Miercuri 07 Iunie 2023, Actualizat acum 157 zile 12:00 am

28 de furturi prin „împrietenire” de la începutul anului. S-au oferit să-i vopsească tabla de pe casă, dar l-au lasat fără economii!

actiune preventiva 2Având în vedere situaţiile în care sucevenii, în special persoane vârstnice din mediul rural, au căzut victime ale unor indivizi care, sub pretextul vânzării unor bunuri sau a efectuării unor lucrări casnice, au pătruns în locuinţe sustrăgând importante sume de bani, poliţiştii recomandă încă o dată cetăţenilor să dea dovadă de responsabilitate şi precauţie şi să nu permită accesul în curţi sau locuinţe persoanelor necunoscute, potrivit unui comunicat al IPJ Suceava.
like-facebook
Numai în primele 6 luni ale anului au fost sesizate la nivelul Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava 28 de furturi ,,prin împrietenire”.

La data de 28.07.2015, ora 20.16, Poliţia oraşului Salcea, a fost sesizată despre faptul că, în cursul zilei, în intervalul orar 16.00-17.00, persoane necunoscute au sustras din locuinţa unui bătrân de 94 de ani din localitate, suma de 1.150 lei.

Din primele cercetări, polițiștii au stabilit faptul că, la 28.07.2015, în jurul orei 16.00, la domiciliul părţii vătămate au venit 5 persoane, pentru a efectua lucrări de vopsire a tablei de pe casă și după finalizarea lucrării și achitarea contravalorii serviciilor prestate în sumă de 250 lei, victima a constatat faptul că, din casă i-au dispărut banii rămaşi, respectiv aproximativ 1.150 lei.
De îndată au fost formate mai multe echipe de poliţişti, fiind constituite şi filtre rutiere în vederea identificării vehiculului cu care se deplasau persoanele bănuite de comiterea faptei.
În urma măsurilor operative dispuse şi a activităţilor investigative desfăşurate, la 29.07.2015, în jurul orei 05.30, un echipaj de poliție din cadrul Secţiei de Poliţie Burdujeni a depistat și oprit în trafic un autoturism în care se aflau 5 persoane, bănuite de comiterea furtului sumei de 1.150 lei de la locuinţa bătrânului de 94 de ani, din orașul Salcea.
Persoanele în cauză, identificate ca fiind 5 bărbați din județul Galați, cu vârste între 21 și 65 de ani, au fost recunoscute comiterea faptei, prejudiciul fiind recuperat integral şi restituit părţii vătămate.
Bătrânul s-a împăcat cu cei 5 bărbaţi, aceştia restituindu-i banii, partea vătămată nemaiavând nici o pretenţie.

Conform art. 159 din Codul Penal împăcarea poate interveni în cazul în care punerea în mişcare a acţiunii penale s-a făcut din oficiu , dacă legea o prevede în mod expres.
De asemenea, se stipulează la alineatul 2 că împăcarea înlătură răspunderea penală şi stinge acţiunea civilă.
Din păcate, clemenţa victimelor, uneori, nu face decât să încurajeze recidiva infractorilor şi să zădărnicească eforturile de identificare a acestora şi de probare a activităţii infracţionale.

Drept dovadă, la data de 17.08.a.c., poliţiştii din cadrul Poliției Orașului Cajvana s-au sesizat din oficiu despre faptul că pe raza localităţii o echipă de muncitori străini de localitate, prestează activități de vopsitorie la acoperișul locuințelor, fără a fi autorizați în acest sens.
Cu ocazia verificărilor efectuate în teren s-a stabilit faptul că ,,echipa” era compusă tot din 5 bărbaţi, toți din comuna Ivești, județul Galați, o parte din ei aceeaşi cu cei implicaţi în furtul de pe raza oraşului Salcea, de la sfârşitul lunii iulie 2015.
Aceştia efectuau lucrări de vopsitorie a acoperișului de la locuința unui bărbat din orașul Cajvana, deşi nu au nici o calificare sau autorizare în acest sens. Mai mult, condiţiile meteo, nu permiteau executarea unor lucrări de calitate, astfel încât autosesizarea poliţiştilor este probabil să fi preîntâmpinat o nouă infracţiune.
Împotriva celor în cauză s-a întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de exercitare fără drept a unei profesii sau activități pentru care legea prevede autorizarea.

Poliţiştii desfăşoară în mod constant activităţi de prevenire şi informare, persoanele în vârstă fiind cele mai vulnerabile în cazul comiterii unor astfel de infracţiuni. De aceea este necesar ca acestea să cunoască şi să aplice anumite măsuri pentru a nu deveni o victimă. Totodată, din cauza vârstei înaintate, de cele mai multe ori nu pot oferi detalii exacte polițiștilor cu privire la semnalmentele infractorilor sau alte aspecte legate de aceștia, lucru care face mai dificilă ancheta.

CE TREBUIE SĂ ȘTII:
de obicei, acești infractori sunt persoane străine de localitatea ta. De cele mai multe ori ei acționează pe raza mai multor județe, altele decât cele unde locuiesc;
nefiind indiferent și dând dovadă de vigilență te protejezi în primul rând pe tine, dar și pe rudele tale, vecinii tăi, mai ales pe cei care sunt în vârstă

CE TREBUIE SĂ FACI:
să fii atent la persoanele străine de localitatea ta, mai ales dacă observi că bat la porțile oamenilor sub diverse motive;
reține semnalmentele acestora, precum și alte aspecte cum ar fi bunurile pe care le vând sau autoturismul cu care se deplasează;
discută permanent cu rudele și vecinii care sunt în vârstă și reamintește-le regulile de siguranță personală și cui trebuie să acorde accesul în curte și locuință;
anunță imediat autoritățile locale (poliția, primăria) atunci când observi persoane/comportamente suspecte sau când afli de comiterea infracțiuni.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*