceava, la Cernăuți, s-au înregistrat cinci decese deja.

Potrivit Direcției de Sănătate Publică, în judeţul Suceava au fost identificate clinic, până în prezent, două cazuri de gripă (după simptome şi semne clinice), dar acestea nu au fost confirmate de laboratorul Institutului Cantacuzino Bucureşti.

like-facebookÎn acest sens, în urma şedinţei C.J.S.U., au fost adoptate mai multe  măsuri cu caracter preventiv, respectiv: constituirea unui punct de asistenţă medicală cu funcţionare pe întreaga perioadă a epidemiei (24/24h) în punctul de trecere a frontierei Siret, asigurarea vaccinării întregului personal ce lucrează în punctele de trecere a frontierei cu Ucraina şi instruirea acestora cu privire la identificarea persoanelor potenţial contaminate cu virusul AH1N1, solicitarea unor doze suplimentare de vaccin de către DSP Suceava de la Ministerul Sănătăţii, realizarea unor pliante cu măsuri preventive privind epidemia de gripă AH1N1 de către DSP Suceava şi ISU Suceava, cu finanţare de la Consiliul Judeţean Suceava şi distribuirea acestora în punctele de trecere a frontierei, locuri publice, instituţii publice şi unităţi de învăţământ din judeţ, dar și distribuirea de mijloace de protecţie individuală şi colectivă personalului ce deserveşte punctele de trece a frontierei cu Ucraina.

prefectÎn județul Suceava s-au distribuit 11.000 de doze de vaccin, dintre care 9.000 au fost deja administrate categoriilor cu risc. Ultimele 2.000 de doze ajunse la Suceava au fost repartizate în zona Rădăuți. Categoriile de risc la îmbolnăvire cu gripa porcină sunt copiii și bătrânii.

La rândul său, șeful ISU Suceava, general de brigadă Ion Burlui, a spus că, potrivit informațiilor pe care le deține, în regiunea Cernăuți s-au închis din 18 ianuarie școlile, din cauza manifestării acestei boli. El a spus că, până pe 28 ianuarie, Ministerul Sănătății din Ucraina a confirmat 122 decese din cauza virusului AH1N1, cele mai afectate zone fiind Kiev, Odesa și Lvov.

„Din datele pe care le avemși în posesia cărora am intrat,vă pot spune că MAE  din Români recomandă amânarea călătoriilor în Ucraina  iar dacă merg să se documenteze în vederea măsurilor care trebuie luate în acest sens”,  a spus șeful ISU Suceava. 
Totodată, Burlui a atras atenția ca România nu este în afara de acest subiect, mai ales că în 2009 a fost înregistrată această boală destul de gravă  și  a adus lămuriri cu privire la  modul în care se manifestă.  Șeful ISU Suceava a recomandat ca persoanele care manifestă simptome ale bolii, care sunt asemănătoare cu cele ale gripei sezoniere la care se adaugă diareea, senzația de vomă și febra de 38 grade, să se prezinte direct în secțiile de boli infecțioase, și nu la unitățile de primire a urgențelor, pentru a nu răspândi virusul.
„Am purtat dimineață o discuție cu Raed Arafat care a spus că față de 2009 situația se prezintă cu totul altfel,mai ales căa cum avem vaccin  pentru administrare”,  a spus Burlui.
De asemenea, se va înființa unui punct de informare al DSP Suceava în PTF Siret.
 
 

Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*