Miercuri 22 Mai 2024, Actualizat acum 142 zile 12:00 am

Peste 1.000 de copii vaccinați împotriva poliomelitei

meningita copii vaccinÎn județul Suceava este în plină desfășurare campania de vaccinare antipoliomielitică, urmând a fi vaccinați un număr de 1.300 de copii. Acţiunea face parte dintr-o campanie derulată la nivel naţional şi care are termen de finalizare sfârşitul anului.

Vaccinul este inclus în Calendarul Naţional de Imunizări şi se administrează gratuit tuturor copiilor de vârstă eligibilă. Copiii între 2 şi 6 ani care nu au inoculate minim 4 doze de vaccin antipoliomielitic vor fi chemaţi la cabinetele medicilor de familie pentru a li se completa schema de imunizare.

like-facebookDirectorul adjunct al DSP Suceava, Cătălina Zorescu, recomandă părinților să nu trebuie să refuze vaccinarea copiilor, avertizând că poliomielita, îi poate nenoroci pe viaţă pe copiii care o fac. Ea a anunțat că medicii de familie care nu se vor implica în recuperarea copiilor restanţieri până la data de 15 decembrie vor fi sancţionaţi cu amenzi între 5.000 şi 10.000 de lei.

Poliomielita, adesea denumită şi paralizie infantilă, este o boală infecţioasă virală acută, care se răspândeşte de la om la om. În programul naţional de vaccinare şcolară se regăseşte şi vaccinul antipoliomielitic, pentru elevii din clasă pregătitoare şi clasa a doua. Riscurile asociate acestui vaccin sunt destul de mari, după cum susţin unii părinţi, care refuză categoric să-şi imunizeze copii.

Potrivit statisticilor, riscul de paralizie poliomielitică postvaccinală după administrarea de VPO este estimat la 1 / 2,5 milioane doze vaccinale (circa 15 cazuri / an în România). În afară de poliomielita paralitică postvaccinală, VPO poate fi responsabil şi de apariţia sindromului Guillain–Barré, care este o boală ce se caracterizează prin afectarea autoimună a sistemului nervos periferic. La persoanele cu imunodeficienţe (de exemplu SIDA), virusul din VPO poate provoca infecţii invazive şi deces.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*