Marti 21 Mai 2024, Actualizat acum 141 zile 12:00 am

Sucevenii care fac afaceri în Germania cu produsele din Bucovina. Vor să-i cucerească pe nemți cu mâncărurile tradiționale

romani care fac afaceri in germaniaDoi suceveni vor să deschisă un lanț de magazine cu produse tradiționale din Bucovina în Germania. Chiar dacă sunt la mii de kilometri depărtare de țară, tocmai în Germania, Marinel Cazac, 35 de ani, din Rădăuți și Ovidiu Nicolaica, 39 de ani, din Frătăuții-Vechi, nu pot uita locurile unde s-au născut și au copilărit și spun că la pensie vor reveni pe meleagurile natale.

like-facebookAu plecat din România pentru un trai mai bun și pentru că își doreau altceva de la viață. După ce au studiat piața și după ce au mâncat produse de pe piața din Germania, cei doi au decis să deschidă în landul Renania de Nord-Westfalia, patru magazine cu produse tradiționale românești în cadrul lanțului de supermarketuri Buchenland – Bucovina Markt, iar apoi să se extindă.

„Mâncărurile de la noi au gust și calitate. Chiar dacă mergeam acasă în concediu și reveneam în Germania, simțeam lipsa preparatelor noastre, iar prietenii noștri de aici simțeau la fel”, a spus Ovidiu Nicolaica.

Marinel Cazac a fost timp de 10 ani administratorul unui restaurant în Rădăuți, însă cum numărul localurilor în oraș a crescut, iar clienții erau doar în luna iulie –august, a decis să ia drumul Occidentului, în timp ce Ovidiu Nicolaica, 39 de ani, e stabilit de 9 ani la Bochum, unde și-a deschis propria afacere.

„Deschidem momentan patru magazine, primul în Oberhausen și celelalte la intervale de aproximativ de 2-3 săptămâni, la Bochum, Duisburg și Essen. Avem planuri mari. Sperăm să deschidem și alte magazine în orașele din jur, și nu numai. În Germania este mâncare, nu putem spune că e rău, însă lipsesc produsele tradiționale românești și ducem dorul nu numai noi, ci și alți conaționali. Fiecare om are un loc de muncă, duce un trai liniștit aici pentru cei déjà stabiliți, însă nu toți pot să aibă parte de mâncărurile din țară. Cine nu și-ar dori sarmale cu varza din țară sau cârnații afumați. O mare parte din gama noastră de produse o achiziționăm de la mici producători din Bucovina și din împrejurimi. Românii care locuiesc și trăiesc în Germania vor mânca preparate din carne, brânzeturi și murături din Bucovina. Chiar și renumita varză din Milișăuți va ajunge în Germania. Dar am purtat discuții și în zona Banatului să aducem produse și de acolo”, mai spune Marinel Cazac.

Cei doi suceveni vor să deschidă aceste magazine pentru românii care locuiesc și lucrează în Germania, însă vor să atragă și alte naționalități și, mai ales să-i cucerească pe nemți cu preparatele din Bucovina.

De altfel, și germanii cumpără produsele tradiționale românești.

 


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*