Duminică 05 Mai 2024, Actualizat acum 125 zile 12:00 am

Primăria Suceava mai dă un milion de lei pentru Catedrala Sucevei

SAMSUNGUn million de lei, aceasta este suma pe care Consiliul Local Suceava o va aloca Catedralei din Suceava pentru continuarea și eventual finalizarea lucrărilor.

like-facebookPrimarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat că în şedinţa din această lună a deliberativului local va propune alocarea sumei de un milion de lei pentru continuarea lucrărilor la Catedrala „Naşterea Domnului” din municipiul reședință de județ. Însă această sumă nu este suficientă, ci ar mai fi nevoie de încă un milion de lei.

Edilul Sucevei a spus că a purtat discuții cu senatorul PSD Ovidiu Donțu care ar fi sprijinit acest demers și se pare că aceşti bani vor fi alocați de Guvern. Lungu a spus că până în prezent doar municipalitatea a alocat aproximativ 1,5 milioane de euro.

„Mai sunt lucrări de făcut atât în curtea interioară, cât și în interioriul catedralei. Granitul este adus din China și costurile sunt foarte mari, mai sunt de pus uși interioare și multe alte investiții”, a spus Lungu.

Primarul a afirmat că slujba de sfinţire a Catedralei „Naşterea Domnului” va avea în luna octombrie 2015.
Acest sfânt lăcaş de credinţă şi cultură va fi impunător prin dimensiunile ce le va avea şi anume: lungimea de 65m, lăţimea de 20 m şi înălţimea de 70 m, prevăzut cu două nivele: de 70 m (de peste 2 ori înălţimea unui bloc turn cu 10 etaje).

Partea de demisol, ce va fi destinată exclusiv activităţilor culturale şi filantropice, va avea un muzeu, o bibliotecă, o sală de lectură şi de conferinţe şi o cantină de ajutor social. Partea superioară, de la cota 0,00, va constitui un spaţiu liturgic divin.

Preotul paroh al Catedralei Ortodoxe din Suceava, Petru Argatu, cerea încă din luna ianuarie a acestui an de la Primăria Suceava suma de 2 milioane de lei pentru finalizarea lucrărilor la lăcașul de cult.

„O asemenea lucrare nu se poate săvârşi fără jertfă, fără ajutor şi bunăvoinţă din partea bunilor creştini”, susține preotul Petru Argatu.

Domnia sa arăta în cererea înaintată primarului Ion Lungu că mai sunt necesare foarte multe lucrări între care cumpărarea și montarea mozaicului de Murano, confecționarea și montarea catapetesmei și a policandrelor, a sistemelor de încălzire în pardoseala din granit, a materialelor electrice la parter și subsol și cumpărarea ușilor de intrare din lemn stratificat de stejar și a celor de la subsol din PVC.

Fața biseriească mai susține că este nevoie de achiziționarea materialelor și manopera la lucrările de finisaje de la subsol, montare de balustrade la balcoane, mai este nevoie de materiale și lucrări la rampe, scări și trepte, construirea și amenajarea intrărilor laterale cu structură, stîlpi, bolți, turle, șarpante, învelitoare, tablă de cupru, amenajări exterioare.

Una peste alta, muncipalitatea care a mai alocat fonduri Catedralei Ortodoxe ar trebui să aloce în continuare bani pentru ca aceasta să fie finalizată.

Preotul paroh Petru Argatu se prelevează de tot felul de tertipuri numai să atragă fonduri pentru colosul religios. Deși municipiul Suceava e plin de biserici, domnia sa susține că „vechile ctitorii voievodale zidite de peste 400 de ani, în majoritate de mici dimensiuni, au devenit neîncăpătoare pentru o populaţie de peste o sută de mii de locuitori, astfel că în entuziasmul popular al libertăţii credinţei strămoşeşti redobândită la 22 decembrie 1989, s-a luat înţeleapta decizie a ridicării în reşedinţa judeţului Suceava, a unei impunătoare Catedrale de proporţii monumentale (pentru 5000-6000 de credincioşi).


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*