Duminică 19 Mai 2024, Actualizat acum 139 zile 12:00 am

Nereguli grave la Complexul bisericesc de lux stăpânit de ÎPS Teodosie la Suceava

complex dorna ariniUn control de amploare desfăşurat în complexul bisericesc de lux administrat de ÎPS Teodosie în judeţul Suceava a relevat că angajaţii nu sunt cu analizele la zi, clădirile nu pot fi autorizate de pompieri, iar grupurile sanitare sunt neigienice.

like-facebookO echipă mixtă formată din reprezentanţi ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului, ai Direcţiei de Sănătate Publică şi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Bucovina” au verificat în cursul acestei săptămâni activitatea desfăşurată în cadrul Complexului monahal de la Dorna Arini, condus de Înaltpreasfinţitul Teodosie, arhiepiscolul Tomisului. Din raportul întocmit de către comisia de control, la Complexul monahal “Acoperământul Maicii Domnului” şi la Baza de tratament balnear situate în satul Gheorghiţeni, comuna Dorna Arini, judeţul Suceava, neregulile se ţin lanţ.

Hotelul şi baza de tratament balnear, clădiri construite în 2010, nu au aviz de funcţionare de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi nici nu respectă normele de protecţie în caz de incendiu. Din 2010, pompierii au amendat în fiecare an complexul bisericesc pentru că funcţionează fără aviz de la ISU Suceava. Dacă în cazul clădirii cu cinci etaje ar putea fi realizate unele modificări structurale care să permită autorizarea, şeful ISU Suceava, generalul Ion Burlui, a precizat că în cazul clădirii cu şapte etaje este total imposibilă intrarea în legalitate.

Pe lângă aceste nereguli deja cunoscute, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Suceava au constatat că angajaţii acestui centru nu sunt cu analizele medicale la zi, aşa cum prevede legislaţia în vigoare, motiv pentru care au primit un ”avertisment”. Cei de la DSP au mai descoperit că grupurile sanitare nu au materiale suficiente pentru igiena individuală, în condiţiile traficului de pelerini uriaş. Mănăstirea ”Acoperământul Maicii Domnului” a fost construită de ÎPS Teodosie pe terenul moştenit de la părinţi. Construcţia complexului a început în 1999.

În prezent, aşezământul monahal are 6.800 de metri pătraţi de construcţii şi un domeniu de 20 de hectare. Complexul bisericesc include o clopotniţă cu 24 de clopote, înaltă de 41 de metri, un hotel de trei stele, un pavilion administrativ aferent hotelului, spaţii de producţie, sală de conferinţe şi restaurant, o bază de tratament balnear recuperator, aflată acum în extindere, unde pacienţii sunt trataţi ca la orice spital de stat. Complexul are acum 80 de locuri de cazare.

Anul acesta, în cadrul complexului a început construirea unei noi biserici, de mari dimensiuni, cu arhitectură inspirată de la bisericile medievale de patrimoniu din Suceava. Lucrările estimate la un milion de euro sunt finanţate majoritar de Secretariatul de Stat pentru Culte. Printr-o tranzacţie cu cântec parafată în 2010, Mănăstirea din Arini i-a cedat lui ÎPS Teodosie un hotel, două case şi 19 hectare de teren. Măicuţele au rămas cu biserica, chiliile, clopotniţa şi jumătate de hectar de fâneaţă. Iniţial, terenul moştenire a fost donat bisericii de către Teodosie, întrucât călugării şi înalţii ierarhi nu au voie să deţină averi personale, după ce au depus aşa-numitul jurământ de sărăcie. După afacerea cu pricina, Teodosie s-a ales cu apelativul “Hapsâneanul”.

Sursa: Adevarul


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*