Consiliul Local Suceava a aprobat, miercuri, achitarea contravalorii pierderilor reale generate de prestarea serviciului public de transport, distribuire şi furnizare a energiei termice pentru perioada 1-15 octombrie 2015, la solicitarea societăţii comerciale în faliment Termica Suceava.
Este a doua punere în discuţie a proiectului de hotărâre, după ce, cu prilejul întrunirii deliberativului de la finele lui decembrie, consilierii PNL au respins solicitarea celor de la fostul operator de transport de agent termic.
La acel moment, alesul PNL Neculai Barbă susţinea că pierderile de peste 600.000 de lei reprezintă prea mult pentru doar 2 săptămâni, acesta precizând, în plus, că a citit cele 100 de pagini documente justificative pe care Termica le-a anexat cererii înaintate autorităţilor sucevene şi că, parcurgându-le, a ajuns la concluzia că ceva nu este în regulă.
„Dacă nu este vorba despre neglijenţe, atunci sunt nişte lucruri ilegale sau să nu le spunem falsuri. Sunt corecturi făcute cu pixul pe sumele prinse în anexe”, reclama Niculai Barbă.
La acea dată, viceprimarul Lucian Harşovschi solicita amânarea aprobării proiectului de hotărâre şi convocarea unei şedinţe extraordinare, la început de nou an.
„Îl vom susţine într-o şedinţă extraordinară de Consiliu Local, în aşa fel încât să ne achităm de datorii şi să dăm impresia că suntem, într-adevăr, oameni care se ţin cuvânt”, a subliniat Lucian Harşovschi, menţionând că, între timp pot fi făcute corecturile necesare în dementele justificative.
Proiectul de hotărâre a fost aprobat cu 14 voturi pentru și 3 abțineri, absenți fiind 6 consilieri.
„Trebuie să apreciem că administratorii judiciari și lichidatorii de la Termica au fost de acord să colaboreze cu Primăria, să ne ajute să funcționăm mai departe. Am dat în Consiliul Local hotărâre să suportăm pierderile pentru perioada în care societatea funcționează în faliment. Proiectul a mai fost pe ordinea de zi, s-au făcut corecturile de rigoare, de aceea cred că trebuie să fim și noi corecți, pentru că mai avem de colaborat cu Termica”, a spus Lungu.
Lui Dumitrescu, marele director de la Termica ii convine sa ia un salariu de peste 100 de milioane pe luna pe baza acestor pierderi platite de primarie si din inchirierea instalatiilor de transport a energiei termice din Termica, fara sa munceasca. Decat sa dea 100000 de lei (22000 euro) lunar pentru inchirierea instalatiilor de transport de la Termica, primaria mai bine ar cumpara cate o centrala pe gaz la fiecare din cei 15000 de consumatori de energie termica, iese mult mai ieftin, nu-si bate joc de banii publici si termina cu tot circul termoficarii centralizate. Era de asteptat sa se ajunga in aceasta situatie. Normal ar fi sa inchirieze aceste instalatii beneficiarul, Adrem Invest, actionar majoritar la Thermonet si Bioenergy care cu concursul primarului si acolitilor lui de la Termica au monopolizat termoficarea centralizata in detrimentul locuitorilor Sucevei. Deci, Termica a murit, Termica traieste bine merci din chirii pentru instalatiile importante pe care le detine si cu care se face transportul energiei termice si se asigura siguranta intregului sistem de termoficare din Suceava. Bioenergy care nu este o centrala adevarata cu capabilitate de transport a energiei asa cum era Termica, producatorul, transportatorul si distribitorul de energie termica/electrica, distrusa de edil si acolitii lui din conducerea Termica, nu stie decat sa produca usurel la gard cu banii inainte si acum, impreuna cu Thermonet care a obtinut autorizatie de transport fara sa aiba instalatiile respective, dau din colt in colt si vin la “edilul salvator” pentru a indatora primaria ca ei sa obtina doar profit.
Edilul Sucevei trebuia sa aiba mare grija ca producatorul, transportatorul si distribuitorul de energie termica – SC TERMICA SA – sa nu fie decapitalizata, sa nu intre in insolventa si in faliment. Cu regret, putem spune ca problema termoficarii in Suceava a depasit cu mult competenta edilului si a consilierilor locali. Greselile mari privind distrugerea Termica si a sistemului de termoficare din Suceava le-au facut primaria in frunte cu primarul, consilierii locali, AGA, comitetele directoare de la Termica, marii directori generali si consilierii lor, directori de marketing, economici si de termoficare de la Termica, cu totii avand centrale de apartament in vilele luxoase, marete realizari de pe urma salariilor mari si care ne mai tineau si lectii cu privire la termoficarea centralizata a Sucevei. Primaria, impreuna cu cei care au condus/consiliat si mai conduc la Termica si Bioenergy in ultimii zece ani, ar trebui sa-si ceara scuze public pentru faptul ca i-au incurcat pe locuitorii Sucevei, ca au fost/sunt incapabili sa gestioneze tehnic si economic un sistem de termoficare urban format din centrale de producere, retele si instalatii de transport si distributie, sistem de termoficare foarte scump, proiectat, construit si modernizat cu mari eforturi, pe parcursul a mai multor zeci de ani, cu fonduri publice, desi, termoficarea centralizata cu un management bun, intr-un sistem concurential, repet, CONCURENTIAL, cu contorizare individuala, nu negocieri directe cu Thermonet sau Bioenergy ca acum, are mari avantaje tehnico – economice. Niciunul dintre responsabilii – mereu iresponsabili -, care considera ca si-au facut datoria in termoficarea Sucevei nu fac decat sa-si dovedeasca incapacitatea si lipsa de eficienta. Imbuibarea le-a intunecat mintea si le-a anihilat ratiunea.
Nu numai ca primaria Suceava detine fara temei cele 155,45 hectare de teren de la Termica, incusiv terenurile de sub cladiri, dupa cum afirma administratorii judiciari de la Termica, dar primaria a si vandut deja din aceasta suprafata aproximativ 6 hectare, la un pret mult subevaluat, „cu dedicatie” firmei private Adrem Invest Bucuresi, actionar majoritar la Bioenergy si Thermonet, firma care a construit in curtea Termica pe acel teren actuala centrala Bioenergy, „bijuteria” edilului, firma Adrem Invest trezindu-se cu toate facilitatile ca picate din cer: racord la statia electrica de inalta tensiune, racord la conductele magistralele de termoficare, racord la conducta magistrala de gaz metan, cai de acces, racord de apa potabila, apa dedurizata, apa pentru stins incendiu, canalizare, cale ferata, drum de acces, etc…Pana si directori lucratori de la Termica impreuna cu alti lucratori au trecut la firma privata Bioenergy a carei actionar este Adrem Invest. De ce nu a dorit aceasta firma privata sa cumpere alt teren in apropiere, decat cel din incinta Termica? Raspunsul este foarte simplu: pentru a beneficia pe gratis de facilitatile de mai sus, pentru a detine monopolul si a se distruge cu buna stiinta un obiectiv strategic foarte important cu OAMENI DE O INALTA COMPETENTA PROFESIONALA SI MORALA de la Termica, unii dintre ei DOCTORI IN ENERGETICA, toate acestea cu concursul primariei, a consiliului local si a celor din conducera Termica. Acesta da tun imobiliar, in timp ce sistemul de termoficare al Sucevei este intr-o situatie incerta, locuitorii racordati la sistemul centralizat, dar si ceilalti locuitori ai Sucevei tot mai ingrijorati si indignati.
Faptuitorii anuntatului faliment de la Termica n-au scrupule… La ce ne putem astepta cand un responsabil al termoficarii centralizate de la Termica/Thermonet, agreat de edil, debransat, cu centrala de apartament, la auzul unei întrebări de genul dacă mai are locuinţa racordată la reţeaua centralizată de furnizare a agentului termic, a transmis sucevenilor un răspuns plin de înţelesuri pentru cei care mai sperau ca Termica va supravieţui: “Da’ ce vă f…e grija?!”. Acesta, specialist in frigotehnica, a avut si are un post caldut la distributia agentului termic in Suceava, dar i-a convenit sa se incalzeasca mai bine si mai ieftin cu centrala de apartament si acum ocupa un loc la fel de caldut la firma noua Thermonet, chiar daca locuitorii Sucevei racordati la sistemul de termoficare centralizata vor fi incurcati din nou. Acest domn nu are curajul sa se rebranseze. Pacat ca astfel de oameni au condus/consiliat la Termica in ultimii zece ani. Din gresala in gresala astfel de oameni au strans si mai strang averi mari iar populatia este tracasata zilnic datorita deserviciilor aduse de ei, primarie si consilieri locali, deservicii care au condus la mari probleme in sistemul de termoficare din Suceava care a inceput sa fie distrus si vandalizat in special in incinta CET Suceava.
Nu stim ce intelege edilul Sucevei prin rezolvarea problemei termoficarii, mai ales atunci cand directorul centralei producatoare Bioenergy , Vasile Ilie, doctor- politician in energetica, se abtine de la astfel de comentarii. Primaria a creat mari probleme in sistemul de termoficare centralizata, datorita carui fapt multi locuitori au fost nevoiti sa-si monteze centrale de apartament. Pacat de distrugerea societatii Termica, a intregului sistem de termoficare din Suceava si a descurajarii consumatorilor, datorita unor greseli din partea primariei si a celor care au condus/consiliat la Termica in ultimii zece ani. Cel mai bine ar fi ca primaria sa faciliteze locuitorilor racordati la termoficarea centralizata montarea unei centrale de apartament si sa nu-i mai oboseasca din doua in doua zile cu problemele pe care diriguitorii termoficarii centralizate din Suceava de zece ani incoace nu reusesc sa le rezolve, cu toate ca termoficarea centralizata cu un management bun, intr-un sistem CONCURENTIAL are mari avantaje tehnico – economice. Termoficarea trebuia/trebuie facuta la fel ca si electrificarea: cu contorizare individuala si contract individual intr-un sistem CONCURENTIAL.
Pentru functionarea sistemului de termoficare din Suceava, in momentul de fata sunt absolut necesare urmatoarele instalatii energetice foarte scumpe din patrimoniul Termica: 1. Conductele de termoficare magistrale tur-retur din incinta Termica si dintre Termica si AMBRO (CT2). 2. Statiile de pompare in componenta carora intra mai multe electropompe de mare debit si presiune, inclusiv partea de constructii, vane, supape de siguranta, clapeti, zavor hidraulic, separator de namol, instalatiile electrice si de automatizare respective cu un sistem electric complex de alimentare din diferite puncte ale Termica, ce implica aparataj si transformatoare de mare putere 110/6 KV , cu mai multe celule de inalta si medie tensiune, gospodaria de cabluri aferenta, etc… 3. Instalatiile de adaos in termoficare formate din mai multe electropompe si rezervoare. 4. Instalatiile de dedurizare a apei. 4. Conducta racord de apa bruta dintre Termica si CT2. 5. Personal specializat de la Termica pentru deservirea si mentenanta instalatiilor de mai sus ( operatori de termoficare, electricieni, etc…). Grija mare a edilului sucevean trebuia sa fie aceea ca Termica sa nu fie decapitalizata, sa nu intre in insolventa si sa nu intre in faliment, deoarece acum pentru THERMONET sau primarie care nu are si trebuie sa cumpere/inchirieze de la Termica instalatiile foarte scumpe necesare transportului energiei termice enumerate mai sus, problemele se complica si mai mult. Oare de ce dorinta mare a edilului sucevean a fost tot timpul falimentarea societatii Termica?
Pacat ca s-au platit cu bani grei studii cu privire la eficientizarea sistemului de termoficare din Suceava. Greselile si lipsa de viziune pe termen lung ale primariei si ale celor care au condus/consiliat la Termica in ultimii zece ani si-au spus cuvantul. Pacat ca noua centrala Bioenergy, unde au fost incurcati sa investeasca cei de la Adrem Invest Bucuresti – „bijuteria ” edilului, nu are autonomia necesara si instalatiile de transport a energiei termice, ca de produs la gard e usor, ea fiind amenintata sa ramana fara consumatori de energie termica, ci doar ca un minuscul producator de energie electrica fara cogenerare, pe lemne carate din 4 judete cu camioane, cu distrugerea padurilor si drumurilor nationale si ingreunarea circulatiei rutiere. Termica a avut personal foarte competent, dar acolo a condus/consiliat un grup care au fost interesati doar de propriile averi si rezultatele s-au vazut: incalzirea orasului, problema vitala a locuitorilor Sucevei este aproape zilnic subiect de discutie si pe rolul instantelor de judecata.
Cum sa nu-si piarda increderea consumatorii din sistemul centralizat de termoficare daca prima intentie a edilului si a firmei Thermonet, cu actionarul sau majoritar – Adrem Invest, imediat dupa negocierea preluarii transportului si distributiei a fost de a mari pretul gigacaloriei?! Ce siguranta mai pot avea consumatorii de la o firma ce detine monopolul in acest domeniu acum in Suceava?! Edilul ar trebui sa faca front comun si sa treaca primaria in primul rand la sistemul centralizat si sa nu faca propaganda in favoarea unei firme private interesata doar de profit pe spinarea tuturor locuitorilor Sucevei. Macar Comisariatul Judeţean de Protecţia Consumatorului sa se sesizeze daca DNA nu exista pentru Suceava.
Pretul de 116 lei pe gigacalorie practicat de Bioenergy, fara alt concurent in domeniu, este foarte mare deoarece nu este inclus in pret si transportul energiei termice, ei producand usurel la gard, neavand capabilitatea de transport la fel ca o centrala electrica de termoficare adevarata asa cum a fost SC TERMICA (CET) Suceava, un producator , transportator si distribuitor de energie electrica si termica impinsa in faliment de edilul Sucevei si cei care au condus/consiliat la TERMICA in ultimii 10 ani. Instalatii importante din TERMICA falimentata functioneaza si acum pentru asigurarea transporului energiei termice in sistemul de termoficare din Suceava si pentru siguranta acestui sistem de termoficare mai ales acum in perioadele foarte geroase. Si sa nu uitam ca distribuitorul de energie termica Thermonet, inca nici bine nu incepuse a distribui ca a si solicitat cresterea pretului gigacaloriei la Suceava. Este un monopol al firmei Adrem Invest Bucuresti, actionar majoritar la Bioenergy si Thermonet in domeniul termoficarii centralizate la Suceava. Pacat ca nu este CONCURENTA.