Sâmbătă 04 Mai 2024, Actualizat acum 124 zile 12:00 am

Își duc traiul cu ajutorul fructelor de pădure. Vezi cum se vinde zmeura și mura, la marginea drumului!

fructe vandute la marginea drumului (1)Dacă vara este de obicei sezonul concediilor şi momentelor de relaxare, pentru alții este prilej de a întregi bugetul familiei prin muncă. În zona Vama, în fiecare zi, de la prima rază de soare și până seara, culegători din zonă sau veniţi din alte comune limitrofe se îndreaptă spre locurile de unde vor aduce fructe de pădure proaspete, iar apoi se așează pe marginea drumului pentru a le vinde celor care trec prin zonă.

Mura se vinde cu 25 de lei kilogramul în timp ce zmeura cu 30 de lei /kg. Nu este o muncă deloc ușoară. În aceste zile poţi vedea localnici de toate vârstele, de la copii până la femei mai în vârstă bătrânică care muncesc și vând fructe pentru a-și rotunji veniturile familiei.

fructe vandute la marginea drumului (2)„Îmi ia să culeg vreo trei ore.Este destul de greu”, ne spune Oana Poenari, elevă în clasa a VIII a,  din Vama, care îi va da mamei banii pentru că mai are trei surori și sunt cheltuieli în casă.

O altă tânără din Moldovița  este mândră de munca pe care o face și spune că vacanța o petrece culegând fructe în pădure ca să-și ajute familia cu bani.

Foarte mulți se plâng că nu au unde să se angajeze în zonă așa că singura lor sursă de venit este munca de sezon. Într-o zonă cât se poate de frumoasă, înconjurată de munți și păduri, oamenii își câștigă traiul de pe o zi pe alta.

Fructele de pădure care se recoltează, în principal, sunt afine negre, afine roșii, zmeură, porumbe și măceșe, iar acum este sezonul afinelor negre, zmeurei și murei.fructe vandute la marginea drumului (3)

like-facebookEste o muncă migăloasă, care îți cere răbdare și trebuie să profităm de acest sezon. Am 5 copii din care trei sunt încă șa școală.Trebuie bani pentru mâncare, haine și să mai luăm ceva pentru copii”, ne spune o femeie din Moldovița.

Munca celor care se trezesc de dimineață să meargă la cules nu este zadarnică, dar poate fi considerată însă grea, iar pentru unii 25-30 lei pe kilogram e puţin.

fructe vandute la marginea drumului (4)„Așa culegi, n-ai treabă, culegi cât de multe, dar le aducem în spate, în mâini, de la cel puțin 2 kilometri”, spune un alt culegător de fructe de pădure.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*