Sâmbătă 18 Mai 2024, Actualizat acum 138 zile 12:00 am

Mai multe localităţi sucevene vor beneficia de finanţări europene în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare

consilieri judeteni cj (16)Consiliul Județean Suceava a aprobat, luni, proiectul de hotărâre privind aprobarea Master Planului revizuit și a Listei de investiții prioritare pentru proiectul „Modernizarea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Suceava”.

Potrivit președintelui Consiliului Județean Suceava, Cătălin Nechifor, obiectivul principal al Master Planu-ului constă în identificarea și prioritizarea nevoilor și a investițiilor în vederea obșinerii, la cele mai mici costuri, a unei conformări depline cu directivele relevante ale UE și cu angajamentele României, la nivel județean, atât pentru serviciile de apă cât și pentru cele de apă uzată.

like-facebookMai multe localităţi sucevene vor beneficia de finanţări europene în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare POIM 2014-2020. În acest sens, operatorul unic regional de servicii de alimentare cu apă, canalizare şi tratare-epurare ACET Suceava s-a adresat CJ Suceava cerând aprobarea master-planului revizuit şi listei de investiţii prioritare din cadrul Proiectului „Modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată”, o iniţiativă legislativă fiind supusă aprobării deliberativului judeţean în ultima şedinţă ordinară a anului 2015.

Potrivit acesteia, valoarea totală a investiţiilor ar urma să se ridice la peste 251 de milioane de euro, proiectul urmărind reabilitarea şi extinderea sistemelor de alimentare cu apă şi de canalizare din Suceava, Fălticeni, Rădăuţi, Cîmpulung Modovenesc, Vatra Dornei, Siret, Vicovu de Sus, Dolhasca, Salcea, Şcheia, Marginea, Putna, Suceviţa şi Mitocu Dragomirnei.

În cadrul proiectului este urmărită reabilitarea şi extinderea conductelor de aducţiune în localităţi; reabilitarea surselor de apă, staţiilor de tratare, conductelor de distribuţie; staţiilor de pompare şi rezervoarelor de înmagazinare; reabilitarea şi extinderea sistemelor de canalizare, staţiilor de pompare a apelor uzate şi staţiilor de epurare; susţinerea asistenţei tehnice şi supervizarea contractelor de lucrări, precum şi procurarea de echipamente specifice activităţii de mentenanţă.

În judeţul Suceava au fost identificate, în total, 7 aglomerări urbane cu peste 10.000 de locuitori, respectiv Suceava, Rădăuţi, Fălticeni, Cîmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Gura Humorului şi Vicovu de Sus, precum şi 75 de aglomerări cu 2.000 până la 10.000 de locuitori, care, potrivit reglementărilor europene, pot beneficia de alocări din Fondul de Coeziune. Doar 43 dintre acestea fac parte din Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Suceava, iar luându-se în calcul că finanţarea europeană trebuie să acopere 95% din investiţii şi că Fondul de Coeziune este limitat, în Planul de investiţii prioritar sucevean sunt prinse doar 14 localităţi.

Potrivit directorului executiv Elena Zahariuc de la Direcția Tehnică a CJ, criteriile de eligibilitate prevăzute în Ghiul solicitantului pentru Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020 impun necesitatea ca Mater Planul revizuit și Lista de investiții prioritare să fie aprobate prin hotărâre de CJ.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*