Joi 16 Mai 2024, Actualizat 12:00 am

Un sucevean vrea să unească Nordul Bucovinei de Basarabia

strugariuUn tânăr sportiv din Rădăuţi şi-a propus să unească nordul Bucovinei cu Basarabia într-un ultramaraton de 383 de kilometri. Ioan Alexandru Strugariu a plecat din faţa Centrului cultural „Eudoxiu Hurmuzachi”, de la Cernăuţi. El a trecut graniţa sâmbătă, de Ziua Bucovinei, şi a ajuns în România, scrie ziarulevenimentul.ro. A alergat aproximativ 130 de kilometri până la Fălticeni, trecând şi prin municipiul Suceava. Pe traseu, a fost însoţit de prieteni, sportivi amatori care au alergat alături de el pe anumite distanţe. La Suceava a ajuns sâmbătă seara şi a recunoscut că prima zi de alergare a fost şi cea mai grea, din cauza condiţiilor meteo. A nins, a plouat, a fost destul de frig, dar aceste aspecte nu l-au împiedicat să-şi continue traseul, chiar dacă i-a fost greu uneori.

„M-am luptat de două ori să nu intru în hipotermie. De două ori mi s-a făcut foarte frig şi nu reuşeam să mă încălzesc. M-am îmbrăcat mai gros. A fost OK până la urmă. Prima zi trebuia să fie cea mai frumoasă şi cea mai uşoară. A fost frumoasă, dar cea mai grea. În acest ultramaraton nu este vorba doar despre mine. Au fost foarte mulţi oameni care au participat”, ne-a spus Ioan Alexandru Strugariu.
„Românii nu trebuie să uite că identitatea lor a fost scrisă cu sânge”
Dincolo de entuziasmul ultramaratonistului, mulţi s-au întrebat care ar fi motivaţia tânărului să alerge aproape 400 de kilometri. Alexandru a spus că, pe de o parte, este vorba desptre testarea şi depăşirea limitelor, dar în acest caz este vorba şi despre o pasiune imensă pentru istoria poporului român. El a vrut să puncteze un aspect extrem de important — identitatea românilor a fost scrisă cu sânge.

strugariu2Am ales două date foarte importante: 28 noiembrie, Ziua Unirii Bucovinei cu patria mumă, şi finalul 1 Decembrie, Ziua Naţională. Mi-a plăcut foarte mult istoria şi am descoperit că poporul român are o istorie tragică. În primul Război Mondial, sute de mii de soldaţi au murit pentru familiile şi semenii lor. Am ales să alerg pe acest traseu pentru a le aduce lor un omagiu şi nu numai lor”, ne-a mărturisit Alexandru. El a adăugat că mai aleargă şi pentru cei aproximativ 3.000 de români care au murit în masacrul de la Fântâna Albă (petrecut în 1941, în nordul Bucovinei, când oamenii au murit sub focul continuu al mitralierelor sovietice în poiana de la Varnița, aproape de punctul numit Fântâna Albă – n.r.), dar şi pentru românii din Republica Moldova care au fost deportaţi în Siberia şi Kazahstan.like-facebook

Pe 1 Decembrie, ultramaratonistul Ioan Alexandru Strugariu ar trebui să fie la Chişinău, unde vrea să depună o coroană la Monumentul Eroilor.
Ioan Alexandru Strugariu este un maratonist cunoscut, el fiind unul dintre participanţii tradiţionali la manifestările de profil.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*