Sâmbătă 04 Mai 2024, Actualizat acum 124 zile 12:00 am

Tir-uri cu heroină de 40 de milioane de euro, trecute prin Vama Siret

droguriDouă Tir-uri cu 333 de kilograme de heroină au fost oprite de procurorii DIICOT în Vama Petea după ce acestea au intrat cu ușurință în România prin Vama Siret din județul Suceava.

Drogurile, în valoare de 40 de milioane de euro, erau ascunse în rezervoarele celor două autotrenuri.

Procurorii de la Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Structura Centrală împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) au descoperit că Tir-urile care au trecut de Vama Siret erau conduse de patru traficanţi, dintre care doi turci şi doi români. Este vorba despre Yigit Hakan, George Solomon Săman, Liviu Constantin Bîngă şi Sincar Huseyin.

like-facebookCei patru au constituit un grup infracţional organizat în scopul săvârşirii de infracţiuni privind traficul intern şi internaţional de droguri de mare risc (heroină).

Potrivit unui comunicat al DIICOT, traficanţii erau monitorizaţi de poliţişti încă din aprilie 2014. Drogurile proveneau din Ucraina și urmau să ajungă în Occident.

„Ca mod de operare s-a reţinut că inculpaţii au efectuat transporturi de droguri pe mai multe rute, din Ucraina şi Turcia spre Europa de Vest, cu tranzitarea României, sub paravanul unor societăţi comerciale ce deţin autocamioane înmatriculate în România şi în care erau amenajate lăcaşuri speciale pentru disimularea drogurilor”, se arată în comunicat.

Procurorii susțin că primul autotren s-a întors în ţară, prin Vama Siret, pe 24 iulie, iar şoferul a fost lăsat să se deplaseze până la Vama Petea. Cel de-al doilea Tir a intrat pe pe 27 iulie şi a fost lăsat să ajungă până la Bistriţa Năsăud.

De altfel, Vama Siret este cunoscută pentru ușurința cu care contrabandiștii introduc în România droguri sau țigări sau chiar băuturi alcoolice. Inclusiv fostul șef de la Frontiera Siret, Nelu Fediuc, făcea parte dintr-o grupare de contrabandiști, condusă de un preot, care introduceau în țară țigări de contrabandă.

În perioada 19.08.2008 – 03.03.2009, la fiecare intrare în țară, membrii grupului dădeau lucrătorului poliției de frontieră care era de serviciu și se ocupa de controlul documentelor suma de 50 lei, iar lucrătorului vamal care efectua controlul vamal pe sensul de intrare, suma de 100 lei.
Fiecare transport s-a efectuat pe baza informațiilor furnizate de inculpatul Fediuc Nelu, în funcție de planificarea în serviciu a lucrătorilor din Punctul de Trecere a Frontierei Siret (acesta avea prerogativa de serviciu de a aproba planificările și inclusiv componența turelor de serviciu).

Astfel, membrii grupului au introdus în România, cu sprijinul inculpatului Fediuc Nelu și al persoanelor pe lângă care acesta intervenea (lucrători de poliție de frontieră de serviciu în Punctul de trecere al frontierei Siret și lucrători vamali din cadrul Biroul Vamal Siret), cantitatea de 296.240 pachete de țigări de proveniență ucrainiană ( 286.240 + 12.000 – din data de 11.12.2008, sens în care au efectuat un număr de 61 treceri în 29 zile, prin Punctul de Trecere a Frontierei Siret, jud. Suceava.

 


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*