Miercuri 01 Mai 2024, Actualizat acum 121 zile 12:00 am

FOTO! Fost primar al Sucevei, condus pe ultimul drum

inmormantare simion (8)Peste 100 de persoane l-au condus, vineri, pe ultimul drum pe fostul primar al Sucevei, Ion Siminiceanu, fost ambasador în Cuba. Fost profesor, Ion Siminiceanu a avut parte de o înmormântare simplă. Pe drumul spre Ceruri au ținut să fie alături  rudele, cei care l-au cunoscut, foști elevi, colegi de muncă și oameni care prin natura profesiei au avut ocazia să îl cunoscă.
Cu toții au spus că Ion Siminiceanu a fost cel care a pus bazele modernizării Sucevei și a fost alături de oameni în special de cei bătrâni și toţi cei care aveau nevoie de ajutor.
Nu au lipsit fiica celui decedat, Mihaela Siminiceanu,  prefectul Sucevei, Constantin Harasim, primarul Sucevei, Ion Lungu, fostul prefect al Sucevei, Ioan Băncescu, fostul prefect, Ioan Cușnir, fostul secretar al Consiliului Județean, Costache Achiței, fostul secretar al Comitetului Județean de Partid,  Maria Prepeliță,  prof.univ.Mihai Iacobescu, de la Universitatea Ștefan cel Mare, fost secretar la Județeana de Partid Clim Mihai și procurorul Vasile Păvăleanu  și mulți alții.
inmormantare simion (1)Ion Siminiceanu, fost primar al Sucevei în perioada   1972-1980  în care  s-au făcut cele mai multe investiţii şi au apărut noile cartiere George Enescu, Zamca, Alexandru cel Bun şi Burdujeni, fost prorector al Universității din Suceava, la înfiinţarea acestuia, fost prim – vicepreşedinte de Consiliu Judeţean din anii ’80, fost ambasador al României în Cuba în timpul revoluţiei din decembrie 1989, care a obţinut de la Fidel Castro recunoaşterea, printre primele ţări, a noii puteri de la Bucureşti.

Ion Siminiceanu a încetat din viaţă marţi, 9 iunie, la Spitalul Judeţean  Sf Ioan cel Nou din Suceava, la vârsta de   85 de ani. Alături de el a fost, până la ultima suflare, fiica lui cea mare, Mihaela, care l-a ţinut de mână, i-a ascultat ultimele cuvinte şi i-a închis ochi. El a fost depus în cavoul familiei alături de soție și socrii.inmormantare simion (2)
Primarul Sucevei, Ion Lungu, a susținut că nu putea lipsit de la acest trist eveniment și a spus că în prima ședință de Consiliu Local va propune ca cel care a fost primar al Sucevei și care a contribuit la modernizarea Sucevei să-i fie atribuit titlul de cetățean de onoare al Sucevei post-mortem. Nu știam că nu este cetățean de onoare. Este regretabil acest lucru.Am venit cu onoare. A fost primar în perioada 1972-1980,  perioada în care s-a desăvârșit modernizarea în municipiul Suceava, o perioadă înfloritoare pentru orașul nostru, s-au făcut multe locuințe, cartiere noi, s-a modernizat între municipiul.
inmormantare simion (3)Am venit să aduc un ultim omgiu din partea municipalității,al meu personal.  Chiar dacă nu am lucra cu domnul Siminiceanu, l-am cunoscut pe dumnealui și am purtat discuții  inclusiv, administrative. Am învățat multe lucruri de la el între care comandamente cu constructorii, să vizitez lucrările, să fac discuții cu angajații Primăriei și cu oamenii,, a spus Lungu.
Suceveanca Jeni Moraru a lucrat alături de Ion Siminiceanu.
Am lucrat la Consiliul Județean cu cel pe care astăzi, îl conducem la Ceruri, în perioada anilor1980-1989. A fost un șef exemplar. Avem amintiri foarte plăcute și era perioada când se cerea multă muncă, disciplină, seriozitate. L-am revăzut când s-a pensionat, dar și după, vorbeam despre copii, despre vremurile pe care le-am trăit și nu le putem șterge, despre doamna Siminiceanu pe care am cunoscut-o dar și despre boli.  Îmi pare rău că s-a dus. Trebuia mai mult decât o înmormântare simplă. A lucrat în niște instituții etalon și trebuie să ne amintim de cei care au construit Suceava.  Fiecare care a condus Suceava și-a adus contribuția la modernizarea Sucevei, dar nimeni nu își amintește de cei care au început”, a spus Jeni Moraru.

Fostul secretar al CJ, Costache Achiței, la cunoscut pe Ion Siminiceanu când era primar la municipiu.
Eu eram șef de secție la Consiliul Județean Suceava. Avem colaborări așa cum erau raportrile între instituții. Ne vedeam pentru că era inevitabil. Era un om bun, calm și foarte apropiat de oameni. Eu am fost totdeauna impresionat de grija lui pentru bătrâni. Au fost situații când trimitea o căruță de lemne la o bătrână sau alte forme de ajutor. Eu mă refer doar la chestii sociale. Însă Suceava a renăscut în perioada cât a fost primar”,  a spus Achiței.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*