Vineri 03 Mai 2024, Actualizat acum 123 zile 12:00 am

O nouă colecție de ouă inspirate din arta cubistă, lansată la Muzeul Ouălor Lucia Condrea

Lucia condrea

Lucia condrea

Lucia Condrea din Moldovița, județul Suceava, artistă a încondeierii ouălor, a lansat o nouă colecție de ouă inspirate din arta cubistă, care transpun tradiția românească în lucrări abstracte.

Este vorba despre 280 de noi exponate, unice în lume, aranjate în trei vitrine care vor sta la loc de cinste în Muzeul Ouălor Lucia Condrea din Moldovița, muzeu unic în lume prin valoarea artistică a exponatelor.

like-facebookCubismul pentru mine este o creație laborioasă și este rodul mai multor ani de muncă. Culorile folosite la încondeierea ouălor sunt inspirate din cromatica diversă specifică artei populare românești. Compoziția este divizată, descompusă și reasamblată într-o formă originală, abstractă. Compozițiile mele sunt inspirate din arta populară românească (ștergare, covoare, cusături, broderii, dantele, sculptură în lemn, având ca elemente de baza simbolurile din vechime). Mă bucur că Arta Condrea — marcă înregistrată — evoluează în permanență și încerc să creez lucruri noi’, a declarat Lucia Condrea.

La rândul său, prof. univ. dr. Viorel Munteanu, de la Universitatea de Arte George Enescu din Iași, a declarat: ‘Sunt culori-sunete, sunt culori-cânt, culori de strigăt la viață și creație, trimiteri la arhetipurile acestor locuri, care, înțelegându-le ne duc într-o stare de vis ce leagă tot Universul. O creație-unicat, din care se vor hrăni toți cei care vor încerca să ducă mai departe gândurile și tehnicile noi’.

‘În fata acestei frumuseți de nespus, care pe bună dreptate se numește Arta Condrea — arta universală, nu poți decât să te minunezi, iar și iar, cu sufletul plin, că totul se petrece aici, la noi acasă, în Bucovina, în România‘, a spus, despre noua colecție de ouă încondeiate, prof. univ. dr. Gheorghe Duțică, de la Universitatea de Arte George Enescu din Iași.

Lucrările cu influențe cubiste, care sunt expuse în muzeu, nu sunt de vânzare dar pe viitor există posibilitatea onorării comenzilor ferme.

În prezent, muzeul, care se întinde pe o suprafață de 160 mp, are peste 5.000 de lucrări expuse în 56 de vitrine.

Muzeul Ouălor Lucia Condrea a fost inaugurat în 2007, dar a funcționat în locuința doamnei Condrea din anul 1993.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*