Duminică 19 Mai 2024, Actualizat acum 139 zile 12:00 am

Sărbătoare mare la Moldovița, la Festivalul huțulilor

festivalul hutulilor (15)În comuna Moldovița s-a desfășurat sâmbătă Festivalul huțulilor, eveniment aflat la cea a de a VI a ediție. Locația aleasă de autoritățile locale  a fost stadionul din comună. Chiar dacă vremea a fost caniculară, huțuluii au ieșit cu mic cu mare la festival că doar era sărbătoarea lor.
Programul manifestării a fost unul pentru toate vârstele. Concursuri pentru copii, spectacol folcloric susținut de interpreți din zonă și inclusive, localitate dar și nume cunoscute ale folclorului bucovinean și o  expoziție de trăsuri cu caii de rasa huțulă.
festivalul hutulilor (1)
Un punct de atracție al manifestării a fost premierea celor 19 cupluri care au împlinit 50 de  ani de căsnicie și a celor care păstrează  și promovează costumul popular. Nu au lipsit mici și berea  care au fost pe gustul celor care au venit la festival. Festivalul Huţulilor a fost iniţiat de Traian Iliesi din Moldoviţa, din dorinţa de a readuce în atenţie tradiţiile şi obiceiurile acestei etnii din zona de munte: “Huţulii reprezintă o etnite foarte veche şi se trag din dacii costobocii. Limba huţulilor este cea vorbită de daci, cu timpul aceasta fiind slavizată”,a spus edilul comunei.festivalul hutulilor (13)
Între cei care au ținut să fie alături de conducerea Primăriei și de locanici s-au aflat liderul PNL, senatorul Gheorghe Flutur, senatoarea PNL, Steliana Miron și senatorul PSD, Neculae Bereanu.
 
Între cei care au urcat pe scena special amenejată pe stadion s-au aflat Călin Brăteanu, Nicoleta Hafiuc, Alexandra Dan, Mădălina Candrea, Ansamblurile Cetina din Vama și Plaiurile Bucovinei, din Rădăuți. Seara s-a încheiat cu un foc de tabără.
 
 Ansamblul “Huţulca” din Moldoviţa s-a înscris între formaţiile participante la festival, acesta fiind format din copii şi adulţi. Cu toţii au purtat costumul specific huţulilor de munte, impresionând publicul printr-un repertoriu la instrumente populare.
festivalul hutulilor (20)
“Grupul nostru încearcă să păstreze ceea ce este autentic. Muzica instrumentală este redată de fluier, acordeon, tobă şi vioară, cântecele noastre, moştenite de la înaintaşi, fiind destul de vechi. Portul nostru este vechi, fiind lucrat manual de părinţii şi bunicii noştri. Aceasta este emblema cu care mergem mai departe. Este suficient să îmbrăcăm portul vechi şi să mergem cu el oriunde“, a spus  Felicia Oblesniuc, membru al Grupului “Huţulca” din Moldoviţa.festivalul hutulilor (26)
Ediţia din acest an a festivalului s-a bucurat de prezenţa interpretei de muzică populară Margareta Clipa, care şi-a exprimat bucuria de a încânta inimile huţulilor şi ale bucovinenilor. Principala atracţie culturală a zonei o reprezintă ”Festivalul Huțulilor”, care se organizează la Herghelia Lucina, singura herghelie de cai huţuli din România, rasa fiind crescută şi ameliorată în această herghelie încă din secolul al XVIII-lea.
La Moldovița a fost sâmbătă și hramul bisericii din localitate.

Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*