Sâmbătă 04 Mai 2024, Actualizat acum 124 zile 12:00 am

Un cunoscut sculptor sucevean realizează un monument anticomunist ce va fi amplasat în Capitală

mihai_buculeiUn monument anticomunist ce va fi amplasat în Piaţa Presei Libere din Capitală este realizat de artistul sucevean Mihai Buculei, originar din Mihoveni. Cele trei aripi  ale monumentului  intitulat Aripi sunt aproape finalizate.

Faza de asamblare preliminară a monumentului va avea loc într-o lună. Monumentul finit are peste 130 de tone şi sute de oameni şi trei macarale vor lucra la transportarea lucrării.

like-facebookSculptorul care a realizat conceptul artistic al monumentului, Mihai Buculei, susţine că monumentul îi elogiază pe cei care au suferit în închisori în perioada comunistă.

Tatăl meu nu a vrut să îşi dea pământul la colectiv. Satul meu din judeţul Suceava, Mihoveni, a fost printre ultimele din România care au fost colectivizate. Tatăl meu a ieşit de acolo tebecist, dar nu a murit la închisoare, ci de bătrâneţe”, a declarat, pentru AGERPRES, Mihai Buculei.

Cele trei aripi au aproximativ 28 de metri. Printre lucrările pe care artistul sucevean le-a realizat de-a lungul anilor se numără Bustul lui Corneliu Coposu de pe Calea Victoriei, Simon Bolivar, comandată de Ambasada Venezuelei, respectiv Şerban Cantacuzino, pe Dealul Patriarhiei.

Mihai Buculeu a fost profesor la Universitatea Națională de Arte București.

A urmat cursurile unei școli profesionale, calificându-se ca „mecanic utilaje forestiere grup electrogen”. A fost remarcat de un director de-acolo care, impresionat de talentele copilului, l-a sfătuit să plece de acolo, să dea examen la Iași.

A urmat cursurile liceelor de artă din Iași și București și a absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București, specialitatea sculptură, pe care l-a urmat între 1964 și 1970.

Lucrări ale sale se găsesc în muzee de artă din București, Botoșani, Suceava, Sofia, dar și în colecții particulare din Germania, sau în spații publice din Ungaria, Germania, Canada sau Atena.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*