Joi 18 Aprilie 2024, Actualizat 12:00 am

O femeie a delapidat firma la care lucra cu peste 550.000 lei

judecataO femeie a fost trimisă în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava după ce a delapidat firma la care lucra cu peste 550.000 lei.

Potrivit procurorilor, Emilia Screpciuc este judecată pentru săvârşirea infracţiunii de „delapidare”, constând în aceea că în perioada 2008-2010, în calitate de funcţionar la S.C. „A. N.” S.R.L., cu intenţie, în mod repetat şi în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, şi-a însuşit în mod fraudulos din gestiune suma de 556.724,92 lei.

like-facebookLa data de 20 iulie 2008, Emilia Screpciuc a fost angajată cu contract individual de muncă pe o perioadă nedeterminată, la S.C. „A. N.” S.R.L., în calitate de funcţionar administrativ. Prin delegaţia din 23 aprilie 2008, ea a fost delegată să depună şi să retragă sume de bani din conturile S.C. „A. N.” S.R.L. deschise la o bancă comercială. În baza acestei delegaţii, la data de 25 aprilie 2008, femeia a dat specimen de semnătură la aceeaşi banca comercială.

„Prin Hotărârea din 08.05.2008 asociaţii S.C. „A. N.” S.R.L., societăţi comerciale, au împuternicit-o pe inculpata Screpciuc Emilia să depună şi să retragă orice sume de bani din conturile societăţii deschise la banca comercială menţionată.Prin actul adiţional la contractul de munca din data de 23.03.2009 s-a stabilit ca inculpata să-şi desfăşoare activitatea pe teren.Ulterior, printr-o procura specială autentificată, S.C. „A. N.” S.R.L. i-a împuternicit pe inculpata Screpciuc Emilia şi T. N. pentru ca, împreună, să cumpere în numele societăţii terenuri agricole pe raza judeţelor Botoşani şi Suceava. Suprafeţele care nu depăşeau 20 de ha puteau fi cumpărate de către Screpciuc Emilia singură, iar in cazul suprafeţelor mai mari de 20 ha contractele de vanzare-cumpărare erau semnate de ambii mandatari). În acest scop, mandatarii aveau dreptul de a negocia clauzele contractului de vânzare – cumpărare care urma a fi semnat în formă autentică, de a achita vânzătorilor preţul vânzării şi de a îndeplini toate formalităţile pentru înscrierea dreptului de proprietate în Cartea Funciară şi pentru înscrierea în evidenţele fiscale”, susține purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava,Cristina Maria Ciornei.

Prin procură specială autentificată, S.C. „A. N.” S.R.L. a împuternicit-o pe inculpata Screpciuc Emilia să încheie contracte de schimb cu alte persoane fizice sau juridice, din ţară sau din străinătate, cu respectarea legilor în vigoare privind bunurile imobile, contractele de schimb având ca obiect imobilele proprietatea societăţii situate pe raza judeţelor Suceava şi Botoşani.

Practic, femeia era autorizată să depună şi să retragă sume de bani din conturile S.C. „A. N.” S.R.L. deţinând delegaţie şi specimen de semnătură pe formularele utilizate de către unitatea bancară, înainte de a avea încheiat contract de muncă.

Inculpata Screpciuc Emilia ridica sume de bani din bancă, nu doar în momentul când avea identificat un teren care să facă obiectul unui contract de vânzare – cumpărare sau de schimb, iar pentru respectivele sume nu aducea întotdeauna documente justificative. În cele mai multe cazuri, în momentul în care identifica un teren, inculpata Screpciuc Emilia întocmea o procură specială cu vânzătorul, în temeiul căreia era împuternicită de proprietar pentru a vinde terenul către S.C. „A. N.” S.R.L. având aşadar, calitatea de dublă mandatară.

În mai multe cazuri inculpata Screpciuc Emilia a trecut în procură un preţ, iar în contractul de vânzare cumpărare un alt preţ, sau a trecut în procură că a achitat o anumită sumă de bani către vânzător, iar ulterior nu a mai încheiat contractul de vânzare cumpărare.
Societatea S.C. „A. N.” S.R.L. a constatat că inculpata Screpciuc Emilia ridica sume de bani din bancă şi nu mai prezenta contractele de vânzare – cumpărare, precum şi că există o diferenţă mare între sumele ridicate de către inculpată din bancă şi cele achitate pentru achiziţionarea parcelelor de teren.

În cauză s-a stabilit că inculpata Screpciuc Emilia a ridicat din bancă suma de 16.987.188 lei, a justificat suma de 16.430.463,08 lei şi că a produs un prejudiciu în sumă de 556.724,92 lei.

Prejudiciul cauzat prin infracţiune nu a fost recuperat. Inculpata Screpciuc Emilia nu deţine bunuri faţă de care să se poată dispune măsura sechestrului asiguratoriu.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*