Vineri 29 Martie 2024, Actualizat acum 88 zile 12:00 am

Curtea de Apel a decis. Ofițerul de poliție acuzat că a luat șpagă rămâne în arest. El este suspendat din funcție

politist22Ofițerul de poliție de la Serviciul de Investigații Criminale rămâne în arest preventiv. Curtea de Apel Suceava a respins, miercuri, ca nefondată, contestaţia formulată de ofițerul de poliție de la Serviciul de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Suceava,  Florin Vasile Popescu împotriva deciziei Tribunalul Suceava – Secţia Penală care a dispus arestarea pentru o perioadă de 30 de zile.

like-facebookTotodată, instanța obligă inculpatul contestator să plătească statului suma de 200 lei cu titlu de cheltuielile judiciare din prezenta cale de atac. Polițistul a fost încătușat după ce a cerut 2.000 lei pentru mușamalizarea unui dosar. El a fost prins în flagrant de procurorii anticorupție în timp ce lua șpaga de la un individ,iar după flagrant au fost făcute percheziții atât în biroul său de șa IPJ cât și la domiciliul acestuia. Polițistul era pasionat de jocuri la pariuri sportive, în urmă cu doi ani din banii câștigați aici și-a cumpărat o mașină iar ulterior a devenit un jucător pasionat. Numai că trebuia să facă rost de bani, prin urmare atunci când avea dosare cu infracțiune pentru care se putea da soluția de neînceperea urmăririi penale sau condamnări mai mici, el suna persoanele inculpate și le cerea bani, motivând că intervine pe la procurori. Tribunalul Suceava a emis săptămâna trecută un mandat de arestare pentru o perioadă de 30 de zile, decizie ce a fost contestată de ofițerul de poliție.

Potrivit purtătorului de cuvânt l IPJ Suceava, comisar Ionuț Epureanu, Florin Vasile Popescu este suspendat din activitate, iar în cazul în care nu își înaintează demisia, în momentul în care decizia instanței de arestare preventivă rămâne definitivă și ajunge la IPJ; acesta va fi destituit din funcție.

Potrivit unui comunicat de presă a DNA Suceava, Popescu este acuzat de săvârşirea a două infracţiuni de luare de mită şi a unei infracţiuni de trafic de influenţă.
Din ordonanţa întocmită de procurori a rezultat că există date şi probe potrivit cărora inculpatul Florin Vasile Popescu, având calitatea de ofiţer de poliţie judiciară cu grad profesional de subcomisar în cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava – Serviciul de Investigaţii Criminale, la data de 30.04.2015, cu intenţie, a pretins, direct şi pentru sine şi, la data de 05.05.2015, a primit, prin intermediul unei persoane, în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor sale de serviciu, suma de 500 euro de la o persoană care are calitatea de suspect în prezenta cauză, persoană faţă de care anterior efectuase acte de cercetare penală, iar pentru a obţine această finalitate, a uzat de ascendentul moral conferit de această împrejurare, reliefând ajutorul acordat în acea cauză penală şi a invocat, în mod nereal, calitatea sa actuală de ofiţer „la investigaţii criminale la DIICOT”.

De asemenea, la data de 11.12.2015, cu intenţie, a pretins din nou, direct şi pentru sine, în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor sale de serviciu, suma de 500 euro, de la acelaşi suspect, persoană faţă de care anterior efectuase acte de cercetare penală, iar pentru a obţine această finalitate, a uzat din nou de ascendentul moral conferit de această împrejurare, reliefând încă o dată modalitatea favorabilă acestuia în care a fost soluţionată acea cauză penală.

În perioada octombrie 2015 – 18 noiembrie 2015, cu intenţie, a pretins, în mod direct şi pentru sine, suma de 500 de euro, din care a primit efectiv suma de 300 de euro de la Ovidiu Stănescu, lăsând să se creadă că are influenţă asupra unui judecător din cadrul Tribunalului Suceava – Secţia Penală învestit cu soluţionarea unei cauze penale privind săvârşirea unei infracţiuni de tentativă de omor de către cumnatul inculpatului Ovidiu Stănescu, promiţând că îl va determina pe magistrat, inclusiv prin intermediul a două persoane, dintre care una avea calitatea de judecător la Tribunalul Suceava, să adopte o soluţie favorabilă în acea cauză, respectiv să dispună punerea în libertate a persoanei respective sau condamnarea sa la o pedeapsă mai blândă. Ulterior pronunţării condamnării în primă instanţă la pedeapsa de 3 ani şi 6 luni închisoare, inculpatul Florin Vasile Popescu a pretins, în mod repetat şi la date diferite, sume de bani de la inculpatul Ovidiu Stănescu zis “MARIUS”, sub pretextul că pedeapsa a fost aplicată în cuantum redus ca urmare a intervenţiilor făcute împreună cu cele două persoane menţionate, la judecătorul învestit cu soluţionarea cauzei, iar la data de 19.01.2016 a fost depistat în flagrant de către organele de urmărire penală în timp ce primea suma de 700 de lei de la suspectul Ovidiu Stănescu zis „MARIUS” , cu acelaşi titlu.

La data de 19.01.2016, procurorii au dispus luarea măsurii preventive a controlului judiciar, pe o durată de 60 de zile, faţă de Ovidiu Stănescu zis „MARIUS” pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă, cu instituirea obligaţiilor de a nu părăsi teritoriul României şi de a comunica, direct sau indirect, cu Popescu şi cu alte persoane având calităţi procesuale diferite în cauză.

De asemenea, în cursul zilei de 19.01.2016, urmare a obţinerii autorizaţiilor legale, procurorii au efectuat percheziţii domiciliare la biroul lui Popescu din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava şi la locuinţa acestuia.
În cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de o altă persoană.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*