Duminică 19 Mai 2024, Actualizat acum 139 zile 12:00 am

O singură companie va avea curse aeriene de la Aeroportul Salcea

aeroport (8)Doar TAROM va opera curse de pe Aeroportul „Ştefan cel Mare” din Suceava. Conducerea aerogării a declarat, ieri, că poartă negocieri şi cu alte firme, dar noile curse ar putea fi introduse, în cel mai fericit caz, în vara lui 2016.

Aeroportul „Ştefan Cel Mare” de la Salcea este închis din ianuarie 2014, când a intrat într-un amplu proces de modernizare cu fonduri europene. Lucrările au fost executate în proporţie de 80% şi ar trebui să fie gata pe 25 octombrie. Acesta este cel de-al treilea termen de finalizare avansat de autorităţile sucevene, de la debutul lucrărilor şi până în prezent. Primul a fost februarie 2015, apoi august 25.

Stadiul fizic de execuţie este de 80%. Vom respecta termenul de 25 octombrie pentru finalizarea lucrărilor”, ne-a declarat Ioan Măriuţa, directorul aeroportului.

Sunt voci care-l contrazic pe directorul Măriuţa. Dincolo de execuţia lucrărilor de construcţie, pentru a deveni funcţional, Aeroportul ar trebui autorizat. Procesul este unul de durată. Ioan Măriuţa susţine încă că va demara procedura de autorizare, înainte de finalizarea lucrărilor. Aceleaşi voci pun la îndoială şi colaborarea Aeroportului cu compania Tarom. De ce? Ei bine, momentan compania nu vinde bilete de avion pentru Suceava. Aspectul poate fi explicat într-un singur fel: Tarom nu are încredere că investiţia de la Salcea va fi gata la sfârşitul lunii octombrie.

Proiect greşit

Proiectul de modernizare al aeroportului de la Salcea este extrem de complex. Lucrarea este executată de firma Tehnic Asist Botoşani. Anul trecut, constructorii au pus întârzierea execuţiei lucrărilor pe seama vremii nefavorabile. Au tot atras atenţia că a plouat mult şi nu au putut să lucreze la pista de decolare şi de aterizare. Anul acesta, întârzierea a fost pusă de seama unui proiect prost. Vinovat ar fi proiectantul care nu a prevăzut în planşe lucrări importante, precum conductele de scurgere a apelor pluviale de pe terasa turnului de control. Nici stabilizarea chimică a terenului de sub pista de decolare nu ar fi fost prinsă în proiect. Proiectantul a prevăzut altă soluţie tehnică pentru stabilizare, una ineficientă, după părerea constructorului.

Proiectul privind modernizarea şi extinderea aeroportului de la Salcea, ce aparţine Consiliului Judeţean, are un buget total de 167.706.503 lei, din care 88.591.737 lei constituie finanţare nerambursabilă acordată de Comisia Europeană din Fondul European de Dezvoltare Regională, 67.483.238 lei reprezintă contribuţia de la bugetul de stat, iar finanţarea din partea beneficiarului este de11.631.528 lei.

Proiectul de modernizare a Aeroportului Suceava prevede, printre altele, extinderea pistei de la 1.800 la 2.460 de metri, construirea unui nou turn de control şi a unei piste flexibile care să permită şi decolarea avioanelor cargo, precum şi modernizarea sistemului de balizaj. 

Sursa> ziarulevenimentul.ro


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*