Joi 02 Mai 2024, Actualizat 12:00 am

Senatul obligă magazinele alimentare să vândă carne, fructe și legume românești în proporție de 51% din total. Propunerea a fost făcută de Ovidiu Donțu

Ovidiu-DontuSenatul a adoptat, marti, un proiect de lege propus de social-democratul Ovidiu Dontu, care prevede ca toate magazinele alimentare sunt obligate sa vanda carne, fructe si legume in proportie de minimum 51% din productia romaneasca. Altfel, acestea risca amenzi de la 25.000 lei la 50.000 lei.

like-facebook„Comerciantii – persoane juridice autorizate sa desfasoare activitati de comercializare pentru produse alimentare au obligatia ca pentru categoriile: carne, legume si fructe sa achizitioneze aceste produse, in proportie de cel putin 51% corespunzator fiecarei categorii din productia romaneasca”, potrivit proiectului de lege.

Proiectul merge in Camera Deputatilor, camera decizionala. Chiar daca in versiunea initala a articolului se arata ca obligatia este valabila doar pentru supermarketuri, forma finala a proiectului de lege arata ca toti comerciantii persoane juridice cu profil alimentar trebuie sa respecte noua regula.

„Personal am vazut deja in unele hipermarket-uri amenajate standuri speciale cu produse romanesti, semnalizate corespunzator, in general produse de marci satelitare lantului respectiv de magazine, unde preturile pe acelasi tip de produs erau mai mici decat cele practicate pentru produsele unor producatori de un mai mare renume. De asemenea si fructele si legumele romanesti au inceput sa isi castige locul pe rafturile retailer-ilor. Consider ca un produs romanesc din categoriile mentionate, certificat sanitar, confera un plus de garantie pentru clientul care cauta un produs proaspat, cat mai natural, si pentru care, faptul ca provine din tara sa, consitutie un criteriu in plus in alegerile facute. Astfel, se va stimula productia, se vor putea crea locuri de munca, vor creste incasarile la buget si cetateanul va sti ca va gasi tot timpul in hipermarket, de exemplu, un mar romanesc si nu doar unele aduse din import etc.
”, argumenteaza Dontu.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*