Marti 14 Mai 2024, Actualizat acum 134 zile 12:00 am

Peste 400 de unități de învățământ din județ, neautorizate să funcționeze. Vezi ce probleme sunt în școli!

scoli inchiseNoul an școlar bate la ușă, dar mare parte din școlile din județ nu sunt autorizate. Potrivit unui raport al Inspectoratului Școlar Județean Suceava, din cele 794 de unități școlare, 291 au autorizație de funcționare, 78 au condiții civilizate din punct de vedere igienico-sanitar și se află în diferite stadii de evaluare pentru obținerea avizului, iar 425 sunt neautorizate.

like-facebookPotrivit inspectorului școlar general al ISJ Suceava, Gheorghe Lazăr, cu excepția școlilor aflate în curs de autorizare, care realizează demersuri, majoritatea unităților neautorizate din punct de vedere sanitar sunt în mediul rural, neîndeplinind reglementările în vigoare privind dotările de utilități, nu au grupuri sanitare, apă curentă, program într-un singur schimb la grădiniță.

În plus, în multe școli, compoziția apei este neconformă chimic și bacteriologic, dar sunt și insuficiente cabine la grupurile sanitare în raport cu efectivele de elevi.

Printre problemele care sunt se numără și starea precară de funcționare a microbuzelor (Școala Gimnazială Fundu Moldovei, Școala Gimnazială Moara Mică, Școala Gimnazială Ion Șuhane din Frumosu, dar și școlile gimnaziale din Bucșoaia și Ostra).

Sunt fonduri insuficiente pentru reabilitarea spațiilor școlare sau pentru construirea unui grup sanitar interior la Școala primară Boureni, Școala Gimnazială Dornești, Școala Gimnazială Bucșoaia, Școala Gimnazială Ostra, școli din Dărmănești, Mușenița, Mitocu Dragomirnei, Slatina, Todirești, Vadu Moldovei.

Deși pare greu de crezut sunt școli unde lipsește centrala termică: Școala Gimnazială Luca Arbore din Arbore, Școala Gimnazială Gulia, și Școala Gimnazială Hânțești.

Nici personalul de întreținere nu este suficient, spre exemplu Școala Gimnazială Bogdan Vodă din Câmpulung Moldovenesc, Grădinița cu program prelungit Albă ca Zăpada din Vatra Dornei și grădinița cu program prelungit Scufița Roșie din Vatra Dornei.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*