Joi 18 Aprilie 2024, Actualizat 12:00 am

Consilierii locali au aprobat nivelul taxelor și impozitelor pentru 2016

clDeliberativul local  Suceava a aprobat nivelul taxelor şi impozitelor locale pentru anul 2016, proiect ce a fost retras de pe ordinea de zi în urmă cu o săptămână, ca urmare a numeroaselor întrebări şi neclarităţi pe care aleşii le-au avut.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a spus că s-a decis luarea în calcul a coeficientul minim stabilit de Codul fiscal pentru aplicarea acestuia la baza impozabilă, astfel încât sumele care vor fi achitate de contribuabili să rămână la nivelul celor din anul în curs.

like-facebookPe simularea care s-a cerut nivelul minim la toate impozitele şi taxele locale, ceea însemnă un minus de 19 milioane de lei, comparativ cu ceea ce se datora în anul 2015, la fundamentarea bugetului. Am făcut acea corectură în ceea ce priveşte impozitul la persoane fizice nerezidenţiale, aplicându-se 0,2%, în loc de 1,3%, în ideea că în această categorie erau prinse şi garajele, pentru care – ca o anomalie – trebuia achitată suma de 500 de lei, faţă de 100 de lei pe un apartament. Îmi permit să spun că, aplicând media aritmetică ponderată, taxele şi impozitele locale în 2016, în proporţie de 90% sunt la fel ca în 2015. Avem termen limită data de 7 noiembrie, pentru a aproba aceste taxe şi impozite locale, iar în acele situaţii în care vor apărea anomalii, prin noul Cod fiscal avem posibilitatea să le corectăm în Consiliul Local, cu reduceri sau eşalonări”, a afirmat Lungu, precizând că o majorare a dărilor nu poate fi luată în calcul, deoarece populaţia nu are putere de plată şi nu este în stare să-şi achite obligaţiile nici măcar la nivelul lor actual.

De exemplu, potrivit Legii nr. 227/2015 pentru o garsonieră se va plăti 64 de lei pe an, iar pentru un apartament cu 4 camere -193 de lei, respectiv cu 1 leu mai puţin decât în anul 2015. În baza celui calcul, sucevenii care locuiesc în apartamente cu 2 camere sau apartamente cu 3 camere vor avea de scos din buzunar aceeaşi sumă ca şi în anul trecut. Pentru anul viitor, conducerea executivului local a propus, iar deliberativul a aprobat, acordarea bonificaţiei de 10% pentru plata cu anticipaţie, până pe 31 martie 2016, a impozitului pe clădiri, impozitului pe teren şi impozitului pe mijloacele de transport, datorate de persoanele fizice şi persoanele juridice.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*