Vineri 10 Mai 2024, Actualizat acum 130 zile 12:00 am

FOTO! „Românii în goana după happy end”, carte lansată cu prilejul Zilelor Culturii Polone

lansare carte (2)Vineri după-amiază, în holul sediului Dom Polski din Suceava, a avut loc lansarea edițiilor în limba polonă și română a cărții intitulate „Românii în goana după happy-end”, avându-l ca autor pe fostul ambasador al Poloniei la București și Chișinău, Bogumil Luft. Cartea a apărut la Editura Polirom și în ediție digitală.

La eveniment au fost prezenți președintele Uniunii Polonezilor din România, deputatul Ghervazen Longher, Justyna Listuran, reprezentant al Ambasadei Poloniei la București, Joanna Kozinska, primarul orașului Zakopane, precum și o delegație din Polonia. Lansarea de carte se înscrie în calendarul evenimentelor ce au loc cu prilejul Zilelor Culturii Polone.

lansare carte (1)Prezentarea cărții a fost făcută de asistent univ.Oana Strugaru de la Facultatea de litere a Universității Ștefan cel Mare din Suceava. Traducerea în limba română a volumului este semnată de Ana Maria Luft. Peste treizeci de ani de întîlniri şi experienţe ale ziaristului, publicistului şi diplomatului Bogumił Luft au dat roade într-o minunată şi foarte personală poveste despre ţări încă prea puţin cunoscute în Polonia: Românii în goana după happy-end.lansare carte (3)

Volumul semnat de Bogumił Luft este o poveste cu o intrigă complexă despre întîlnirea a două popoare – polonez şi român –, precum şi despre moldoveni, care încearcă să-i ajungă din urmă. Recenzat elogios în presa poloneză, volumul Românii în goana după happy-end s-a bucurat de succes şi a făcut obiectul unor lansări şi dezbateri atît la Varşovia, cît şi la Cracovia sau Poznan.Bogumił Luft (n. 1955) – ziarist şi publicist, începînd cu anul 1981 colaborator al revistei lunare Więź. A călătorit împreună cu Papa Ioan Paul al II lea în Columbia, Argentina, Chile, Elveţia, Belgia, Franţa şi Cehia. În anul 1989 a publicat în săptămînalul Tygodnik Solidarność, iar în anii următori în Spotkania.

lansare carte (6)În perioada 1999 2006 a fost redactor, publicist şi comentator politic al cotidianului Rzeczpospolita şi comentator radio şi TV. În anii 2001 2003 a fost corespondent al cotidianului Rzeczpospolita la Bucureşti şi Chişinău. Între 1993 şi 1999 a fost ambasadorul Republicii Polone în România, iar în anii 2010 2012 ambasadorul Republicii Polone în Republica Moldova.like-facebook

„România a devenit a doua mea patrie. A doua și nu prima,pentru că am rămas polonez, deși mă ispitește să fiu și măcar puțin român. Această carte a fost scrisă de un polonez pentru polonezi. Am vrut să dau compatrioților mei șansa de a cunoaște mai îndeaproape limba românească de care m-am simțit atras și pe caream îndrăgit-o atât de mult”, a spus fostul ambasador.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*