Sâmbătă 18 Ianuarie 2025, Actualizat acum 17 zile 12:00 am

FOTO! Peste 400 de urători la Festivalul de colinde, datini si obiceiuri pe stil vechi, de la Drăgușeni

festival draguseni (45)Peste 400 de urători și-au dat întâlnire, miercuri, la Festivalul de colinde, datini și obiceiuri pe stil vechi care a avut loc la Drăgușeni. Un număr de 17 formații de colindători și urători din mai multe comune sucevene, între care Drăgușeni, Dolheștii Mici, Forăști, Boroaia, Bogdănești, Mălini, Vadu Moldovei, Berchișești din județul Suceava, dar și din Oglinzi-Neamț precum și din județul Iași, și-au etalat obiceiurile de sfârșit de an din comunitățile din care fac parte.

Festivalul de la Drăgușeni este o sărbătoare a românilor de stil vechi, ucrainenii și rușii lipoveni, care în data de 7 ianuarie au intrat în febra sărbătorilor de sfârșit de an. Consiliul Județean, Centrul Cultural Bucovina și Primăria comunei Drăgușeni au organizat manifestarea.

festival draguseni (4)Grupurile de urători au fost însoțite de primarii comunelor. Trebuie amintit aici primarul comunei Berchișești, Violeta Țăranu, primarul din Fălticeni, Cătălin Coman, primarul din Boroaia, edilul comunei Fărăști. În statistici, în județul Suceava sunt aproximativ 3.000 de credincioşi care țin sărbătorile pe stil vechi, cei mai mulți fiind concentrați în zona Râșca, Bogdănești, Drăgușeni, Boroaia, dar și în zonele Lipoveni, Nisipitu și în municipiul Suceava.

Festivalul a început cu parada formațiilor din fața Primăriei comunei până în parcul localității unde a urmat apoi, pe scena special ridicată, un spectacol al fiecărui grup participant. Spre deosebire de clasicele colinzi de Crăciun, intrarea în Noul An a celor care își păstrează credința pe stil vecni, se face cu mult zgomot. Printre cele mai răspândite obiceiuri se numără jocul Caprei și al Ursului, un ritual vechi, conform căruia, junii se îmbracă în blănuri, mergând să ureze localnicilor un an mai bun. Primii care au urcat pe scenă au fost copii de la Școala Generală din Drăgușeni care au prezentat un program bogat de datini și obiceiuri din comună. Fiecare formație participantă a fost răsplătită de către primarul comunei, Vasile Cepoi, potrivit tradiției, cu colaci și o sticlă cu vin.festival draguseni (54)

Deschiderea oficială a fost făcută de acești micuți din comună cu colinde și urători care au reușit să atragă privirile sutelor de localnici prezenți în parc să asiste la eveniment. Au urcat apoi pe scenă, președintele Consiliului Județean, Cătălin Nechifor, deputatul PSD, Ioan Stan, și edilii care au însoțit formațiile participante.

like-facebookPrimarul comunei Drăgușeni, Vasile Cepoi, a ținut să ureze tuturor celor prezenți un nou an mult mai bun, cu sănătate și împliniri. El a ținut să mulțumească șefului adminstrației județene, Cătălin Nechifor și deputatului Ioan Stan pentru sprijinul acordat în organizarea festivalului. Cepoi a mai spus că în cele trei sate ale comunei – Drăgușeni, Broșteni și Gara Leu sunt aproximativ 2000 de locuitori creștini ortodocși de stil vechi.

Este deja un obicei al Festivalului datinilor și Obiceiurilor de Iarnă de stil vechi, nu este la prima ediție. Aproape jumătate de comună este pe stil vechi iar obiceiurile și tradițiile sunt păstrare de când mă știu”, ne-a spus edilul comunei gazdă.

Și ceilalți vorbitori au ținută să le ureze tuturor celor care sărbătoresc intrarea în noul an multă sănătate, împliniri și tradiționalul „La mulți ani!”.

Cete de urători au participat la sfârșitul anului trecut și la Festivalul de datini și obiceiuri de iarnă ce a avut loc în municipiul Suceava, festival unde au participat peste 40 de formații din județul nostru, Botoșani, Iași, Neamț și Republica Moldova.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*