Vineri 29 Martie 2024, Actualizat acum 88 zile 12:00 am

Proiectul privind nivelul taxelor şi impozitelor locale pentru anul fiscal 2016, scos de pe ordinea de zi a Consiliului Local Suceava

clProiectul de hotărâre privind aprobarea nivelului taxelor şi impozitelor locale pentru anul fiscal 2016 a fost retras de pe ordinea de zi a deliberativului local. Edilul Sucevei, Ion Lungu, cel care a inițiat proiectul a spus că prin aplicarea prevederilor Codului fiscal modificat impozitele şi taxele pe proprietate, atât pentru populaţie, cât şi pentru agenţii economici, rămân egale pe cât posibil ca cele din 2015.

De cealaltă parte, consilierul local Cornel Grosaru a cerut o lămurire asupra modului de aplicare a coeficienţilor de majorare impuşi de noua legislaţie.

like-facebook„Având în vedere că majoritatea contribuabililor, atât persoane juridice, cât şi persoane fizice, manifestă dificultăţi economico-financiare, consider că este oportun să menţinem, pe cât posibil, în anul 2016, acelaşi nivel al impozitelor şi taxelor locale, ca şi în anul fiscal 2015”, arată Lungu în expunerea de motive.

În cazul impozitului pe clădirile persoanelor fizice, în anul 2015, pentru o garsonieră achitându-se, 65 de lei; pentru un apartament cu două camere -116 lei; pentru un apartament cu 3 camere – 155 de lei, iar pentru un apartament cu 4 camere -194 de lei. Astfel, Lungu a precizat că, aplicându-se propunerile din noua hotărâre de Consiliul Local, în anul 2016, luând în calcul faptul că în cazul persoanelor fizice este permisă aplicarea de procentaje cuprinse între 0,08% şi 0,2%, folosită la stabilirea impozitului va fi cea dintâi valoare.

Aceasta înseamnă că pentru o garsonieră se va plăti 64 de lei pe an, iar pentru un apartament cu 4 camere -193 de lei, respectiv cu 1 leu mai puţin decât în anul 2015. În baza celui calcul, sucevenii care locuiesc în apartamente cu 2 camere sau apartamente cu 3 camere vor avea de scos din buzunar aceeaşi sumă ca şi în anul trecut.

La cele de mai sus, şi la interpelarea consilierilor din opoziţie, care acuzau dublarea unor impozite şi taxe locale, Lungu a precizat că 90% dintre obligaţiile către buget rămân neschimbate în valoarea absolută, majorate fiind doar 10%, din categoria celor care nu permit coborârea sub limita imperativă impusă de Codul fiscal.

„Legea este proastă – îmi permit să spun -, inclusiv garajele apărând la categoria locuinţe nerezidenţiale. În afară de impozitele şi taxele majore pentru cetăţeni, respectiv cele pe clădiri, terenuri şi autovehicule, există însă anumite categorii, care indiferent cu le-am interpreta, nu se poate ajunge la valoarea din acest an”, a spus Lungu.

O întrunire extraordinară a deliberativului local va fi ţinută miercurea viitoare, până atunci membrii Consiliului Local urmând a se pune la punct cu prevederile Codului fiscal modificat.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*